Albastru nu e doar culoare. E o liniște!

  De câte ori privesc albastrul cerului şi orice albastru, încetez pe loc a aparţine lumii.  Emil Cioran în Amurgul gândurilor

Albastru, puritate și neant, sublimă culoare……..albastru regal………..ne fascinează…….ne cuprinde!14d9a69ff51a9b14b85f063fa41b3e47.jpg

Natura înfățișează albastrul transparent: cerul, apele mării. Un mediu albastru calmează, liniștește.

De altfel, albastru nu e o culoare: e și el un fel de liniște … Nicolae Steinhardt- Jurnalul fericirii

Albastrul ne permite să ne deschidem cu entuziasm față de tot ceea ce este elevat și minunat în jurul nostru. Liniștea albastră înlătură tonurile greoaie, în sine culoarea albastră e puritatea, curățenia spirituală, apropierea împăcării de sine.

Totodată, ne ajută să trăim în deplina armonie în anturajul nostru. În budismul tibetan, albastrul este culoarea înțelepciunii, a potențialităților, a eliberării de constrângeri.

  Albastrul simbolizează dorința de cunoaștere, încrederea, demnitate și siguranță. În plus, reprezintă tot ceea ce este încă necunoscut și este necesar a fi descoperit. Liniștea albastră este un mediu propice pentru meditație și contemplare; impune misterul și serioazitatea.

Efectele psihologice. Această culoare rece, odihnitoare și liniștitoare, îndeamnă la calm și reverie, predispune la concentrare și liniște interioară.

Este culoarea ce conferă seriozitate, reverie sublimă, favorizează amplificarea proceselor de inhibiție și încetinire a ritmului activității, face să apară senzația de depărtare în spațiu, de detașare, de infinit și meditație spontană.

Liniștea albastră se caracterizează prin ,,profunzimea trăirilor şi sentimentelor”; caracteristic pentru tipul concentric, pasiv, senzitiv, perceptiv, unificativ; exprimă linişte, satisfacţie, tandreţe, iubire şi afecţiune.

Aristrocrația acestei culori îmi oferă o stare de eliberare, de uniune cu depărtarea, îmi redă starea de înălțime spirituală și apropierea de înțelepciunea cerească; este o culoare ce posedă  o atracție virtuoasă, grecii antici  consideră o culoare de protecție ( grecii credeau că albastrul are capacitatea de a apăra de ochiul rău / deochi). Cred că e o culoare a întinderii, a tot ce este dincolo de noi, a imortalității.

4e9e67f762c201bd2dd387cb98d9863b.jpg

Pasărea albastră

La răsăritul vieţii
pasărea albastră
cântă pentru mine
întoarcerea în timp,
o mângâi cu privirea
în contopiri albastre
plutind pe diadema
mării de argint.

poezie de Sorin George Vidoe

 

Un gând despre „Albastru nu e doar culoare. E o liniște!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s