Citind-o pe Andreea Russo. Cartea ”Amintiri din viitor V-I”

  Andreea Russo este autoarea generației sale, o tânără de 20 de ani, studentă la Contabilitate, Universitatea de Stat a Moldovei. Este pasionată de cifre, psihologie și filosofie, iar dragostea sa din copilărie de a scrie poezii a evoluat recent în dorința de a scrie o carte, subiectul căruia l-a măcinat și l-a trăit mult timp până a lua penița în mână și a începe primul paragraf. Lucrează cu pasiune asupra visului de a deveni într-o bună zi laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Debutează cu trilogia „Amintiri din viitor”. Volumul I al trilogiei a fost premiat la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău, ediția a XX-a din 17 aprilie 2016. ”Utopia Andreei Russo e un roman despre copilărie și adolescență. Adică e un roman al formării, un Bildungsroman.” Dumitru Candu

****

image.jpg

Denumirea „Amintiri din viitor” semnifică toată viața și istoria acestui băiat, Mir, de șapte ani care are o anormalitate. ”te întrebi: ce însemnă să fii normal?”

Încă de la o vârstă fragedă acesta putea prezice lucrurile ce urmează să se întâmple cu o exactitate înfiorătoare. ”Nu știi că știu”

La șapte ani vrea să afle prin ce se deosebește de toți ceilalți. La 12 ani învăță cum să fie ca ceilalți. La 17 ani se îndrăgostește de Amelia. La 22 o întâlnește pe ea. La 27 se află într-un avion care urmează să se prăbușească. Doamne ce încurcătură…. cartea te lasă cu sufletul la gură, și mai vreai să afli, să parcurgi câteva pagini în secunde, e o lectură ce te însetează, te acaparează și vrei să o dezlegi.

Gîndurile lui Mir devin din ce în ce mai întortocheate, pe alocuri e de neînțeles chiar și de sine însăși.  Un lucru foarte plăcut la această carte este lupta parsonajului principal cu însă-și viitorul, încearcă să i-a decizii potrivite după părerea lui ce ar fi diferit de ceea ce el știe deja însă aceste decizii nu sunt tocmai potrivite, făcându-l să sufere pe el  și pe cei din jurul său, care își  pun întrebări în legătură cu cele întâmplate. Elocvența dintre simplu și realist, iubire și prietenie, protecție și ură, acomodare și noutăți, prezent- viitor, tangența dintre a fi normal sau anormal, îi dă acestei cărți un ”miros” aparte ce e greu întâlnit în alte cărți.

„La fericire nu ai cum să ajungi fără să nu îți murdărești papucii de tristețe.”

Această carte este minunată! Te fascinează, te uluiește plăcut, pe alocuri ajungi să retrăiești sentimentele personajelor! Chiar dacă nu dispune de un volum de pagini mare este complexă și e așa cum trebuie să fie, plăcută, intrigantă, e greu să o lași din mână; deoarece de cele mai multe ori cărțile bune transmit niște emoții foarte puternice și te învață lucruri, despre orice, cărți ce trimit un mesaj la suflet.

”Am învăţat să preţuiesc prezentul, unicul moment în care suntem în stare să ţinem sub control propriul destin.”

E o carte ce trebuie citită neapărat, e ”proaspătă” și are în ea ce prinde din prima, prin simplitate, autoarea a avut grijă să nu încarce citirea cu cuvinte greu descifrabile, romanul cuprinde naturalețe, originalitate și include niște repere ce am putea să le folosim ca citate de viață.

  • ”Timp îndelungat am aşteptat un om. Pe ea. Datorită ei primeam plăcere de la viitor.”
  • ”Nu m-am decepţionat în iubire. Iubirea e sacră. M-am decepţionat în oameni.”
  • „În ziua de azi și cerul e fățarnic.”
  • ”Nu e greu să părăseşti un oraş de unde te alungi tu însuţi.”                                 
  • „În viață accepți multe și mergi înainte din motiv că nu este cale întoarsă.”     
  • „Nu pot să o descriu pe ea, dar pot să mă descriu pe mine în momentele în care am fost alături de ea: un om împlinit, care se bucură de orice amănunt; un om care cunoaște încotro merge, pentru ce luptă și unde are să ajungă; un om fericit.”                            

Cartea presupune mai multe decât îți imaginezi la începutul lecturii, de aici probabil a și înțeles autoarea și și-a prelungint opera cu încă două volume, și sunt la fel de încântată să le citesc. Talentul Andreei Russo este nemărginit, mândră de astfel de tineri doritori de frumos, de scris, de gânduri din suflet pentru suflete! Cartea m-a atins! O recomand din toată inima!

tumblr_nzkwobaugi1uluampo1_1280.jpg

 

 

7 gânduri despre „Citind-o pe Andreea Russo. Cartea ”Amintiri din viitor V-I””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s