10 lucruri care mă fac să iubesc iarna!

  Iubesc iarna, așa, la nebunie, pentru decembrie cel de sărbătoare, pentru ianuarie cel de basm, pentru februarie cel ce vestește apropierea renașterii naturii………..pentru fulgi, pentru feerie, pentru poveste…………

1. Emoțiile ce le primesc…..

Doar iarna mă cuprind emoțiile de sensibilitate ”pură”, de unicitate și căldură sufletească. Poate pentru că, în aşteptarea primei zăpezi din fiecare an, am timp suficient să rememorez toate iernile de până atunci, să pot să-mi revăd retrospectiva anilor. Fiecare iarnă, aduce cu ea începutul tuturos începuturilor.

Simt că cu fiecare iarnă devin mai diferită cu toate că  e aceeaşi zăpadă, acelaşi aer îngheţat, aceiaşi oameni zgribuliţi pe stradă, dar totuși diferită. Fulgii, aerul amorțit, stările de frig și nasul roșu îmi aduc aminte de copilărie, de apropierile emoționale, zâmbetele calde de bucurie și regăsire. Ce poate fi mai frumos decât speranța la zăpadă, la alb, curățenie, fulgi, broderii pe care gerul le aşterne pe geamuri, peisaje amorțite parcă rupte din basme, dimineți în îmbrățișări, Iarna!

28e8604502135fea6cb908e773216cb2.jpg

2. Frigul ce apropie….

Temperaturile scăzute sunt o binecuvântare pentru mine, de ce?, deoarece ele apropie….de sufletele noastre dragi, e anotimpul căminilor călduroase, a șuieratului afară, a geamurilor pictate, a viscolului răzleț ce mută zădada de colo colo. Iarna cu focul ei în vatră, adună pe toți în jurul rugului călduț. Indiferent de frigul de afară, troiene și înghețuri, anume în această perioadă se adună cei mai scumpi și dragi oameni din viața mea. Iarna e anotimpul apropierilor!

919a496967188cf1583d71e1bd25ac55.jpg

3. Sărbătorile ce readuc copilăria….

Sărbătorile vin! Sărbătorile vin! Ce poate fi mai frumos decât sărbătorile de iarnă. Iubesc atmosfera de sărbătoare pentru ca în Ajunul Craciunului, colindăm, ne urăm de bine și augur, primim daruri și ne alintăm cu dulciuri și vin fiert, ne aromăm simțirea cu miros de portocală și scorțisoare, vanilie și ciocolată, multă și cu drag, alaturi de familie…și ninge și ninge. Anume aceste perioade minunate ale anului sunt de nedescris, cu tot alaiul lor strălucitor, de cântec şi veselie, te fac să iubeşti acest anotimp, dar mai ales toate acele jocuri ale copilăriei, posibile doar dacă , s-a aşternut zăpada şi dacă după ce ţi-ai chemat toţi prietenii afară, ceata este destul de numeroasăpentru a încinge bătaia cu bulgări, zâmbete fără cusur și fericire, din plin.

c36352698d04931635ee20ee44b93933.jpg

4. Pentru bradul cel falnic…

O tradiție importantă asociată sărbătorii Crăciunului o reprezintă împodobirea bradului de Crăciun. Se spune despre brad că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu. Bradului i se asociază simbolurile precum dragostea, bucuria, fericirea, împlinirea, speranța, viața, sănătatea, magia…! Pentru mine împodobirea bradului are o semnificație aparte, el ne unește în jurul lui, îl împodobim împreună, îl cinstim, îl admirăm, îl apreciem ca simbol al iernii. Totul începe cu jucăriile pentru brad, alegerea celor mai frumoase dintre sute de alte jucării, luminițele pentru brad, dulciuri agățate în pom, zâmbete, obicei nemuritor, familie împlinită!

8579d94d4ad6594286ab3f1d37cd325b.jpg

 5. Culorile și povestea lor…..

Culorile! Iarna prin luciul său, prin albul pur, prin albastru străveziul ce semnifică curățenia sufletească, noile începuturi, debarasarea de tot ce nu este bun, prosperitatea și pur și simplu compasiunea și optimismul unui nou an. Ador noua îmbrăcăminte a iernii ce cuprinde necuprinsul, e povestea poveștilor. Luminile ce desenează culori divese pe zăpada așezată, scârțâitul de sub picioare, ador ….. Orașele sunt împodobite cu mii de luminițe. O deosebită plăcere e să te plimbi noaptea pe străzile iluminate, să admiri copacii îmbrățișați de beculețe micuțe, multicolore. Toate acestea pentru a amplifica spiritul sărbătorilor și pentru iubitorii de luminițe ca mine. Sunt încântată de acest anotimp….

90cc7d8656e962267a9121615a3c2205.jpg

6. La săniuș pe derdeluș…..

Excursiile la munte iarna, sunt tot atâte motive ca să aştepţi ca un copil an de an, întoarcerea zăpezii. Oricât de frig ar fi, nimic nu te poate opri să mergi la săniuş. Te bucuri ca un copil de momente fără griji, te simți în uniune cu natura, aici și acum. Brazii încărcaţi de zăpadă, falnici, statornici uimesc, schițează pe coasta muntelui peisaje atât de frumoase încât, nu le reziști. Sunt momentele cele de încântare și mulțumiri pentru natura mamă ce ne redă aceste bogății. Zăpada – este pufoasă, jucăușă, sclipicioasă, captează lumina și o reflectă armonios.

fc396a96800ffd23121832578a86dd6e.jpg

7. Zborul fulgilor de nea….

Mie îmi place sã privesc zborul fulgilor de nea, îmi plac miile de broderii pe care gerul le ţese pe geamurile caselor, urmele paşilor pe covorul alb şi crengile pomilor încărcate, adăpostind păsărelele zgribulite. Micile minuni ne fac mai receptivi la natură, mai contemplativi, mai treji la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Am un copil tare răzleț în mine ce apreciază enorm iarna, defilarea fulgilor, gerul ce-ți iuțește mersul, obrajii roșii și mâinile înghețate, momente de propiere. Căderea fulgilor pentru mine semnifică atingerea cerească ce e mai aproape de noi, ne face să ne simțim mai buni și ne îndeamnă la gesturi de binefacere. Fulgii, le mai zic și steluțe, pe care le ai la geam și te fac să te gândești la dorințe. Fulgii de nea – aduc puțină magie în viața noastră.

4137f50ba413844814255e4bf2acee31.jpg

8. Omul de zăpadă….amintiri din copilărie…

Oamenii de zăpadă sunt cei mai simpatici, de mică am iubit să-i fac, cât mai diverși prin forme și accesorii. Oamenii de zăpadă mă proiectează cel mai direct în copilăria mea. Ei sunt cei care mi-au adus tone de emoții pozitive, de zâmbete și oameni care mi-au fost alături. Acum îi fac pentru copiii mei, și am aceeași revelație ca atunci când eram mică și eu. Mă teleportează în amintiri și am o bucurie de nedescris….

ae7db065f9a74b94cbdcbb3372fcb9f8.jpg

9. Vine Moș Crăciun ………….

Cu mare și mic, toți suntem în așteptarea lui Moș Crăciun, chiar dacă nu mai credem în el, euforia sărbătorilor face această stare credibilă. Momentele acelea când știi că dărui necondiționat te fac să crezi în minuni, în bunătate, în sufletele oamenilor ce par a fi mai calde, mai primitoare, mai indulgente, mai zâmbitoare. Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești Tu!

53fccf970a4312cc2141c2ab12628701.jpg

10. Cadourile……

În fiecare dintre noi se ascunde un copil care pur și simplu e înnebunit să primească cadouri, cel puțin eu le ador……..Fac cadouri, primesc cadouri, dărui zâmbete primesc voie bună! E anotimpului ”dar din dar se face rai” după spusele bunicăi!  Partea cea mai plăcută e că poți dărui oricui, oricând, fără motiv, doar pentru a face ziua mai bună a unui coleg/ă, prieten/ă, cunoscut/ă sau necunoscut/ă, a unui copil singuratic, a unui vecin, a oricui. Doar fă o faptă bună!

c07159185529fb302d465f5cbd7a5c62.jpg

 

Notă: Iubesc IARNA pentru că adună în sine cele mai frumoase amintiri, clipe ce nu le voi uita niciodată. Asociez iarna cu miros de portocală și dulciuri, multe din belșug, și desigur familia întreagă lângă brad, la gura sobei spunându-ne povești. Amintiri plăcute, amintiri din copilărie! Iubesc acest anotimp și îi admir frumusețea. Sărbători Fericite tuturor!

 

4 gânduri despre „10 lucruri care mă fac să iubesc iarna!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s