Puterea cuvântului. Povestea unei litere.

Citind nu demult cartea „ Biblia pierdută” de  Igor Bergler nu am rămas indiferentă de la o istorioară găsită printre pagini; o poveste cu o morală aparte și care ne-ar pune pe gânduri. Deci o redau mai jos :

” … pe la 1570, rabinul Judah Loew ben Hezalul a modelat o creatura din lut menită să îi protejeze pe evreii din ghetou, prigoniți de împăratul Rudolf. Și căreia, pentru a-i da viață, îi scrisese pe frunte cuvântul EMET, adică adevăr. În această variantă, avem o idee foarte folosită în special în cărțile și filmele științifico-fantastice, în care mașina dobândește propriul suflet și propria-i conștiință și nu ascultă de creatorul ei. Mă rog, asta ar spune astăzi unii despre întreaga omenire, însă nu e cazul să dezvoltăm acum. Cert e că golemul o ia razna și vrea să fie și el om, adică să aibă voință proprie, dar, fiind needucat și lipsit de discernământ, calcă în străchini, așa că sparge tot ce întâlnește în cale, fără să apuce, din fericire, să rănească pe nimeni, iar rabinul, cu o singură mișcare de deget, îi șterge prima literă din inscripția de pe frunte. Astfel, cuvântul EMET, adevăr, ajunge MET, adică moarte. Iar golemul se face țăndări.

…Adevărul e cel care aduce viață. Dar, dacă e schilodit sau deformat, ucide … ”

Notă: Ce vreau să spun este că, puterea cuvântului este mult mai mare decât ne imaginăm, din punctul meu de vedere cu cuvântul poți dărâma inima oricui, cuvintele sunt printre puținele lucruri care, o dată spuse, nu mai pot fi luate înapoi. Rămân! Macină! Dezbină! Și afectează, într-un fel sau altul. Astfel istorioara de mai sus a demonstrat încă o dată că cuvântul e mai sus ca orice și o literă schimbată e un început sau un sfârșit, e de bine sau de rău, e de prosperitate sau deziluzie. Cum a susținut marele  Jean Paul Sartre – „Un singur cuvânt poate strica un suflet, chiar dacă a zidit 10 suflete!” 

PS: Fiți cu băgare de seamă la ceea ce spuneți. Calculați-vă fiecare cuvânt. Nu ignorați puterea unei vorbe rostite!

2 gânduri despre „Puterea cuvântului. Povestea unei litere.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s