Citindu-l pe Arthur Golden. Cartea ”Memoriile unei gheișe”

  Arthur Golden (n. 6 decembrie 1956 la Chattanooga, Tennessee) este un scriitor american, cunoscut pentru romanul istoric de succes „Memoriile unei gheișe”.

Doctor în istoria artei japoneze la Universitatea Harvard și în istoria Japoniei la Universitatea Columbia, cunoaște dialectul mandarin al limbii chineze. Romanul său a fost vândut în peste patru milioane de exemplare în engleză și a mai fost tradus în peste 30 de limbi. Romanul a fost ecranizat de regizorul Rob Marshall în 2005, pelicula fiind distinsă în 2006 cu un premiu Globul de Aur, 3 premii Oscar.

Am hotărât să citesc această carte deoarece e reproducerea exactă a unei povești veridice, care s-a întâmplat cu mult timp în urmă, și asta m-a făcut inițial să cred că printre versuri voi găsi emoții vii, trăiri tumultoase, răbufniri tragedice, și credibilitate, desigur nu am rămas dezamăgită, mai exact m-a pătruns mai adânc decât aș fi crezut, o carte de suflet, a acelor timpuri unde femeia era mai mult ca un trofeu…..

26994585_1579978835449829_2034395612_n.jpg

   Descrierea romanului începe cu viața micuței Chiyo. Acțiunea începe într-un sătuc de pescari, Yoroido, în care Chiyo locuiește alături de sora sa mai mare Satsu și de părinții ei. Tatăl fiind pe moarte le vinde domnului Tanaka și sunt duse în Kyoto. Cele două vor fi despărțite, Chiyo ajunge într-o casă de gheișe deoarece are niște ochi superbi, în timp ce Satsu este considerată banală și destul de mare pentru a se mai cheltui bani pentru transformarea ei într-o gheișă și este vândută ca prostituată. De aici începe aventura vieții micuței Chiyo……

 Ce este o gheișă? Un obiect al dorinței. O operă de artă în mișcare. Un actor, un artizan, un entertainer, după tradiția japoneză. Un tip uman la granița clișeului cultural, imposibil de redat în categoriile occidentale. Sau poate doar o femeie care posedă, în cea mai înaltă măsură, rafinamentul artelor lumești.

„De fapt, rădăcina „ghei” a cuvântului „gheişă” înseamnă „artă”, după cum „gheişă” înseamnă „artizan” sau „artist”.”

  Și totuși o gheișă nu este o prostituată, nu este o fată pe care o poți chema acasă și mai ales nu sunt fete ușoare, sunt întruchiparea gingășiei, a manierelor delicate și a ordonanței. O gheișă, deși este tratată ca un obiect, este apreciată, admirată ca o creație unicată, o femeiei ce împarte cultură, o meșteșugăriță a frumosului, a datinei japoneze.

Uceniciile lui Chiyo decurc de-a valva, cu greutăți atât fizice cât și sufletești, dorința de a-și revedea sora, de a plăcea celorlalte gheișe….în special lui Hatsumomo, care îi face multe necazuri și încearcă de mai multe ori să saboteze transformarea ei într-o gheișă, văzând-o ca pe o rivală. Întâlnirea ei cu un bărbat, îi dă lumea peste cap, chiar dacă e doar un copil, ea își declanșează un plan de al impresiona, de a-l găsi când va crește.

O altă gheișă Mameha, vede potențial în Chiyo, și vorbind cu ”mama”, o trimit la școala de gheișe, face cursuri de dans, de muzică şi învaţă toate tainele şi misterele gheişelor. Avându-o pe Mameha ca “sora mai mare”, aceasta petrece mult timp cu ea şi o învaţă ce şi cum să facă, astfel încât să poată câştigă mulţi bani şi să fie adoptată de mama okiei, până la vârstă de 20 de ani. Între timp se întâmplă multe lucruri în viața gheișei în devenire, multe bune și rele. Chiyo, devenind mai apoi Sayuri, are o poveste impresionantă, trecând prin atât de multe moment dificile, dar şi atât de multe momente fericite, dacă aș putea spune.

  Arthur Golden ne-a arătat istoricul în detaliu a vieții unei gheişe. De la şi până la. Ne explică cu amănunte ce este însuşi conceptul de gheişă, ce se ascunde în spatele ei și care sunt sacrificiile. Pe lângă asta, am avut frumoasa ocazie de a arunca o privire asupra asamblului cultural japonez, asupra oamenilor şi viaţa lor, a greutăților și necesităților acelor vremuri. Am trăit cartea, prin emoții, dorințe, speranțe, dureri și prin transpunerea cu tristețea personajului principal Sayuri.

Notă: În concluzie aș putea să adaug că sunt mereu cutremurată de cărți care au în spate o poveste veridică chiar dacă aceasta s-a întâmplat demult. De ce? Deoarece sunt mult mai sensibile și ating cele mai ascunse emoții și trăiri. Vă recomand cu mare drag această minunată carte, ce pur și simplu este o întreagă confesiune a unui suflet delicat, sensibil până la capăt, Chiyo, fetița cu ochii gri-albăstrui, care a lăsat în urma sa memoriile unei gheișe…..

Un gând despre „Citindu-l pe Arthur Golden. Cartea ”Memoriile unei gheișe””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s