Citind-o pe Marie-Thérèse Cuny. Cartea ”Leila. Măritată cu forța”

 Marie-Therese Cuny este scriitoare, scenaristă, traducătoare și prezentatoare de televiziune. A scris peste 50 de cărți. Preferă să lucreze cu necunoscuți mai degrabă decât cu celebrități. Datele ei bibliografice sunt greu de găsit, mereu păstrând anonimatul. Am citit din seria sa de cărți lucrarea ”Arsă de vie” ce pur și simplu m-a răvășit, astfel am continuat lecturarea cu cartea ”Leila. Măritată cu forța”, o scriitură tulburătoare ce mi-a îngreunat gândirea.

1494389288{__}maritata-cu-forta.jpg

”Leila. Măritată cu forța” este o carte-document – este povestea unei tinere de 21 de ani care visează cu ochii deschişi la căsătorie dar care trebuie să se supună tradiţiei şi părinţilor şi care este obligată să se căsătorească cu un bărbat pe care nu l-a întâlnit niciodată. Leila şi-a transpus toate experienţele sale în această carte, marturie tulburatoare a unei vieți dominate de legile necruţătoare ale tradiţiei.

„Nu contra lui trebuia să lupt eu, ci contra tradiţiei, iar eu am greşit. Mânia şi furia ne împiedică să gândim.”

Parcurgând cartea am simțit ace în suflet, contradicția logicii, m-a durut fiecare rând în parte, mult mai mult decât mi-am imaginat că o să o facă. Drama din spatele poveștii este acaparatoare, suferința mai clară și suspinele mai dense, doamne, câtă cruzime este în lume.

 ”Mă mărit în faţa administraţiei franceze cu un bărbat pe care nu îl cunosc. Prin urmare, nu este vorba de o căsătorie, ci de o formalitate îndeplinită cu forţa.”

Nu ai cum să nu trăiești senzațiile atât de vii ale Leilei, nu are cum să nu te doară inima pentru ceea ce se întâmplă cu aceasta și cu alte fete asemeni ei, căci printre rânduri întrevezi alte și alte povești, istorii pe care le crezi insuportabile însă cu ele se confruntă și în prezent numeroase tinere.

”Ar fi trebuit să fug într-un azil, lăsată pradă unei libertăţi cu care nu fusesem niciodată învăţată şi de care îmi este foarte teamă. Integrarea trece prin libertatea de a spune „nu”. Tradiţia este tocmai imposibilitatea de a spune „nu”. Eu nu am fost niciodată liberă să înfrâng această lege nescrisă.”

Cartea descrie tragicul existențial cu care se confruntă lumea de mijloc. Toate episoadele grave pe care le întâlnim în cadrul textului duc la numeroase crize depresive, care o slăbesc fizic și psihic și o aduc aproape în pragul morții pe tânăra Leila. Se smuncește, dar simte că se zbate ca într-o mlaștină, cu cât mai tare vrea să iasă cu atât mai mult se scufundă, lăsându-i senzația că viața ei nu-i aparține de fapt, că ea nu are niciun loc în propria ei viață. Atât de tare s-au jucat cu mintea ei încât nu este capabilă să ia singură decizii, dacă nu are aprobarea familiei. Tradiții sau ideologii, sau pur și simplu criterii convenabile ”bărbaților”, prin acestea a trecut autoarea acestei destăinuiri terifiante.

Cartea are ca subtexte lipsa de atenție și importanță a fetelor/ femeilor, lipsa de comunicare, nevoile de a arăta necesitățile și aspirațiile, limitările sociale și de relaționare, violența în toate felurile posibile și imposibile, și lupta unei copile la libertate, la părere și într-un final lupta de a-și avea copilul. E dificil de închipuit prin ce ”iad” trec unele femei, cartea având ca scop intenția de a arăta, a comunica lumii întregi că unele femei sunt lipsite de ceea ce e mai important în viață- de libertate. Lupta lor de zi cu zi, lupta de a fi……………

Notă: E trist că, într-o lume considerată dezvoltată și civilizată, se pot rosti anumite adevăruri dureroase doar sub anonimat. Adevăruri care ar putea salva vieți, ar putea distruge dogmele religioase barbare.

Un gând despre „Citind-o pe Marie-Thérèse Cuny. Cartea ”Leila. Măritată cu forța””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s