Reciprocitatea în cuplu!

Ce-i de frumos să visăm, la iubire ca în filme, la relații cu profit, la rezolvări miraculoase, dar să recunoaștem, viața bate filmul, realitatea e diferită și nici pe aproape de fantasmele care ne zboară prin gând. Asta nu înseamnă că e mai puțin frumoasă, ci e doar altfel, aș spune eu mai consistentă și mai detaliată. În viața reală, nu întotdeauna primim ceea ce dorim, avem așteptări la care partenerul nu ne răspunde, și dacă vom încerca să facem tangență dintre finalurile mereu fericite din filme și diversele scene ale realității noastre, în mod sigur vom simți gustul amar al dezamăgirilor.

Recunosc, am fost educată după câteva norme morale la care nu sunt deacord, sau mă rog parțial, adică aș avea mereu de adăugat câte ceva, cum că: ”Dă întotdeauna mai mult decât primești”, ”Lasă de la tine”, ”Iartă și tu, că doar n-o fi așa de greu”, și cel mai dramatic lucru ce l-am  moștenit este că întotdeauna femeia are o listă extrem de mare ”cu ce am de făcut” în schimb bărbatul se mulțumește că a fost doar la servici…..și aceste dogme fluieră în capul multor persoane, astfel de reciprocitate nici nu poate merge vorba.

Îndrăznesc să afirm că reciprocitatea în cuplu este unul dintre cele mai mari secrete ale reușitei unei relații. Și cred că mulți mă vor susține.

 

”Reciprocitatea este legea dragostei.”

Henri Lacordaire

  Reciprocitatea: un concept la care nu te-ai gândit până acum. Sau pe care l-ai gândit dar nu l-ai exprimat, fiindu-ți teamă că vei fi respinsă sau că vei fi ”judecată” și acuzată că nu gândești corect în legatură cu nevoia de reciprocitate în cadrul cuplului tău, sau și mai rău vei fi criticată că vrei mai mult, că nu ți-ar fi deajuns ceea ce ai la moment și nu ești mulțumită. Să fiu mai explicită, unul din parteneri oferă azi, oferă mâine, oferă peste un an, oferă din dragoste și sentimente necondiționate. S-a format un ciclu: unul dă mereu, celălalt primește. Ce convenabil, nu?

  Walter Riso, un renumit psiholog ne luminează în această temă actuală: ”Ne-a fost întipărită în minte ideea că trebuie să acceptăm  partenerul așa cum e, și că este greșit să îi cerem să facă lucruri care nu îi stau în fire sau pe care nu vrea să le facă; altfel  spus, că există pentru fiecare un fel de a fi cu care trebuie să ne conformăm, din respect pentru acesta. Sunt de acord, însă cu câteva precizări. Eu aș spune că trebuie să acceptăm felul de a fi al partenerului, însă numai dacă asta nu presupune  un sacrificiu psihologic din partea noastră. Te accept așa cum ești, atâta vreme cât nu va trebui să mă autodistrug pentru a te face fericit, pentru că, dacă fericirea ta este invers proporțională cu a mea, înseamnă că între noi ceva nu funcționează  așa cum ar trebui. În fața unei incompatibilități majore, voința și bunele intenții tind să nu fie suficiente pentru a rezolva  problema.”

Vestea rea e că într-un sfârșit totul se limpezește, și partenerul care oferă de cele mai multe ori e pus la zid și contraatacă. Sau își cere dreptul la reciprocitate, sau o caută în altă parte. Există în natură o tendință a lucrurilor și fenomenelor de a se echilibra. Așa e și într-o relație. Legea bumerangului. Fiecare calculează în felul său aportul în cadrul cuplului, și la sigur ca să existe un egal așteaptă contribuția partenerului. Chiar dacă procesul nu e conștient, ne trezim uneori contabilizând, care și cum, cât și unde s-a completat balanța relației. Și e corect, nu putem nega că o facem.

E firesc să fie așa. Poate e un moment în care realizezi că doar tu investești, că doar ție îți pasă, poate e un moment care te face să vezi că arunci timpul, energia și emoțiile în van. E timpul să te prețuiești și pe tine, nu doar pe cineva care nu răspunde necesităților tale. Un cuplu sănătos e cel în care inclusiv treburile casnice se împart reciproc, în caz contrar se naște frustrare, supărare și neînțelegere. Și aceasta e de când lumea.

”Iubirea este întărită de reciprocitate, dar nu şi condiţionată de aceasta.” Emil Dogaru

Notă: Iubirea este dăruire și acceptarea faptului că celălalt îți răspunde în felul lui.

d3ec3440b4d0dafb8c90af2ef3398a77.jpg

2 gânduri despre „Reciprocitatea în cuplu!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s