Potențialul uman după Abraham Maslow!

 

Abraham Maslow (n. 1 aprilie 1908, la Brooklyn, în New York, S.U.A. – d. 8 iunie 1970, California, S.U.A.) a fost un psiholog umanist american. Este cunoscut astăzi pentru propunerea sa privind bazele teoriei ierarhiei nevoilor umane; fost fondator al școlii de gândire numită psihologia umanistă. Probabil că este cel mai bine cunoscut pentru faimoasa sa piramidă a trebuințelor. El a crezut în bunătatea fundamentală a oamenilor și a fost interesat de subiecte ca experiențe de vârf, pozitivitate și potențial uman. Pe lângă activitatea sa de profesor și cercetător, Maslow a publicat mai multe cărți ajunse faimoase, dintre care amintim Toward a Psychology of Being și Motivation and Personality.

A. Maslow crede că singurul motiv pentru care oamenii nu se miṣca în direcția auto-actualizării este din cauza obstacolelor puse în calea lor de societate, mai ales printr-o educație deficitară ce nu poate schimba o persoană cu o slabă pregătire pentru viață într-o persoană cu o abordare pozitivă. Maslow e de părere că educatorii ar trebui sa fie răspunzători de potențialul pe care îl are un individ pentru a ajunge la auto-actualizare în felul său.

Am adunat mai jos o serie de citate importante după mine care m-au impresionat extrem de mult: 

  • Atunci când oamenii par să fie altceva decât buni și decenți, este doar din cauză că ei reacționează la stres, durere sau deprivarea de trebuințele umane fundamentale cum ar fi siguranță, iubire și stimă de sine. (Toward a Psychology of Being, 1968)
  • Obișnuirea cu binecuvântările noastre este cel mai important generator inofensiv de rău uman, tragedie și suferință.  (Motivation and Personality, 1954)
  • Muzicienii trebuie să facă muzică, artiștii trebuie să picteze, poeții trebuie să scrie, dacă vor să facă pace cu ei înșiși. Ceea ce ființele umane pot fi trebuie să fie. Ele trebuie să fie sincere cu propria natură. Această trebuință o putem numi actualizare de sine (n.t., auto-realizare). (Motivation and Personality, 1954)
  • Putem defini terapia ca o căutare de valori.
  • Se pare că scopurile în sine au un grad mai mare de universalitate decât căile care conduc la ele, căci căile sunt stabilite local în fiecare cultură. Fiinţele omeneşti sunt mai asemănătoare decât ar părea la prima vedere. (Motivaţie şi personalitate)

  • Dacă planifici în mod deliberat să fii mai puţin decât eşti în stare să fii, atunci trebuie să te avertizez că vei fi nefericit pentru tot restul vieţii tale.
  • Viaţa este un proces permanent în care alegem între siguranţă (din frică şi confort) şi risc (pentru progres şi creştere). Fă alegerea să rişti de 12 ori pe zi.
  • Unul dintre scopurile educaţiei ar trebui să fie următorul: să arate că viaţa este minunată. (1954)

  • Nu suntem niciodată în situaţia de a nu avea cu ce lucra. Noi toţi avem deja capacităţi, talente, o direcţie, misiuni, chemări.
  • Adevărul e că oamenii sunt buni. Oferă-le oamenilor afecţiune şi securitate şi ei îţi vor oferi afecţiune şi vor manifesta siguranţă în sentimentele şi comportamentul lor.

1002_20161002221048b74.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s