Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ”Un bărbat și o femeie”

Jojo Moyes (născută la 4 august 1969 în Londra, Anglia) este jurnalist englez și, din 2002, un romancier și scenarist de romanță. Ea este unul dintre puțini autori care au câștigat de două ori premiul romantic al anului de către Asociația Romancierilor, operele acesteia au fost traduse în douăzeci și opt de limbi. După succesul nemaiîntâlnit cu seria de cărți  ”Înainte să te cunosc” șiDupă ce te-am pierdut” succesul scriitoarei a garantat un urcuș considerabil, astfel cererile căutătorilor de citit a format cozi la romanele autoarei, ea având mereu grija de a uimi frumos, intrigat și de suspans.

Mi-am urmat seria autoarei cu cartea ”Un bărbat și o femeie”, o carte spectaculoasă, plăcută, acaparatoare, intrigantă, uimitoare……………..

1164991.jpg

Ce aș putea spune despre carte, deci, o poveste impresionantă de viață, un exemplu de stări, probleme  de natură firească, cu obstacole, cu gustul amar al experienței și al loviturilor sorții. Totul este umbrit de o rutină solitară fără culori și expresii, o lume interdimensională, însă cu gândul la noi începuturi, la o a doua șansă…..la mai bine!

Pentru început aș vrea să vă prezint eroina principală care a fost deasupra așteptărilor mele;  Jess Thomas o mamă singură, cu doi copii -Tanzie și Nicky-, cu probleme și facturi. O familie nu ca toate celelalte cum obișnuiește să declare Jess. Sacrificiile sunt imense, Jess merge să facă curățenie în casele de vacanță ale familiilor înstărite,  se străduiește să facă totul cât mai bine în fiecare zi. Dar e greu să te lupți cu morile de vânt atunci când viața îți oferă doar lovituri și încercări. În schimb are o fetiță super-dotată care e remarcată de profesorul de matematică, acesta considerând-o genială după vârsta ei.

”Alegerile pe care le faci îți vor determina tot restul vieții.”

Aventura ei pornește atunci când primește oferta profesorului de matematică ca să o înscrie pe fetiță la o școală de elită axată pe matematică. Astfel, Jess trebuie să strângă suficienți bani pentru a plăti întregul an școlar chiar dacă are parte de câteva scutiri, dar de unde să înceapă? Plină de spaimă și cu gândul că ar putea să-și descurajeze copii Jess i-a unele decizii pripite și care o s-o lovească mai tare decât s-ar fi așteptat, astfel trece prin diverse stări și frici.

   ”Uneori trebuie să te îndepărtezi pentru o vreme ca să-ți pui ordine în gânduri. Asta face ca totul să pară mai clar.”

  Pe lângă toate, fiul vitreg Nicky este bătut cu bestialitate de băieții din cartier ajungând la spital, prea multe pentru o femeie singură….un copil cu dorințe arzătoare pentru științele fixe, un adolescent inadaptat, două locuri de muncă, o viață pusă pe fugă……….mai ales că uneori își asumă riscuri prea mari din nevoia de a-și îndeplini cât mai bine rolul de mamă.

”…ești tot atât de fericit cât cel mai nefericit dintre copii tăi.”

   Uneori, Jess simte că totul se năruie în jurul ei… Însă în viața lor apare Ed Nicholls. Un străin chipeș, un bărbat a cărui existență este un adevărat haos și care fuge de un viitor absolut incert. Dar Ed are la dispoziție tot timpul din lume. Știe cum e să fii singur și mai ales cum e să ai probleme. Și vrea să ajute… O poveste de dragoste neașteptată, două suflete la răspintenea dintre personal și probleme, între dragoste și orgoliu, între adevăr și secrete.

Acesta se oferă să o ajute pe Jess, dar habar nu are în ce se bagă, ce-l va aștepta în scurta lor călătorie. Împreună cu un câine imens, cu Tanzie, Nicky și Jess, pornesc spre Scoția într-o aventură de neuitat din toate punctele de vedere.

 ”Ed: Vaga senzație că, de fapt, ar trebui să se afle în altă parte începuse să-l părăsească, aproape ca el să-și dea seama……și începuse pur și simplu să existe!”

  O iubire care crește pe zi ce trece, o iubire care se hrănește cu bunătatea necondiționată, cu simplitate și emoții firești, o iubire ce înflorește în inima tuturor, dar cuprinsă de vaga senzație că nu e corect.

”Venise timpul să meargă mai departe. O inimă frântă e un lux prea costisitor pentru un părinte care-și crește singur copii.”

 ” Viața e formată dintr-un șir de obstacole care pur și simplu trebuie depășite, poate printr-un act de voință pură.”

  Ritmul cărții este unul destul de alert, căci aștepți cu nerăbdare deznodământul poveștii, trăiești cartea cu accelerarea evenimentelor cu….oare ci-o să urmeze…oare cum e posibil?….oare se va sfârși cu bine?

O carte care m-a ținut captivă câteva zile, cu sufletul la gură și inima ațintită la povestea celor doi eroi, o viața care pare atât de complicată și o dragoste la care te-ai gândi doar ca la un vis frumos…………..

Critici literare:

”Un bărbat și o femeie” este o poveste captivantă, originală despre două suflete rătăcite, care se întâlnesc în cele mai insolite circumstanțe. „O frumoasă și modernă poveste de dragoste scrisă de cea mai talentată autoare britanică de literatură feminină contemporană.“ Sun on Sunday, Fabulous Magazine

„Un amuzant și înduioșător carusel de emoții.“ Sunday Express

Notă: Recomand acest roman pentru simplitatea de care dă dovadă scriitoarea și pentru căldura și familiaritatea unei vieți trăite obișnuit, asupra tuturor detaliilor și asupra realității naturale.

 

9 gânduri despre „Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ”Un bărbat și o femeie””

Lasă un comentariu