Oamenii se mai iubesc?

Iubirea și Fericirea în cadrul relațiilor de cuplu înseamnă pentru fiecare altceva. Uneori din cauza ideologiilor pe care le-a construit mediul în care am crescut, uneori după superstițiile ambientale, uneori din cauza așteptărilor mult prea mari, sau în absența acestora. De cele mai multe ori, aceste semnificații nu au niciun fel de legatură cu adevărata Iubire, cu adevărata Fericire – ci se referă strict la motive exterioare care generează propriile interpretări și suprainvestiri….De aici reiese, oare oamenii iubesc?…. iubesc ei cu adevărat?

Statisticele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, rata divorțurilor crește, căsătoriile absentează iar cuplurile noi  formate sunt înaintate în vârstă….ce ne mai rămâne?

De ce? Oamenii nu se mai iubesc. S-au cunoscut. S-a risipit vraja începutului. Nu mai vedem în roz? Au trecut momentele oarbe ale relației. Nu se mai simt fluturi în stomac? Au apărut crizele înainte ca relația să evolueze? Oare am devenit și noi computerizați? S-a consumat deja romantismult, curtenia? Încotro  o luăm…?

Răspunsul cel mai simplu ar fi că oamenii iubesc în multe feluri. Mai exact, fiecare în felul lui. Dar acesta este un răspuns care nu aduce nici un fel de cunoaștere. În ignoranța în care, personal, mă zbat (poate și tu) am nevoie de mai mult decât un răspuns poetic și în nici un caz de unul sceptic („Felurile de a iubi sunt în mod esențial neclasificabile”) scris de Adrian Nuță.

Am ajuns să fim generația care, tot ce am iubit, ne calcă pe nervi acum. Tot ce scrie în cărți despre relațiile din alți ani nu se poate atribui generației actuale, nimic nu mai e cum a fost și nici nu va mai fi…..oamenii se mai iubesc totuși oare?

Acum prevalează gândirea exactă, adică interes din orice, mecanizarea acțiunilor, șabloanele sau modelele unor relații împrumutate, prin orice, absentează imaginația într-o relație, un bărbat dacă scrie o poezie pentru o domnișoară e luat drept un ”învechit neinteresant”, iar unul care surprinde prin mici gesturi e luat drept ”egoist, sau zgârcit”, de ce oare???

Iubirea mea nu pleacă de la mine spre tine pur și simplu. Ai vrea tu… Există condiții, exigențe, standarde. Și iarăși, de ce oare? Imaginea creată nu este așa ideală cum am crezut prin fantezie. Ai anumite așteptări la care, surpriză, partenerul nu răspunde. Ce se întâmplă atunci? Suferi.

Aici, din dragă ajungeți la oficial pe nume, apoi în general eviți să-l privești în ochi. Ce poți face dacă partenerul a pierdut firul tău din cursul rapid pe care-l transmiți? Ce poți să faci dacă ”Da, spus la bine și la greu”, e un impediment acum, sau un blocaj, la a merge mai departe? Ce putem oare face?

Cum spunea Heraclit: nu te poți scălda de două ori în apele aceluiași râu. Cel care astăzi te mângâie cu duioșie mâine va fi un pic diferit: poate atingerea lui va fi un pic mai rece sau mai aspră, poate va fi sufocantă sau dominatoare, poate va fi mecanică, lipsită de vlagă. Cea care astăzi te ascultă cu atenție mâine nu va mai fi interesată de aceeași poveste, poate va dori ca și tu să o asculți sau va fi pur și simplu ocupată cu altceva. Înțelege. Contribuie. Fii acolo.

Și Buddha și psihanaliza aveau dreptate: dorința este suferință! Când împlinirea sau fericirea ta depind de altcineva, într-o anumită măsură, suferința este inevitabilă. E un adevăr dovedit în timp, și nu trebuie să-l renegăm, trebuie doar să suplinim prin dorința de a fi mai bine, de a evolua în pozitivism și complementaritate.

Dacă fericirea mea e în mâinile tale, libertatea pe care o simt nu e decât o amăgire. Sunt încă legat de tine, am nevoie de tine pe diferite planuri, sufăr dacă lipsești din viața mea sau nu te armonizezi, cu dorințele mele. Mulți ar spune că fericirea noi o alimentăm, dar ce să facem dacă un al doi-lea e ”bateria” noastră, nu obsesivă, dar necesară, ce să facem atunci, e unicul fel de a iubi.

Psihoterateut Irvin Ialom susținea că: „Oamenii care se simt pustii pe dinăuntru nu vor reuși niciodată să-și vindece neîmplinirea unindu-se cu o altă persoană incompletă. Dimpotrivă, din două păsări cu aripi rupte cuplate într-una singură nu poate ieși decât o zburătăceală stângace. Nici cu toată răbdarea din lume nu vor reuși să se ridice din zbor și, în cele din urmă, fiecare trebuie desprinsă de cealaltă, iar fracturile vindecate cu atele, separat.” Aici e de gândit….

Nu în ultimul rând dragostea e o alegere. Sunt importante sentimentele, afecțiunea, atracția, compatibilitatea, dar toate astea sunt suprapuse prin alegerile pe care le faci, prin selecția folosirii lor în cuplu. Fă alegerile corecte! Urmează-ți îndemnul inimii.

Cum știu că te iubesc cu adevărat, cum îmi dau seama dacă iubirea mea este hrănitoare? Foarte simplu. Observ dacă iubirea mea te ajută să te dezvolți, dacă evoluezi productiv și-ți place cu ce te alimentez zi de zi!  Această iubire este mult mai mult decât atracția pentru o anumită persoană, mai mult decât sentimentele pozitive pe care ți le inspiră cineva în compania căruia te simți bine. ”Este preocuparea activă și efortul sistematic pentru a-i sprijini creșterea spirituală, este dorința de a vedea o altă ființa devenind liberă (sau mai liberă).” Adrian Nuță.

”Dăruieşte-i persoanei pe care o iubeşti: aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce şi motive pentru a rămâne.”

Dalai Lama

Notă: În concluzie, o relație eficientă presupune acceptarea unei alte persoane, autocunoașterea, conștientizarea, dorința de evoluție și iubire, multă, multă iubire. Și dacă ai nevoie de ceva nou, schimbă-te tu, dacă simți nevoia unei schimbări. Ciocnirea dintre așteptările tale și realitatea celuilalt este fatală. Este imposibil să nu fii frustrat. Însă celalălalt, așa cum este el, nu este responsabil pentru frustrarea ta. Și Da, oamenii se mai iubesc, dar nu uita ”fiecare o face în felul său”!

 

 

 

4 gânduri despre „Oamenii se mai iubesc?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s