Curiozități despre Toamnă!!!

“Toamnă a deliciilor! Sufletul meu cel mai adânc este cununat cu ea; dacă aş fi o pasăre, aş zbura de-a lungul întregului pământ în căutarea a noi şi noi toamne.” George Eliot   

    Deși vara pare că nu vrea să ne părăsească prea curând, calendaristic vorbind, noi știm că e deja toamnă. Toamna mereu ne-a surprins cu culorile ei și bogățiile care ni le oferă, am adunat mai jos o serie de curiozități despre acest anotimp al pictorilor!

Cele mai interesante curiozități despre toamnă: 

1. În mitologia greacă, toamna este momentul când Persefona este răpită de Hades, Zeul Întunericului. Înnebunită de durere, Demetra, Zeița Agriculturii și mama Persefonei, lasă natura să moară până când fiica ei se întoarce în primăvară.    

2. Copiii născuți între Septembrie și Noiembrie au mai multe șanse să prindă vârsta de 100 de ani.

3.Crizantemele sunt unele dintre cele mai indrăgite flori de toamnă. În Asia, ceaiul de crizanteme este la mare căutare, întrucât ar avea proprietăți tămăduitoare și ar feri organismul de boli grave, cum sunt bolile cardiovasculare.

4. Frunzele roşii şi violet pe care le vedem toamna se datorează zahărului din seva plantelor care rămâne prins în frunzele acestora.

5. În ciuda credinţei populare, veveriţele care au alergat toată toamna să adune ghinde şi să îşi facă provizii, nu hibernează pe perioada iernii.

6. Unele culturi păstrează tradiţii vechi se petrec toamna. De exemplu, chinezii sărbătoresc Festivalul Lunii prin care mulţumesc verii pentru recolta bogată.

7. Odată cu toamna, nivelul de testosteron atât la femei cât și la bărbați, crește. Oamenii de știință spun că este rezultatul unor instince antice de împerechere sau că intensitatea scăzută a luminii declanșează acest lucru.

8. Cei care locuiesc la Ecuator sau în zona de centru a planetei nu au avut niciodată parte de toamnă. 

9. În timp ce americanii o numesc „fall”, iar englezii „autumn”, ambele denumirii alte toamnei datează din secolul 16. Înainte de asta, anotimpul purta numele de „harvest” (sezonul recoltelor). 

10. În timp ce în Emisfera Nordică, toamna durează din Septembrie până la sfârșitul lui Noiembrie, în Emisfera Sudică, anotimpul rece începe la 1 Martie și se termină pe 31 Mai.   

11. Primăvara și vara oamenii mănâncă mai mulți carbohidrați, însă toamna majoritatea au tendința de a se îndrepta către alimente mai grase. Acest obicei duce la îngrășare sezonieră. 

12. Potrivit NASA, toamna este „sezonul aurorelor”, deoarece furtunile geomagnetice au loc de două ori mai mult decât media din restul lunilor din an.

13. Cercetătorii au descoperit că în timpul lunilor de toamnă bărbații sunt mai predispuși să stea în pat și să se uite la filme romantice cu iubitele lor. Frigul activează dorința de căldură și confort alături de ceilalți. 

14. Un studiu a dezvăluit faptul că bărbații consideră femeile mai atrăgătoare în sezonul rece. 

15. Se spune că ai noroc dacă prinzi frunze pe timp de toamnă. Fiecare dintre ele reprezintă o lună norocoasă anul următor. 

Notă: Fie că ne raportăm la coloristica splendidă a peisajelor, sau la veștile bune pe care ni le dau specialiștii despre acest anotimp, recomandat este să savurăm toamna la maxim!

recolte-de-toamna-la-mtr-18517133.jpg

Un gând despre „Curiozități despre Toamnă!!!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s