Lisa Genova (născută pe 22 noiembrie 1970) este un neurolog și autor american. Lisa Genova a absolvit Bates College ca șefă de promoție, cu o diplomă în biopsihologie. A obținut doctoratul în neuroştiinţă la Universitatea Harvard. E membră a Advocacy and Support Netword International şi DementiaUSA. De asemenea, semnează articole pentru National Alzheimer’s Association.
Ea și-a publicat romanul de debut, ”Still Alice” (2007), despre un profesor de la Universitatea Harvard care suferă de boala Alzheimer. Cartea a câștigat popularitate și a fost dobândită de Simon & Schuster; a fost publicată în ianuarie 2009 de Pocket Books (acum Galerie de cărți). Există peste 2,6 milioane de exemplare tipărite și au fost traduse în 37 de limbi. A fost aleasă ca una dintre cele treizeci de titluri pentru World Book Night 2013. Cartea a fost adaptată într-un film în 2014 și a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea lui Julianne Moore, foarte apreciată ca Alice Howland.
Primul roman a autoarei este ”Altfel… Și totuși Alice ” (2007), o poveste despre o femeie care suferă de boala Alzheimer cu debut precoce. Personajul central este Alice Howland, profesor de psihologie cognitivă de 50 de ani la Harvard și un expert în lingvistică de renume mondial, fiind recunoscută internațional pentru teoriile sale inovatoare din domeniul psiholingvisticii. Are un soț cu o carieră strălucită și trei copii adulți.
Totul ia o întorsătură complictă, Alice începe să devină tot mai dezorientată și să uite lucruri, iar diagnosticul final îi schimbă viața și relația cu propria familie și cu toată lumea – pentru totdeauna. Emoționant și zguduitor, ”Altfel… și totuși Alice” înfățișează destinul tragic al unui om care se confruntă cu instalarea timpurie a bolii Alzheimer și suferința imensă pe care aceasta o provoacă. Alice devine altfel…….
„Sunt soție, mamă, prietenă și, în curând, bunică. Încă simt, înțeleg și sunt demnă de dragostea și bucuria acestor relații. Încă sunt un participant activ în societate. Creierul meu nu mai funcționează bine, dar îmi folosesc urechile pentru ascultare necondiționată, umărul pe care se poate plânge și brațele care pot îmbrățișa alte persoane cu demență.”
Lisa Genova a adus în atenția cititorilor o problemă actuală și care afectează tot mai mult în ultimii ani milioane de persoane. Tocmai din acest motiv impactul pe care romanul îl are asupra cititorilor este unul devastator, emoționant și la cerere. Autoarea prezintă efectele pe care le are Alzheimer-ul asupra minții și corpului, asupra familiei și a persoanelor din jur și cum am putea încuraja persoanele cu acest diagnostic, și cel mai drastic din toată povestea e că oricât nu ai lupta cu această boală, devierea mintală nu mai poate fi corectată, demența și incoerența e ”jocul murdar” a acestei afecțiuni.
„Alice stătea pe podea, în fața oglinzii mari din dormitor, și își studia imaginea. Fata din oglindă arăta urâtă și bătrână. Și-a trecut degetele peste obraji și frunte, simțindu-și fața pe degete și degetele pe față. Asta nu pot să fiu eu. Ce e în neregulă cu fața mea? I se făcea rău din cauza feței din oglindă.“
Altfel…și totuși Alice e un roman tragic, zguduitor, tulburător, pe care vi-l recomand cu toată căldura chiar dacă ve-ți simți cum tristețea și compătimirea vă vor intra sub piele,….. e un roman care ne face pe toți să înțelegem că, într-un final, singurul tău salvator ești tu însuți. Și asta-i partea cea mai grea….să poți lupta cu tine însuți…………
”Zilele mele de ieri dispar, iar zilele de mâine sunt incerte, așadar, pentru ce trăiesc? Trăiesc pentru fiecare zi în parte. Trăiesc fiecare moment.”
Critici literare:
”După ce citești Altfel… și totuși Alice, îți vine să te ridici și să le spui tuturor: Trebuie să citiți cartea asta!” The Boston Globe
”Orice boală a creierului poartă un stigmat. Nu e ca în cazul bolilor de inima, să zicem. Ci aici problema ești tu.” Lisa Genova
”În esență, este despre a nu te da bătut și a nu renunța niciodată.” Wash Westmoreland, regizorul filmului Still Alice
Mi-a plăcut nespus si cartea si filmul (care I-a adus un Oscar lui Julianne Moore). Mi-a plăcut felul in care a fost tratat subiectul, finețea, profunzimea, decenta si ritmul povestirii, al pierderii încetul cu încetul a firului conștient al vieții. Mulțumesc Cristina pentru subiect, pentru împrospătarea memoriei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag! O săptămână ușoară!!!! 😘
ApreciazăApreciat de 1 persoană
La fel!
ApreciazăApreciat de 1 persoană