Citind-o pe Kody Keplinger. Cartea ”DUFF”

Kody Keplinger s-a născut și a crescut în orașul mic Kentucky din vestul țării, unde și-a început cariera de scriitoare.  A încântat topurile în New York Times și bestseller-ul USA Today, cu romanul”The DUFF”, la vârsta de șaptesprezece ani. DUFF, acum o imagine cinematografică importantă, a fost aleasă ca o selecție rapidă YALSA pentru tinerii cititori reticenți și o alegere de top romantică. Kody a scris alte cărți atât pentru tinerii, cât și pentru cititorii de clasă medie.

Când nu scrie, Kody postă despre moda și pozitivitatea corpului pe Instagram, vorbind despre emisiunile preferate de pe Twitter sau făcând videoclipuri pentru contul YouTube. Kody este, de asemenea, co-fondator al Disability in KidLit și un profesor la Atelierele scriitorilor din Gotham din New York.

Și, am început lecturarea cărții, …ce m-a frapat inițial a fost denumirea ei, am găsit în spatele acestor litere, mister, intrigă și o curiozitate ce se cerea stinsă.

duff-desemnata-uratica-si-dolofana-din-gasca-fetelor-produs_galerie_mare.jpg

”- Iar tu, draga mea, ești o DUFF. Desemnată Urâțica și Dolofana din Gașca Fetelor.”

  Poate n-o să vă surprind, dar am dat-o intens cu cărțile despre adolescenți, despre problemele lor interminabile, peste poveștile lor de început și dragostea lor pură ce se lasă descoperită. Iar această carte dispune de un amalgam de emoții, trăiri, probleme, frici, intensități și tonalități diverse. Deși personajele principale sunt adolescenți, la fel de bine ar fi putut fi adulți… deoarece se confruntă tot atât de matur și iscusit cu problemele pe care le întâlnesc. Păi să vă explic:

Repere descriptive:  Bianca Piper are șaptesprezece ani, este o fire cinică, dar o prietenă loială, și nu se crede deloc cea mai frumușică din grupul ei de amice formată din Jessica și Cassey.

În una din acele seri petrecute la un club, Bia este desemnată urâțica grupului, fiind catalogată ca- DUFF de către unul din cei mai râvniți băieți din școală, Wesley Rush. Deși nu a vrut să dea atenție acestui incident, pur și simplu acest cuvânt a început să o obsedeze, i-a ajuns sub piele și i-a stârnit repugnă de ceea ce era.

”DUFF. Naiba să-l ia pe Wesley cu etichetările lui, că tot nu-mi dădeau pace! Cuvântul ăsta reușea să mă insulte și în propriul meu cămin. ”

Totodată, este mult prea isteață ca să se lase acaparată de ideile unui fustangiu ca Wesley Rush, vedeta liceului prin faptul că flirta cu orice fată.

Bianca și-a impus noțiunea de ură față de Wesley, îl evita pe cât de posibil.

”O fi fost Wesley Rush cel mai dezgustător și afemeiat playboy care făcuse umbră Liceului Hamilton vreodată… dar rămânea totuși un tip mișto. Poate dacă l-ai fi pus pe modul silențios și i-ai fi tăiat mâinile… poate- cine știe- ar fi fost ușor de tolerat.”

Însă lucrurile nu stau prea bine în familia ei, părinții ei nu se mai înțelegeau, mama ei își dorea divorțul, iar ea refuza să vorbească despre asta cu prietenele ei. De ce? Pur și simplu nu ieșeau cuvintele, știți și voi cum e când știi că ar trebui să mărturisești ceva și nu poți…..iar ea caută cu disperare ceva care să o distragă, un refugiu. Așa că îl sărută pe Wesley și chiar îi place, o deconectează de probleme și îi simte nevoia ca pe un drog. Dornică de o evadare, Bianca începe cu el o relație secretă, de tipul inamici cu beneficii, te am din interes, sau te folosesc știind că și tu mă folosești.

Însă drama ei continuă, pe lângă minciunile față de cele mai bune prietene, se amăgește pe sine în privința sentimentelor sale față de Wesley. Așa, încet, încet, Bia s-a trezit într-un șir de situații complicate ce o îndepărtează de Jessica și Caesy tot mai mult.

”Indiferent unde mergi sau ce faci ca să-ți distragi atenția, până la urmă tot te ajunge din urmă realitatea…”

Dar situația se schimbă. Wesley nu e deloc un tip superficial, iar viața lui e la fel de încâlcită ca a ei. Îngrozită, Bianca își dă seama că e pe punctul de a se îndrăgosti de tipul pe care credea că îl urăște cel mai mult.

” Am încercat să mi-l scot din cap, voind mai mult ca orice să mă pierd în brațele lui Toby. Nu am putut. Nu așa cum reușeam să mă pierd cu Wesley.”

Pe lângă fuga de sentimente, ignorarea directă a tot ce însemnă emoție Bianca reușește să-și depășească frica de a merge înainte și de a nu fugi a nuștiu a câta oară de decizii hotărâtoare și împreună cu Toby iau asalt asupra emoțiilor și își deschid sufletul ca într-un final să-și dea seama că nu însemnă nimic unul pentru altul ci nutresc iubire față de altcineva. Și, bingo, iubirea învinge tot. Bianca și Wesley au parcurs un drum lung, al maturizării, până să-și conștientizeze sentimentele reciproce. Ambii sau modelat reciproc sub influența unuia asupra altuia, și după cum ne-a arătat scriitoarea sau modificat reciproc comportamente, apucături, frici, constrângeri și alegerile pe care le-au luat într-un final.

DUFF este o poveste amuzantă și tot odată cu morală, însoțită de mici atenționări din care învățăm să nu criticăm o carte după copertă și un om după înfățișare, să ne găsim pe noi înșine. Dar nu în ultimul rând, Kody Keplinger ne învață că viața nu îți pune în cale probleme pentru a fugi de ele ci pentru a învăța să le înfrunți cu capul sus.

Lectura acestei cărți a fost surprinzător de plăcută, ușoară, și plină, nu m-am plictisit absolut deloc, deci o recomand din toată inima. O lectură de vacanță!

 Părerea autoarei: „În liceu, întotdeauna m-am simțit ca rățușca cea urâtă – prietenele mele cele mai bune erau incredibil de frumoase, așa că în ultimul an de liceu, atunci când am aflat că există și un cuvânt care descrie această stare de fapt, am știut că eu eram ceea ce se numea DUFF – Desemnată Urâțica și Dolofana din gașca Fetelor. Ideea de a scrie un roman cu titlul Duff a pornit mai întâi ca o glumă, dar când am realizat că și prietenele mele se simțeau uneori Duff, am știut că trebuie să-mi scriu povestea.”

Critici literare:

  • „Intensă, înflăcărată și mistuitor de sinceră, DUFF este unul dintre puținele romane de excepție, scrise pentru tineri, din ultimii ani.” Elizabeth Scott, autoarea volumelor „Living Dead Girl” și „The Unwritten Rule”
  • „Provocatoare și convingătoare. O carte pe care nu o poți lăsa din mână.” Simone Elkeles, autoarea seriei bestseller „Chimie perfectă”

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s