Maria Montessori despre Copii!

Maria Montessori s-a născut pe 31 august 1870 în oraşul Chiaravalle din Italia- dec. 1952. După absolvire, părinţii au încurajat-o să încerce o carieră de profesoară, una dintre puţinele domenii deschise femeilor la vremea respectivă, dar Maria Montessori era hotărâtă să intre la facultatea de medicină şi să devină doctor.

În activitatea sa ca medic la diverse spitale din Roma, Maria Montessori a avut contact atât cu copii săraci, cât și cu pacienții bolnavi mintal, veniți la azil pentru tratament. Ea și-a dat seama că în mediul nefinisat în care copii erau tratați sau locuiau, aceștia aveau nevoie atât de stimuli și de activități tactile, cât și de un mediu adecvat. Bazându-se și pe studiile a doi francezi, care dezvoltaseră o tehnică de educație cu ajutorul simțurilor, Maria Montessori și-a dezvoltat o întreagă teorie de reformă socială prin educație, teorie pe care urma să o dezvolte de-a lungul întregii sale vieți.

Maria Montessori a studiat de-a lungul activității sale copii de rase și culturi diferite, din întreaga lume, dându-și seama de universalitatea legilor dezvoltării umane și de faptul că, atunci când copiilor li se oferă un mediu propice, ei se dezvoltă armonios, independenți și dornici să exploreze cât mai mult posibil lumea din jurul lor: „Trebuie să-l ajutăm pe copil să acționeze de unul singur, să dorească de unul singur, să gândească de unul singur; aceasta este arta celor care aspiră să servească spiritul”. (Educația pentru o Nouă Lume).

Am adunat mai jos o serie de cuvinte convingătoare legate de importanța copiilor în viața noastră:

 • Copilul ne oferă adevărata sinteză a vieţii, care rezidă în spiritul umanităţii. Dar acel spirit care învăluie copilăria noastră este apoi întunecat de umbrele temniţei care începe deasupra copilului în creştere; iar omul îl vede murind departe şi pierind în lumina zilei obişnuite. Într-adevăr, viaţa noastră socială înseamnă destul de des întunecarea şi moartea vieţii naturale care există în noi. În Descoperirea copilului (1977)
 • Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze. În Descoperirea copilului

 • Mai mult sau mai puţin, toate păcatele de moarte ne îndepărtează de copil, pentru că el, în comparaţie cu noi, nu este numai o fiinţă pură, ci are în el calităţi ascunse, misterioase, pe care noi adulţii, în general, nu la putem vedea, dar trebuie să credem în existenţa lor. În Copilul, fiinţă divină, dar neînţeleasă (1991)
 • Copilul este constructorul spiritual al omenirii, iar obstacolele în calea dezvoltării sale libere sunt pietrele din zidul în care a fost închis sufletul omului.
 • Trebuie să ajutăm copilul să acţioneze singur, să voiască singur, să gândească singur; aceasta este arta celor ce aspiră să slujească spiritul
 • Dacă un copil are în sine cheia propriei sale taine, dacă are un plan sufletesc şi directive de dezvoltare, acestea trebuie să fie în el potenţiale şi extrem de gingaşe în sforţările lor de împlinire. Intervenţia grosolană a individului adult, volitiv şi ameţit de puterea lui închipuită, poate nimici aceste planuri sau poate devia înfăptuirile ascunse; adultul poate şterge planul dumnezeiesc, încă de la început şi, în felul acesta, din generaţie în generaţie, omul se îndepărtează tot mai mult de ceea ce ar trebui să fie. În Taina copilăriei

 • Înlăuntrul copilului se află soarta viitorului.

 • Ajută copilul să evolueze cu grijă, pace şi iubire.

 • Nu există copii capricioși, ci doar adulți care nu sunt capabili să observe nevoile lor pentru a le satisface.

 • Prima idee pe care un copil trebuie să o dobândească este diferenţa dintre bine şi rău.

 • Concentrează-te mai degrabă pe ceea ce vrei să educi bun în copil, nu pe răul pe care vrei să-l eviți.
 • Dacă un copil trăieşte într-o atmosferă prietenoasă şi se simte important, învaţă să găsească dragostea în această lume.

Notă: Să fim atenți cum influențăm asupra copiilor noștri, ce îi învățăm și de ce-i lipsim.

citat.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s