Viața minimalistă după Joshua Fields Millburn „Mai puţin înseamnă mai mult”

Ne-am obișnuit să considerăm că este firesc pentru un om să-și dorească mai mult decât are. La rândul lor, nevoile individuale de a avea mai mult pun în mișcare procesul progresului la nivelul societății. Există însă și unii oameni, puțini ce-i drept, pentru care mai puțin înseamnă mai mult:  Minimalismul, conform lui Joshua Millburn, este un stil de viață care îi ajută pe oameni să-și prioritizeze lucrurile cu adevărat importante din viață, lucrurile care reușesc să confere valoare și sens unei vieți: sănătate, relațiile cu cei din jur, pasiuni, dezvoltare personală și contribuție. 

„Mai puţin înseamnă mai mult”

Ce e cu adevărat important în viață!

Câteva lecții sugestive ale  modului de viață minimalist după  Joshua Fields Millburn:

 • Dragostea nu este suficientă. Deși trebuie să iubim, dragostea nu este suficientă pentru a supraviețui. Trebuie să luăm măsuri pentru a le arăta celorlalți că ne pasă, să le arătăm că îi iubim. Da, dragostea este un verb.
 •  Sănătatea este subestimată. Starea noastră de bine este mult mai importantă decât o tratăm mulți dintre noi. Fără sănătate, nimic altceva nu mai contează.
 • Obiectele cu valoare sentimentală nu sunt chiar atât de importante pe cât par a fi. Mama mea a murit când eu aveam 28 de ani. Au fost niște momente dificile în viața mea, dar m-au ajutat să realizez că amintirile noastre nu se află în lucrurile noastre, amintirile noastre sunt înăuntrul nostru.
 • Jobul tău nu este misiunea ta în viață. Pentru mine cel puțin nu a fost, deși l-am tratat ca și cum ar fi fost pentru o perioadă îndelungată de timp. Am muncit atât de mult încât celelalte lucruri din viața mea au avut de suferit. Nu e nimic greșit în a munci din greu atâta timp cât nu stă în calea celor mai importante aspecte ale vieții: sănătatea, relațiile, pasiunile tale.
 • A-ți găsi pasiunea este important. Pasiunea nu este preexistentă. Îți poți cultiva o pasiune atâta timp cât această pasiune este ceva care se aliniază principiilor și dorințelor tale.
 • Relațiile contează. Fiecare relație – cea de prietenie, romantică sau de orice alt tip – este o serie de a da și a primi. Fiecare relație are o cutie pe care scrie “NOI”. Pentru ca relația să funcționeze, ambele părți trebuie să ia, dar și să pună în cutia respectivă. 
 • Gelozia este o emoție irosită. Competiția dă naștere geloziei deși adesea îi punem etichete drăguțe precum “spirit competitiv”, “ambiție” sau “perseverență”. Gelozia este urâtă totuși: nu este niciodată o modalitate de a exprima că ne pasă – este doar un canal prin care ne răspândim propriile nesiguranțe.
 • Nu sunt centrul universului. Este dificil să te gândești la lume din altă perspectivă decât cea proprie. Suntem întotdeauna îngrijorați vizavi de ceea ce se întâmplă în viețile noastre. De ce nu sunt fericit cu viața mea? De ce…?   De ce…? Suntem puternic conștienți de tot ce este conectat cu viețile noastre, însă suntem doar un singur ingredient într-o rețetă mult mai amplă.
 • Schimbarea înseamnă evoluție. Ne dorim cu toții alte rezultate în viețile noastre și cu toate acestea cei mai mulți dintre noi nu vor schimbare în viețile lor. Schimbarea înseamnă nesiguranță și nesiguranța înseamnă disconfort și disconfortul nu este amuzant deloc. Dar când învățăm să ne bucurăm de procesul schimbării – când alegem să privim nesiguranța drept varietate – atunci ajungem să culegem toate recompensele schimbării. Acesta este modul în care evoluăm.
 • Sensul vieții. A oferi înseamnă a trăi. Cea mai bună modalitate de a trăi o viață valoroasă este simplă: continuă să evoluezi ca individ și contribuie și la evoluția altor oameni într-un mod plin de sens. Evoluție și contribuție; acesta este sensul vieții.
 • A pretinde că suntem perfecți nu ne face perfecți. Nu sunt perfect și nu o să fiu niciodată. Fac greșeli, iau decizii proaste și uneori eșuez. Mă împiedic, cad. Sunt om – o geantă  plină cu de toate, întuneric și lumină – așa cum ești și tu. Iar tu ești un om frumos.
 • Durerea poate fi utilă, dar nu și suferința. Durerea ne lasă să știm că ceva este greșit: ea ne indică că trebuie să schimbăm ceea ce facem. Cu toate acestea, suferința este o alegere și putem alege să oprim suferința, să învățăm o lecție din durere și să mergem mai departe cu viețile noastre.
 • Neîncrederea în tine însuți ucide. Persoana care te impiedică din a face tot ce vrei să faci, persoana care te oprește din a fi în totalitate liber, persoana care te oprește din a fi sănătos, fericit și pasionat – acea persoana ești chiar tu.
 •  Fericirea nu este de vânzare. Nu putem cumpăra fericirea și cu toate acestea răscolim raioanele de magazine, rafturile și pagini pe net pentru a căuta ceva mai mult, ceva pentru a umple golul. Lucrurile nu ne vor face fericiți, cel puțin nu pe termen lung. În cel mai bun caz, lucrurile materiale ne vor liniști temporar. În cel mai rău caz, ele ne vor distruge viețile: ne vor lăsa goi pe dinăuntru, depresivi, ne vor lăsa chiar mai singuri decât eram – singuri într-o mare de lucruri fără valoare. 
 • Nu trebuie ca toată lumea să te placă. Toți vrem să fim iubiți – este un instinct specific mamiferelor – însă nu putem evalua fiecare relație în același mod și prin urmare nu te poți aștepta ca toată lumea să te iubească la fel. Viața nu funcționează astfel. Când oamenii nu te plac, în realitate nu se întâmplă nimic. Lumea nu se sfârșește. Nu îi simți că îți răsuflă în ceafă. De fapt, cu cât mai mult îi ignori și îți vezi de treabă, cu atât mai bine îți este.

Notă: Minimaliștii susțin că oamenii nu se nasc cu dorința de a acumula sau de a-și căuta fericirea în consum

18157011_1357294817684907_4182480939591741491_n.jpg

Un gând despre „Viața minimalistă după Joshua Fields Millburn „Mai puţin înseamnă mai mult””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s