Citind-o pe Agatha Christie! Capodopera ”Zece negri mititei”.

    Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, (născută Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.  Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.

Pe lângă citatele și gândurile sale înțelepte Agatha Christie m-a impresionat prin cartea misterioasă care m-a frapat din prima prin mister și complexitate- carte pătrunzătoare și  plină de suspans-  ”Zece negri mititei”! Publicată în 2014, este un roman polițist distins, cu cele mai multe vânzări acumulate pe parcursul anilor.

 

recenzie carte zece negri mititei agatha christie editura rao diverta - 1.JPG

 

Ca orice carte polițistă frapează din prima, prin detalii misterioase, fapte neclare  și jumătăți de momente; cartea a prins din prima, cu sufletul la gură am stat până am finisat-o, e o carte ce merită orice clipă.  Sincer să zic  ”Povestea asta e genială!

Să încep cu o scurtă descriere ce v-ar face să o luați imediat în mână sau să o căutați pe rafturi. După mine e o carte senzațională!!!

În roman, zece oameni sunt ademeniți să vină pe o insulă ( Insula Negrului) sub diferite pretexte, ex. oferirea unui loc de muncă, o vacanță de vară târzie și neașteptată sau întâlnirea unor prieteni vechi. Aceștia au fost chemați de către o persoană numită U.N. Owen, despre care nu știu nimic, dar în care au avut o oarbă încredere. Ironia sorții!

Fiecare dintre ei a fost făptaș al unei crime, dar fie a scăpat de justiție, fie a comis un act care nu poate fi sancționat legal. Oaspeții sunt acuzați de „crimele” lor în prima seară, prin intermediul unei înregistrări de gramofon, și sunt informați că au fost aduși pe insulă să plătească pentru ce au făcut. Fiecare persoană pare șocată și mulți manifestă inocență.

Agatha Christie are un mod excepțional prin care să creeze suspansul și prin care să te facă să fii la un pas de aflarea adevărului, ca până la urmă să-ți dovedească faptul că te înșeli.

Oaspeții sunt singuri pe insulă și nu pot scăpa, datorită distanței prea mari de uscat, dar și datorită vremii capricioase. Fiecare dintre cei zece sunt omorâți, într-o manieră ce face referire la versurile din poezie și după fiecare omor se sparge câte o figurină a celor 10 negri puși pe masa de servit.

Nimeni nu pare să fi rămas în viață după ce ultima persoană moare. O confesiune, sub forma unui epilog al romanului, dezvăluie cum au avut loc toate crimele, dar și cine este în spatele crimelor săvârșite.

 Misterioasa Poezie

Zece negri mititei au mâncat la cină ouă
Unul s-a-necat din ei și-au rămas doar nouă.

Nouă negri mititei s-au culcat noaptea în cort
Unul a dormit prea mult ș-au rămas doar opt.

Opt negri mititei au mers la Devon în noapte
Unul nu s-a-ntors din ei și-au rămas doar șapte.

Șapte negri mititei spărgeau lemne pentru case
Unul s-a tăiat din ei și-au rămas doar șase.

Șase negri mititei se jucau cu-albine mici
Pe unul l-au pișcat din ei și-au rămas doar cinci.

Cinci negri mititei îndrăgeau legea, nu teatrul
Unul s-a făcut jurist și-au rămas doar patru.

Patru negri mititei merg la mare, prichindeii
Unul fu-necat din ei și-au rămas doar trei.

Trei negri mititei merg la zoo-n papuci noi
Pe-unul ursul l-a mâncat și-au rămas doar doi.

Doi negri mititei căutau nebunul
Unul s-a prăjit din ei și-a rămas doar unul.

Un negru mititel trăia singur-singurel
Într-o zi s-a spânzurat și n-a mai rămas nici el. 

 

Urmează să vedeți cine și în ce manieră a murit, suspansul de final, cine e criminalul și ce descrieri finale are cartea, vă asigur că finalul e mult mai tumultos decât întreg conținutul; e cu întorsături neprevăzute și momente total schimbătoare.

Nu rămâne decât să vă las pe voi să descoperiți misterul și intriga care stă în spatele unor personaje atent creionate și să vă urez succes în găsirea criminalului, pentru că, vă asigur, nu va fi deloc ușor! Operă vicleană, lucrare ingenioasă, capodoperă intrigantă!

Notă: Dacă vă decideți să citiți cartea, vă urez lectură plăcută!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s