Legenda din spatele sărbătorii de Halloween!

Cuvântul „Halloween” îşi găseşte originea în Biserica Catolică, fiind o prescurtare a „All Hallows Eve” sau „All Hallows Day” („Ziua tuturor sfinţilor”), celebrată de catolici pe 1 noiembrie.

 Halloweenul a apărut însă cu mult mai mult timp în urmă, în zonele locuite de celţi (teritoriul Irlandei de astăzi, al Marii Britanii şi nordului Franţei). Potrivit unor legende, în acea noapte, sufletele celor morţi reveneau pe pământ, pentru a pune stăpânire pe sufletele celor vii. Ca să scape de sufletele fantomă, ceilalţii îşi părăseau casele şi îmbrăcau costume înspăimântătoare, pentru a-i speria pe oameni şi a nu fi recunoscuţi. Pentru a împiedica spiritele să pătrundă în case, oamenii lăsau în fata uşilor vase cu mâncare.

Sărbătoarea de Halloween a fost împrumutată de-a lungul timpului de tot mai multe ţări ale lumii, dată fiind imigrarea irlandezilor către state mult mai dezvoltate, aceştia aducându-şi cu ei tradiţiile şi obiceiurile. Începând cu secolul al XX-lea, Halloweenul şi-a pierdut specificul religios, iar superstiţiile au fost şi ele uitate.

În ţară la noi, Halloweenul este o ocazie în plus de distracţie. Unde mai pui că petrecerile sunt şi mai atractive, datorită costumelor şi machiajelor înfricoşătoare.

dovleci-sculptati5.jpg

Obiceiul de a sculpta şi „aprinde” dovleci de Halloween izvorăşte dintr-o poveste străveche, de origine irlandeză. Este vorba de povestea lanternei lui Jack. Îndeletnicirea obiceiului de a pune lumânări în dovleci porneşte de la un bărbat haios, dar beţiv, pe nume Jack, care a reuşit să păcălească diavolul să urce într-un copac. Pentru a-l împiedica să coboare, Jack a sculptat o cruce în trunchiul copacului, apoi a ajuns la o înţelegere cu acesta. Jack i-a făgăduit Diavolului că îl va lăsa să coboare din copac, doar dacă îi promite că nu îl va bântui niciodată. Zis şi făcut! Această înţelegere încheiată între Jack şi Satana nu s-a dovedit a fi de bun augur pentru bărbat.

După ce Jack a murit, sufletul lui a rămas blocat între Rai şi Iad. Asta pentru că Iadul nu i-a permis accesul din cauza legământului încheiat cu Satana, iar Raiul nu i-a deschis porţile din cauza numeroaselor păcate pe care le făcuse în lumea celor vii. Singurul lucru pe care sufletul lui Jack l-a primit a fost un tăciune aprins, care să îi lumineze calea întunecată dintre Iad şi Rai. Legenda spune că, de atunci, Jack a fost „condamnat” să rătăcească pe drumul dintre cele două lumi, alungând spiritele rele din calea lui, în speranţa că îşi va câştiga dreptul de a fi primit în Paradis.

Tăciunele aprins este lanterna care i-a inspirat pe irlandezi să dea naştere tradiţiei de a sculpta şi lumina bostani, în ultima noapte din luna octombrie.

Notă: Sărbătoarea de Halloween în prezent are mai mult tentă de amuzament și distracție, consider că foarte puțini cunosc detaliile ce are această sărbătoare în spatele ei și semnificațiile urmate de-a lungul anilor cu strictețe.

2016-09-07-Halloween.jpg

Un gând despre „Legenda din spatele sărbătorii de Halloween!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s