12 Cele mai frumoase proverbe adunate din întreaga lume.

12 Cele mai frumoase proverbe adunate din întreaga lume care cuprind în ele o mulțime de subtexte cu o înțelepciune de nedescris…..

Aceste proverbe adunate din întreaga lume minunată dezvăluie lecții importante și adevăruri universale pentru noi toți. Vă propun să citiți câteva dintre cele mai frumoase și pline de înțeles proverbe pe care le-am cules din culturile lumii și să reflectați la semnificațiile lor. O vorbă bună este oricând binevenită!

1.” Nu vinde soarele ca să cumperi o lumânare.” – proverb evreiesc

Aici reiese că uneori ”dăm pasărea din mână pe cea de pe gard!”sau mai bine zis tindem mereu să dorim ce nu este al nostru, sau ar mai fi că nu prețuim ceea ce deținem și nu dăm valoare a ceea ce avem cu adevărat.

2.  „Adevărul este mai valoros dacă îți ia câțiva ani până când îl găsești” – proverb francez

Această lecție, ne subliniază ideea că înțelepciunea se formează pe parcursul anilor prin acțiuni și experiențe și totul se valorifică cu vârsta.

3. „Nu e rușine să nu știi, e rușinos să nu întrebi.” – proverb rusesc

Lipsa unei intenții de evoluție este de fapt o ignoranță a neștirii noastre. Este o respingere a educației. Atâta timp cât suntem deschiși să aflăm mai multe nu vom înceta niciodată să învățăm, și întradevăr e mult mai rușinos să nu cunoști, să nu-ți dai efortul de a ști.

4. „Cafeaua și dragostea au cel mai bun gust atunci când sunt fierbinți.” – proverb etiopian

Adevărat! Totul e mult mai amplificat atunci când e ”fierbinte”, pasiunea și cafeaua ne dau mai mare satisfacție atunci când le simțim în jarul profund!

5. „Stiloul este mai ascuțit decât sabia” – proverb englez

Puterea cuvântului e de nedescris, cu un simplu cuvânt scris poți schimba cursul oricărei situații, opțiuni sau istorii, spre bine sau spre rău. Deci, atenție la ce scrieți….

6. „Cazi de șapte ori, te ridici de opt.” – proverb japonez

Acest proverb japonez ne învață că statornicia în muncă este una dintre cele mai importante virtuți cu care ne putem mândri. Există o mulțime de proverbe, care ne subliniază ideea că nu ne iese din prima încercare, dar acest fapt nu este neapărat o piedică, este mai mult un imbold de a mai încerca, de a ne căli, de a ne strădui să facem mai bine.… trebuie doar să nu renunți.

7. ”Ai carte, ai parte.” – proverb românesc

Un om care cunoaște întotdeauna a fost apreciat din cele mai străvechi timpuri. Un om avut e un om cărturar, deoarece bogăția lui e nemărginită, iar înțelepciunea lui e cea mai de seamă avuție.

8. „Cine se scuză, se acuză.” – proverb italian

Nu trebuie să ne scuzăm pentru ceva anume, nu trebuie să facem să fie convenabil pentru cineva iar pentru noi să fie frustrant, nu trebuie să ne scuzăm că nu am satisfăcut așteptările cuiva, astfel ne supunem la inferiorizarea noastră în ochii altora.

9. „Dacă refuzi să te îndrepţi când eşti verde, nu te vei mai îndrepta când vei fi uscat.” – proverb african

Aici se subânțelege textul următor, fii bun atunci când ai ocazia, fă dreptate când ți se cere adevăruri, fii cumsecade atunci când ți se oferă șansa, de o altă situație poate să nu ai parte. Fă aici și acum cât mai ai forțe.

10. „Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor cădea mereu în spatele tău.” – proverb maori

Acest proverb promovează optimismul și gândirea pozitivă. Privind întotdeauna către bine, întunericul se retrage din viața noastră. Dacă lași în urmă negativitatea și părerile de rău vei avea în față noi orizonturi, noi reușite, noi oportunități.

11. ”Ascultă totul, dar să nu crezi totul.” – proverb arab

Niciodată să nu crezi adevărurile altora, caută să găsești răspunsuri proprii, caută să găsești veridicitate în spatele cuvintelor oamenilor ce te înconjoară.

12. Adevărul trebuie rostit uneori în glumă. – proverb armenesc

De multe ori am auzit expresia ” și gluma are adevărul ei”, sau ”în fiecare glumă e un pic de adevăr”, de aici și proverbul armenesc s-a inspirat. Și de cele mai multe ori glumind cu adevăruri săgeata nu este atât de veninoasă, iar interlocutorul nu e atât de deprimat în urma veridicității.

Notă: Sper că am adus o lumină asupra unor expresii pe care foarte des le-am întâlnit în rândul proverbelor înțelepte. Aș fi plăcut surprinsă dacă aș fi completată cu alte proverbe ilustre ce v-au lăsat o notă de înțelepciune, și care le folosiți în viață!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s