30 Curiozități despre Crăciun!

Crăciunul este sărbătorit peste tot în lume – însă, obiceiurile și tradițiile diferă de la țară la țară. Crăciunul cât și celelalte sărbători ale iernii au o deosebită influență asupra noastră. Ne fac să ne simțim mai buni, mai noi înșine. Iată o listă cu cele mai interesante și amuzante „curiozități” ale acestor superbe zile de Crăciun!

 1. Inițial, data de 25 decembrie a fost o sărbătoare păgână, în care se celebra nașterea Soarelui sau solstițiul de iarnă; majoritatea oamenilor nu știau când  s-a născut Isus Hristos și nimeni nu a sărbătorit nașterea sa timp de sute de ani.
 2.  Fredonarea colindelor era considerată o practică păgâna până în secolul al XIII-lea, când Sf. Francisc de Asisi le-a popularizat în rândul creștinilor.
 3. Moș Crăciun este cunoscut sub diverse nume: Kriss Kringle (Germania), Le Bafana (Italia), Pere Noel (Franța) sau Дед Мороз  (Rusia).
 4. În Montreal, Canada, există o adresă oficială a lui Moș Crăciun, unde nu doar primește scrisori de la copii, ci și răspunde acestora. Aceasta fiind înființată în 1983.
 5. Expedierea felicitarilor de Crăciun este o tradiție puternic înrădăcinată în toate colțurile lumii. Prima felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în anul 1846, la Londra.
 6. Celebrul costum roșu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, în anul 1860.
 7. Îți vine să crezi că celebrarea Crăciunului a fost interzisă, în anul 1552, în Anglia, de către puritani? Obiceiul a fost reluat abia în 1660, odată cu instalarea în tron a lui Charles al doilea.  
 8. Dacă te-ai întrebat vreodată care este poporul sau țara care a avut minunata idee de a împodobi bradul de Crăciun, să știi că Germania a avut această idee strălucită. 
 9. Știai că pentru a putea fi folosit pe post de pom de Crăciun, un brad are nevoie de aproape 10 ani ca să crească?
 10. Beteala cu care se împodobește pomul de Crăciun și se decorează casa de sărbători a fost inventată în anul 1610, în Germania, de către o persoană rămasă anonimă. La acea vreme, era confecționată din argint pur.
 11. Data oficială a Crăciunului a fost stabilită prima oară pe 25 decembrie în anul 350 e.n, de către episcopul Romei, Papa Julius I.  
 12.  Roșul, verdele și auriul sunt considerate culori tradiționale de Crăciun. Verdele simbolizează viața și renașterea, roșul este asociat cu sângele lui Hristos, în timpul ce auriul este considerat simbolul luminii și bogăției. Tradiția spune că cele trei nuanțe trebuie să se regăseacă în podoabele alese pentru decorararea pomului de Crăciun.  
 13. În Evul Mediu, brazii de Crăciun erau atârnați cu vârful în jos.
 14. Se spune că primul om care a împodobil un brad de Crăciun a fost Martin Luther (1483-1546), conform legendei, acesta a fost atât de impresionat de strălucirea stelelor printre ramurile brazilor încât a luat unul acasa și l-a împodobit cu candele, pentru a împărtăși frumusețea ce a văzut-o împreună cu familia sa.
 15. Conform tradiției, împodobirea pomului de Crăciun trebuie să aibă loc în noaptea dinspre 24 și 25 decembrie. În multe țări, încă se consideră că Moș Crăciun este cel care aduce bradul copiilor.  
 16. Bradul împodobit trebuie păstrat până la Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, pentru ca prosperitatea sa să abunde în casă tot timpul anului.  
 17. Decorarea casei cu crenguțe de brad este o tradiție la fel de răspândită. Potrivit tradiției, crenguțele simbolizează bucuria, sănătatea și longevitatea.  
 18. Beculețele pentru pomul de Crăciun au fost inventate de către Edward Johnson. În 1882, acesta inventează prima instalație electrică pentru brad.  
 19.  Moș Crăciun este o variantă mai nouă a lui Moș Nicolae. Sfântul Nicolae era un episcop cu suflet mare, care împărțea daruri copiilor sărmani din satul în care locuia.
 20.  Încă nu se știe exact cum a apărut imaginea modernă a lui Moș Crăciun, îmbrăcat în roșu, cu burtică și barbă albă, însă există cel puțin două variante. În prima variantă, se pare că imaginea de bătrânel grăsuț, cu barba albă și costum roșu a fost inspirată din celebrul poem „A visit from St. Nicholas”, cunoscut și ca „The night before Christmas”, publicat în 1823. Cealaltă variantă aloca meritul acestei imagini moderne a Moșului reclamelor celei mai celebre companii de cola din lume. 
 21. Se spune că Moș Crăciun intră pe hornul casei pentru a lăsa cadourile pentru copiii cuminți sub brăduț. Tradiția însă spune că, de fapt, Moșul se strecoară în case pe ușa din față, care trebuie lăsată descuiată.
 22. În Islanda există 13 Moși Crăciuni; pentru copii care au fost cuminți aceștia vor lăsa cadouri, însă celor obraznici le vor face farse.
 23. În Etiopia, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, în acea zi, etiopienii poartă veșminte albe și se joacă “ganna”.
 24. Olandezii au un simț al umorului minunat. Ei ascund cadourile într-o budincă, într-un cartof sau împachetează un cadou mic într-un pachet mare. Le place acel element de surpriză și au întotdeauna idei creative de a surprinde familia în fiecare an.
 25.  În Finlanda Și Suedia, cele 12 zile de dinaintea Crăciunului sunt declarate ca fiind zilele păcii și ale dreptății. De aceea, nelegiuirile săvârșite în această perioadă sunt pedepsite mai aspru decât în mod normal. Fiecare familie finalndeză își împodobește casa pentru Crăciun cu lumânări confecțioante de ei înșiși, iar în Suedia bradul rămâne împodobit 20 de zile de la Crăciun.
 26. Știați că în Norvegia, în luna noiembrie , taxele se reduc la jumătate, pentru ca oamenii să aibă mai mulți bani de Crăciun?
 27.  Conform unui top al celor mai bogate persoanaje fictive, realizat de revista Forbes, Moș Crăciun ocupă prima poziție.
 28. Știați că britanicii obișnuiesc să spună „Happy Christmas” și nu „Merry Christmas”, pentru că în secolul al XIX-lea cuvântul „merry” înseamnă și „stare de ebrietate”?
 29. În Franța se obișnuiește să se ardă o crenguță de măslin înainte de începerea cinei de Crăciun.
 30. Cel mai popular colind de Crăciun este „White Christmas”, în versiunea cântată de Bing Cosby. „Silent Night” este cel mai cântat colind și a fost scris în 1818 de pastorul austriac Joseph Mohr. „Jingle Bells” a fost scris inițial pentru celebrarea zilei Recunoștinței, în 1857.

Notă: Sărbători fericite!

97b3158e784a3e676339ee386da0b040.jpg

 

4 gânduri despre „30 Curiozități despre Crăciun!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s