Emile Coué și Autosugestia!

Emile Coué de Châtaigneraie s-a născut pe 26 februarie 1857 la Troyes, în Franţa, şi a murit la 26 iulie 1926 la Nancy. Psiholog şi farmacist francez, el este autorul metodei de vindecare şi dezvoltare personală bazată pe autosugestie. Într-un mod simplu şi totodată genial, el a explorat căi noi şi originale în cadrul psihologiei moderne, ceea ce l-a făcut precursorul psihologiei comportamentale şi al gândirii pozitive.Emil_Coue_Perfect_Mind.jpg

Credinţa lui era cu totul şi cu totul remarcabilă. Emile Coué manifesta o credinţă adevărată, acea credinţă care face minuni. El spunea: “Practicarea autosugestiei nu înlocuieşte tratamentul medical, dar este de un mare ajutor atât bolnavului cât şi medicului”. Şi adăuga: „Este foarte posibil ca medicamentele să nu fie necesare întotdeauna, dar credinţa în vindecare este necesară mereu.”

Lucrările sale cu privire la autosugestie, departe de a fi tât de simpliste pe cât se spune uneori, observațiile și sfaturile sale se bazau pur și simplu pe influența importantă, și demonstrată astăzi, a conținuturilor noastre mentale asupra moralului și sănătății noastre; cu cât ruminăm mai multe gânduri sumbre, cu atât ne diminuăm mai mulțe șanse de a ne simți bine. Simplu și just!

Aceste studii arată că faptul de a scrie, de a citi, de a auzi fraze care ne sunt favorabile, care spun lucruri amabile sau apreciative despre noi, are un impact asupra sănătății noastre, asupra capacității noastre de autocontrol. Din păcate, opusul  este la fel de adevărat: tot auzind, din partea celorlalți sau de la mica noastră voce interioară, că nu suntem buni de nimic sau că nu ne vom reveni din boală, vom sfârși prin a crede asta…..

   În fiecare zi, din toate punctele de vedere, totul îmi merge din ce în ce mai bine – iată o frază cu care Emile Coué a făcut minuni, pentru prieteni și pacienți.

Definitivarea metodei Coue

Metoda sa începe să prindă contur. Ea se bazează pe principii foarte simple, extrase din observaţiile sale:

– Orice idee care ne trece prin minte tinde să devină o realitate în ordinea posibilului. Astfel ideea de vindecare poate să producă vindecare. Sau mai mult, pe plan psihologic, dacă consideri ca este uşor să te vindeci, uşurezi efectiv vindecarea.
– Fiinţa noastră inconştientă sau imaginativă, care constituie partea ascunsă din noi, determină stările noastre fizice şi mentale. Acest inconştient este mult mai puternic decât fiinţa şi voinţa noastră conştientă, pe care o cuprinde în întregime, el este cel care stăpâneşte toate funcţiile organismului nostru şi fiinţa noastră morală. Deci, de fiecare dată când există un conflict între imaginaţie şi voinţă, imaginaţia este cea care câştigă.
– Imaginaţia şi voinţa trebuie în consecinţă să lucreze în sinergie; atunci când imaginaţia şi voinţa sunt în acord, ele nu se adună, ci forţa uneia se înmulţeşte cu a celeilalte.
– Imaginaţia poate fi condusă cu ajutorul autosugestiei metodice.
Renunţând într-un final la folosirea hipnozei, Coué elaborează o metodă care face apel la sugestia lucidă, condusă metodic de idei pozitive. El o sintetizează intr-o frază cheie: „În fiecare zi, din toate punctele de vedere, totul îmi merge din ce în ce mai bine”, repetată de 20 de ori dimineaţa şi de 20 de ori seara, în vederea condiţionării imaginaţiei într-un mod favorabil. Repetând maşinal această formulă, fără intervenţia voinţei, este posibil să faci să pătrundă mecanic în subconştient ideea de ameliorare, de progres. Şi atunci când această idee şi-a făcut drum în profunzimile subconştientului, ea devine capabilă de acţiune.

În 1910, când se stabileşte la Nancy, pune bazele unei „clinici libere” în locuinţa sa din strada Jeanne d’Arc. Acolo primeşte bolnavii care vin să-l consulte, în şedinţe individuale sau colective, care au loc în biroul lui, sau în anotimpurile calde în grădină, iar vindecările spectaculoase sunt din ce în ce mai numeroase. De atunci el se impune ca psiholog şi terapeut de excepţie. Vin la el oameni de toate rangurile, primindu-i pe fiecare cu aceeaşi bunăvoinţă. El îl învaţă pe fiecare arta de a întrebuinţa bine acest instrument extrem de eficient care este autosugestia bine dirijată.

Aceste sugestii sunt:
În fiecare zi, mă simt din ce în ce mai bine, din toate punctele de vedere
şi
Din zi în zi, sunt tot mai bine, din toate punctele de vedere.

Cu aceste cuvinte simple, Emile Coué a tratat mii de oameni cu maladii deosebit de grave. Sau mai corect spus, aşa cum el însuşi afirma cu modestie: “Niciodată nu am tratat pe nimeni, ci i-am învăţat pe oameni să se trateze singuri.”

Citate Emil Coué :
– În pofida părerii generale, adevărul este că sugestia sau autosugestia poate vindeca leziuni organice.
– Nu voinţa, ci imaginaţia ne pune în mişcare.
– Dacă voinţa şi imaginaţia ajung la conflict, atunci întotdeauna imaginaţia creatoare iese învingătoare.
– Cu cât faci mai mult bine altora, cu atât îţi faci mai mult şi ţie însuţi.
– Este bogat cel ce se crede bogat şi sărac cel ce se crede sărac.
– Cel ce are mare avere, ar trebui să facă mult bine.
– Nu anii fac bătrâneţea, ci gândul că îmbătrânim; sunt oameni tineri la 80 de ani şi alţii bătrâni la 40.

Notă: Metoda Coué continuă să ajute şi astăzi milioane de oameni din toate colţurile lumii.

Un gând despre „Emile Coué și Autosugestia!”

 1. Bună,
  Îm place Blogul tău. Am citit articolul tău despre „Emile Coue şi Autosugestia” şi aş dori să îţi propun o colaborare de Guest-Posting, în care să fac referire la acest articol printr-un link pe Blogul meu, în cuprinsul articolului (Autosugestia sau Puterea minţii – Fenomenul Magic)
  Iar la rândul tău, aşa avea rugămintea să îmi permiţi scrierea unui articol pe care să-l publici în Blogul tău cu link în text către Blogul meu.
  Blogul meu are ca nişă dezvoltarea personală, psihologia motivaţională şi cărţile de self help.
  Ce zici, vrei să face această colaborare? Beneficiul ar fi reciproc din punct de vedere SEO.
  Aştept cu interes răspunsul tău pe adresa de email: email@psihologiagandului.ro
  Îţi mulţumesc pentru interesul acordat şi te felicit pentru Blogul tău şi munca deosebită depusă.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s