Igor Bergler s-a născut la Reșița pe 21 septembrie 1970, dar și-a petrecut copilăria și prima tinerețe la Timișoara, unde a absolvit liceul de elită „C. D. Loga”. A fost redactor încă de la început la revista ProCinema,  a condus pentru o scurtă perioadă televiziunea Analog și radiourile Analog din Timișoara, Lugoj și Deva. S-a născut, cum spune, practic, poliglot, pentru că în familia sa reunită se vorbeau mai multe limbi. Acum vorbeşte fluent cinci şi se mai descurcă în încă atâtea. A crescut într-o casă cu o bibliotecă uriaşă, iar educaţia i-o datorează mamei sale, dar şi celor trei mătuşi.

După succesul incredibil al „Bibliei pierdute”, următoarea carte a lui Igor Bergler este, fără îndoială, cel mai aşteptat roman al anului. Autorul revine în atenţia cititorilor cu ”Testamentul lui Abraham”, o carte şi mai palpitantă prin istoricul amplu descris, prin conspirații bine ticluite, prin mistere adânci, labirinte intelectuale şi secrete legendare. Totul se derulează într-un ritm alert istorico-biografic, carte ce acaparează instantaneu orice ritm respirator, ești acolo, în acțiunea cărții transpus. Piesele istorice care o alcătuiesc, referinţele culturale ascunse în plină vedere și cu aprofundări uluitoare– de cele mai multe ori în note umoristice – şi inteligenţa diabolică a construcţiei fac din lectura ei o experienţă unică și de nedescris.

DSC_0145.JPG

Înainte de a descrie o scurtă derulare a firului narativ aș dori să încep cu o mulțumire autorului, deoarece m-a ținut prinsă în cele 722 pagini ale cărții. Am stat cu sufletul la gură, ce va urma, la un moment dat ajunsesem să mă întreb „dar oare asta s-o fi întâmplat cu adevărat?”…și desigur am făcut o mulțime de notițe la care am să lucrez personal să-mi îmbogățesc cunoștințele, și toate datorită acestei cărți, care m-a motivat la asta. Deci, am rămas surprinsă de carte…

“Testamentul lui Abraham e un omagiu adus cărţilor, tuturor cărţilor, de la poemele lui Homer până la povestirile metafizice ale lui Borges, într-o lume tot mai sufocată de o cultură a imaginilor nesfârşite şi goale de conţinut care ne agresează în fiecare secundă. Nu numai că o imagine nu face cât o mie de cuvinte, după o expresie stupidă care se tot repetă papagaliceşte, ci, din contră, o mie de imagini nu fac cât o vorbă a lui Cervantes sau a lui Rabelais sau a lui Umberto Eco.” – afirmă scriitorul Igor Bergler.( sursa:mediafax.ro)

  O scurtă descriere: Aşa cum s-a întâmplat în „Biblia pierdută” totul este construit în jurul unui mister istoric real pe care nimeni până acum nu a fost în stare să îl rezolve cu adevărat. Subiectul cărţii este unul exploziv, cum și era de așteptat, Charles Baker, profesor la Princeton, îşi descoperă asistentul ucis cu bestialitate în campusul universităţii. Asistentul său lucra de mult la o poveste despre Lincoln, la o descoperire epocală. Lucrurile pe care le descoperise despre cel mai celebru președinte  american păreau să îi fi adus sfârșitul. Înainte de a fi ucis, avusese grijă să construiască un mesaj foarte complicat, pe care i-l trimise lui Charles, în speranța că el va întreprinde ceva. Pornind pe urma indiciilor lăsate de acesta, profesorul află că tânărul său colaborator descoperise un adevăr îngrozitor despre Abraham Lincoln. Un adevăr atât de exploziv încât scoaterea sa la iveală ar putea schimba istoria Americii şi a întregii lumi. Narațiunea suprapune istoria, prezentul actual ce se clatină, organizații secrete, experimente înfiorătoare, atentatul la viața președintelui, papi micinoși, asasini, identități multiple, secrete și deznodământuri cutremurătoare. Omnes Libri. Biblioteci străvechi. Genii literari. Zece manuscrise dispărute ce reapar brusc. Și codurile complicate ascunse în ele. Taine bine puse la punct. Piele de gâină….Un trecut care devine pentru câteva clipe prezent, doar pentru a dispărea din nou pentru totdeauna. Un început cu un sfârșit, și un sfârșit fără început….La capătul unui drum presărat cu pericole şi cu răsturnări de situaţie neaşteptate, Baker descoperă nu doar secretul lui Lincoln, ci şi locul unde se află cea mai valoroasă comoară a omenirii. Peste tot cărți, cărți unicat, ce ascund deznodământuri severe. O carte ce cu greu o lași din mână, curiozitatea roade orice timp de așteptare. O carte ce n-o poți compara cu o alta.

Expresii din carte:

 1. Ceea ce s-a pierdut ne-ar putea salva de ceea ce avem deja.
 2. O carte se ascunde în bibliotecă, la fel cum copacul se ascunde în inima pădurii. (Lucien X. Polastron)
 3. Cartea e libertate și libertatea te face să îți pui întrebări. Întrebările îți dau idei, și ideile te împing la nesupunere.
 4. Tot ce s-a făcut nu s-a făcut încă, iat tot ce se va face s-a făcut deja, cu mult timp înainte.
 5. Lumea e o scenă, și toți suntem actori în ea.
 6. Nu există cale regală pentru cunoașterea geometriei…
 7. Știi că apocalipsa, în grecește înseamnă distrugere? Dar înseamnă și revelație. O promisiune de înnoire. De schimbare totală.
 8. Acum toată lumea știe să facă de toate. E moartea profesionalismului în orice! A sosit ora amatorului absolut.
 9. Ceea ce se întâmplă astăzi e, de fapt, moartea specializării, triumful total al mediocrității asupra valorii.
 10. Toată lumea emite, dar nimeni nu mai ascultă. Cantitatea în detrimentul calității.
 11. La început a fost cuvântul. Nu bârfa, nu zgomotul, nu părerea despre orice. Limbajul sărăcește.
 12. M-am gândit s-o arunc în foc, dar mi-a fost teamă că forța combustie a unei cărți infinite ar putea sufoca întreaga planetă cu fumul ei.( Jorge Luis Borges, Cartea de nisip)
 13. Nu există cărți infinite, doar prostia e fără sfârșit. (Milo Temesvar)

Critici literare: 

 • „Roman polițist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad, ”Testamentul lui Abraham” este, în opinia mea, o carte inegalabilă. Cu acest roman, mai mult chiar decât cu Biblia pierdută, Igor Bergler dovedește că e un scriitor extraordinar. Și nu numai pentru literatura română.“ – Jean Harris
 • „Cel care refuză să citească cărțile lui Igor Bergler pentru că au succes seamănă cu cei care îl resping pe Umberto Eco pentru că și-a vândut romanele în zeci de milioane de exemplare.“ – Milo Temesvar
 • ‘Testamentul lui Abraham’ este dovada supremă că bibliotecile nu ard niciodată, că fascinantele naraţiuni disparate, de la mitologie la Cervantes, de la romanul gotic la neoromantismul lui Stevenson, de la Borges la Eco şi de la imaginarul oculto-conspirativ la fervoarea hermeneutică, pentru începători, a lui Dan Brown, se înscriu într-o Mare Naraţiune care se sprijină, la rândul ei, pe întreaga memorie a umanităţii”. – Pavel Şuşară

  Notă: Cartea a fost pentru mine un express cu excursii în lumea literaturii, a istoriei, a lucrurilor noi descoperite. Cartea este o uniune a cărților într-o singură lucrare, și mai mult de atât în ea se suprapun ani, evenimente, oameni și legende. E o fuziune a trecutului cu prezentul actual. Sper că v-am stârnit interesul cu privire la ”Testamentul lui Abraham” și că o veți răsfoi când aveți ocazia. O carte care te va bântui multă vreme după ce o vei citi…..

Reclame