De ce întrebările sunt mai importante decât răspunsurile!

Dacă scapi de o întrebare, nu înseamnă că i-ai găsit şi răspunsul.”— André Gide

  Te-ai gândit vreodată că în cea mai mare parte a timpului, prin mintea noastră circulă întrebări sau propoziții cu tentă interogativă? De la cele mai simple întrebări până la unele care au un impact radical asupra noastră. Nu cred că vreunul dintre noi a fost scutit  de întrebări retorice vreodată.

Ironia întrebărilor proaste…

Fotolia-Thaut-Images-70212850_Sub_700px.jpg

Există o ironie în întrebările proaste și asta este că, la ele e mai dificil să răspunzi decât la o întrebare bună.  Așadar, ce face o întrebare să fie proastă? Ei bine, asta depinde de ceea ce tu crezi că ar trebui să ”facă” întrebarea.

Să producă un răspuns drăguț și îngrijit, ordonat?

Să forțeze pe cineva să se întoarcă și să privească mai îndeaproape asupra felului în care știe ceea ce știe?  Să evalueze înțelegerea?

Toate au un sens, iar o bună întrebare poate face toate acestea.  Dar o întrebare proastă? O întrebare nepotrivită -oprește, îngheață, reduce și deraiază gândirea.

Simplu spus, întrebările proaste sunt cele care creează confuzie.

  Dacă o să faci exercițiul elementar de a-ți asculta întrebările din minte într-o zi obișnuită, îți vei da seama de ce anumite lucruri nu prea merg în viața ta. De cele mai multe ori, nefericirile pornesc de la un ,,Dar de ce eu?”/,,De ce nu eu?”/,,De ce niciodată…?”, și – din contra –toate reușitele debutează cu un ,,Ce pot să fac concret?” sau ,,Cum pot să schimb situația asta ca să nu mă mai simt niciodată așa?”. Fără excepții.

„Important este să nu te oprești niciodată din a-ți pune întrebări.”— Albert Einstein

Abstracțiunea întrebării…

questions.jpg

  Întrebarea potrivită pusă la timpul potrivit poate constitui o experiență de învățare, deoarece mai mult decât orice ai citit, sau scrie o întrebare este acută și corespunzător de tulburătoare.  Ea creează un punct de lumină chiar și când sugerează întunericul.  Chiar și atunci când este complexă și inclusivă, este cumva singulară.

Nu căuta răspunsuri imposibile. Mai bine schimbă întrebările.”— Confucius

O întrebare precisă, pusă la timpul potrivit îl păstrează pe interlocutor în miezul conținutului, în propria sa minte, într-un model de gândire al minții.

O întrebare proastă creează iluzia unui punct final al gândirii. Asta, desigur, este o tragedie. Mintea nu trebuie niciodată să se degajeze, ci să prindă! Întrebări cu răspuns cât mai deschis, cât mai ample, uneori chiar exagerat de ample, în direcții dintre cele mai neverosimile. Numai dintr-o asemenea amplitudine a minții poate ieși ceva extraordinar.

Deci de ce întrebările sunt mai importante decât răspunsurile…..dacă schimbi întrebările pe care ți le adresezi, îți schimbi destinul…..evoluezi doar atunci când întrebările sunt potrivite… Oamenii la care ne uităm cu admirație au, de cele mai multe ori, un mare ,,talent” care îi diferențiază de tot restul: se pricep mai bine decât ceilalți la adresatul întrebărilor potrivite.

Notă:  Nu încerc să aflu răspunsurile, aş dori să înţeleg întrebările. Confucius

answer-interview-questions.jpg

2 gânduri despre „De ce întrebările sunt mai importante decât răspunsurile!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s