Prietenii toxice!

       

Fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin o astfel de persoană. Sunt aşa-zişii… prieteni toxici, deşi termenul prieten ar trebui să aibă un înțeles pozitiv.

    Comunicarea cu prietenii este diferită. Cu unii nu ne vedem de ani de zile și se bucură de  întâlnirile rare. Cu alții ne reunim săptămânal sau chiar mai des. Dar ce să facem atunci când o singură persoane necesită atenție constantă asupra sa, dar în deosebi nu manifestă interes asupra problemelor tale??? Atunci când prietenia nu este percepută la fel de cei implicaţi, iar schimbul de experienţe nu este echilibrat, nu putem vorbi de o relaţie funcţională. Ne apropiem de persoane din anturaj în funcţie de compatibilităţi, însă de multe ori în cercul de cunoscuţi se strecoară aşa-zişi prieteni a căror misiune este să obţină cât mai multe avantaje din această relaţie, indiferent de natura lor.

Prieteniile debutează între persoane care au ceva în comun (obiceiuri, pasiuni, comportamente, nevoi, idealuri etc.). Atunci când se ­pierd aceste criterii, prietenia se dizolvă ori rămâne „şchioapă”. Există însă şi urmări negative, apărute din depersonalizarea individului. O consecinţă ar fi apariţia prietenilor „toxici”, care îşi desconsideră apropiaţii şi încearcă să le conducă viaţa, adoptând un comportament sufocant. În cazul unor relaţii apropiate, avem riscul de a fi criticaţi sau blamaţi.
Cum înțelegi că ai o relație ce ”nu merge” cu un amic:peleamanos.jpg

 • după ce petreci timp cu anumiţi cunoscuţi te simţi obosit psihic şi prost dispus;
 • pui la îndoială poziția/ părerea ta;
 • nu te poți exprima liber, te abții de la unele comentarii;
 • nu te simți luat în serios;
 • nu te poți baza pe el sau pe prietenia lui;
 • ”prietenul” vorbește către tine și nu cu tine;
 • ești un ascultător pasiv și el un plângăcios de viață activ;
 • nu-ți respectă alte prietenii, familia, anturajul;
 • îți critică alegerile, viața;
 • nu acceptă un ” nu”, vrea să fie pe prim plan;
 • cum te simţi când vorbeşti cu un astfel de prieten? Ascultă-ţi corpul! După câteva ore petrecute cu un prieten ar trebui să te simţi binedispus, relaxat, detensionat şi cu zâmbetul pe buze. Ori când aceste momente par mai degrabă chinuitoare decât plăcute, corpul tău este tensionat şi aştepţi cu sufletul la gură sfârşitul acelei întâlniri este clar că nu-ţi petreci timpul cu un prieten.
 • când îți simți rolul de prieten decorativ;
 • când ești atras în capcana bârfelor;
 • când sunt geloși pe viața ta, reușite, realizări și experiențe;
 • când sunt invidioși, fiind o calitate rea un prieten adevărat niciodată nu o s-o manifeste;
 • împărtăşirea nefericirii  este o atitudine nocivă şi nimeni n-ar trebuie să se înconjoare de astfel de persoane;

„Detoxifierea” prieteniei:

– Amicii preocupaţi de propria persoană trebuie „educaţi” în timpul conversaţiilor.  Schimbă subiectul şi explică-i narcisistului că aveţi nevoie de un pic de atenţie din partea lui.

– Pentru pesimiştii cronici este nevoie să delimitaţi bariere clare şi să-i obligaţi să le respecte.

– Dacă ajungeţi la concluzia că aveţi un prieten care vă subminează, trebuie să recunoaşteţi că acesta este mai mult un inamic, decât un prieten şi de aceea trebuie să aveţi mare grijă, chiar să vă păziţi spatele. Dacă se manifestă în mod excesiv şi termină prin a vă vă face să vă simţiţi prost, cel mai bine este să vă retrageţi din această relaţie.

– Nu trebuie să luaţi în considerare tot timpul părerile prietenilor foarte critici. În aceste cazuri, trebuie să aveţi încredere în propriile valori şi opinii.

– Indiferent de genul de prieten „toxic”, cel mai bine este să înfruntaţi acea persoană răutăcioasă cu spatele drept, capul sus şi un zâmbet larg. Dacă sunteţi convinşi că o transformare în care el să nu aibă nicio contribuţie este bine-venită, explicaţi-i şi detaşaţi-vă. 

Notă: Toţi avem un scop principal în viaţă, acela de a ne căuta fericirea, iar, câteodată, asta înseamnă să ne îndepărtăm de cei care ne fac nefericiţi. De cei care ne stau în drum…

Sursa foto: pinterest.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s