Citind-o pe Jandy Nelson. Cartea ”Îți voi dărui soarele”

Jandy Nelson (născută în 1965) este un autor american de ficțiune pentru tineri și  adulți. Înainte de cariera sa de autor, Nelson a lucrat timp de 13 ani ca agent literar. Deține o diplomă de licență de la Universitatea Cornell, precum și MAE în poezie pentru copiilor de la Universitatea Brown și Colegiul de Arte din Vermont. Nelson locuiește în San Francisco, California.

Prima sa nuvelă o scrie în anul 2010,  ”The Sky Is Everywhere”, o carte mai puțin cunoscută.

Cel de-al doilea roman al lui Nelson, bestseller-ul New York Times ”I’ll Give You the Sun/ Îți voi dărui Soarele, a fost publicat în 2014 și se axează pe gemenii hipercompetitivi, dar apropiați, Noah și Jude. Cartea începe fiind povestită de Noah, apoi acțiunea este transpusă surorii lui, e un ping pong cu istorisiri secrete, lăuntrice și emoționante.

9786068754055-2932458-240.jpg

O scurtă descriere: La vârsta de treisprezece ani, îl găsim pe Noah, un băiat singuratic, retras, care desenează întruna și care se îndrăgostește de carismaticul băiat din vecini, în vreme ce neastâmpărata Jude este plină de semne de bună purtare, se dă cu un ruj roșu și poată fuste din ce în ce mai mini, și vorbește întruna, ca pentru amândoi.

”Jude e strălucitoare și amuzantă și normală- nu revoluționară, ca mine- și vorbește cu toată lumea. Eu vorbesc cu mine însumi. ”

În carte regăsim o serie de tragedii familiale și neînțelegeri ce creează o ruptură nu numai între cei doi gemeni, ci și distruge prototipul de familie fericită.

”Îmi doresc să-mi iau fratele de mână și să fugim înapoi în timp, pierzând anii ca pe niște paltoane care ne-ar aluneca de pe umeri. Lucrurile nu ies mereu cum îți dorești”

  Trei ani mai târziu, însă, la șaisprezece ani, Jude și Noah de-abia își mai vorbesc, îi desparte o mare prăpastie construită din minciuni și secrete. Între cei doi gemeni s-a petrecut un lucru care a reușit să-i trimită pe fiecare pe căi diferite și dramatice în același timp… asta până când în viața lui Jude își fac apariția un băiat misterios, sexy, arogant și plin de umbre ale trecutului și încă o persoană – o forță nouă și imprevizibilă ce ascunde drama familiei.

Cartea e plină de ”efecte”, pe unele le anticipezi, pe altele-nu. Tot ce contează este că fiecare poveste transpusă în aceast roman are un început, dar și continuitate făcând excepție povestea mamei lui Jude și Noah. Dar cred că urmează să o descoperiți și singuri.

Cel mai matur din toată povestea e că ambii frați- Noah și Jude, conștientizează că numai prin a se întoarce împreună, ei vor depăși greutățile, vor înțelege pe deplin povestea lor nespusă, și pot repune din nou lumea cum au construit-o pe când erau copii.

  Îți voi dărui soarele este despre artă, despre tehnica de a da viață prin intermediul creionului, a lutului și a pietrei. Este despre atingerea omului pe hârtie și despre cunoaștere, despre suflete rătăcite și compromisuri.

“-Ești artist?
– Sunt un haos, asta sunt, răspunde el, sprijinindu-se de clădire. Un afurisit de haos. Tu ești artistul, amice.”

  Genul acesta de roman te face să reflectezi asupra trecerii timpului şi să-ţi dai seama că şi tu, la rândul tău, te-ai schimbat, pe alocuri ești de nerecunoscut. Că şi în viaţa ta există persoane care odată au însemnat totul şi acum sunt simple cunoştiinţe pe care le saluţi din depărtare. Sau că azi ai totul și mâine poți pierde tot, că lumea e plină de bine dar și de rău.

”- Crezi în a doua șansă? În viață, la asta mă refer……vreau să știu. Întrucât, pentru mine, viața pare a semăna mai degrabă cu acel moment în care îți dai seama că te-ai suit într-un tren greșit și că te îndrepți într-o direcție greșită și că nu poți face nimic pentru a schimba asta.                                                                                                             

  – Desigur, de ce nu. Chiar și Dumnezeu a trebuit să creeze lumea de două ori.”

  Jandy Nelson scrie frumos, ușor aerisit însă plin de suflet. Mi-a trebuit ceva vreme să mă concentrez asupra textului la început deoarece nu prea m-a acaparat, însă treptat mi-am dat efortul să mă prind în ale artei, să fiu acolo printre opere de lut și piatră.

După părerea mea finalul a încununat opera, prin faza deznodământului, a lămuririi lucrurilor, a destăinuirilor și a relațiilor ce se cereau restabilite. Mi-a plăcut că toate personajele au evoluat, au mers mai departe, au fost părtinitoare la bine.

Riscă o dată ( sau de două sau de trei sau de patru ori ). Creează lumea din nou.”

Notă: 

I’ll Give You Sun/Îți voi dărui soarele-  a câștigat prestigiosul Premiu Printz, Premiul Josette Frank Bank Street și este regăsit pe numeroasele liste de cel mai bun roman al anului, incluzând 2015 YALSA Top 10 Best Fiction for Young Adulți, NPR, Time Magazine, și Lista de curcubeu Top 10. Începând cu luna aprilie 2015, ”Îți voi dărui Soarele” este publicat în 25 de țări și este ales de Warner Bros pentru un film scris de Natalie Krinsky și produs de Denise Di Novi și Allison Greenspan.

Critici literare:

  • ,,O magnifică și briliantă explozie de culoare. A citi-o reprezintă însăși experiența transformării din copil în adult.”– Entertainment Weekly
  • ,,Redată cu măiestrie.”– O, the Oprah Magazine
  • ,,Copleșitor de emoționantă.”– Publishers Weekly
  • ,,îți va smulge inima din piept.”– People
  • ,,Electrizantă.”– Booklist
  • ,,Incredibil de bine structurată…Proza lui Nelson pur și simplu strălucește.”– Kirkus Reviews
  • ,,Un roman fantastic, superb și EXTREM DE INDUIOȘĂTOR. Scriitura lui Jandy Nelson e atât de electrizantă, atât de vie, încât paginile ei luminează în întuneric.”– Ransom Riggs, autorul romanului Miss Peregrine bestseller New York Times
  • „Jandy Nelson e un talent rar, exploziv. Proza ei este ÎNSUFLEȚITĂ, UIMITOARE, PLINĂ DE PASIUNE și îmi amintește de ce cuvintele pot schimba lumea.” – Tahereh Mafi, autoarea romanului Spulbera-ma, bestseller New York Times
  • „Ador cartea asta! Jandy Nelson e NOUA MEA EROINĂ ÎN ALE SCRISULUI. Citiți-o! Va deveni și autoarea voastra preferată.” – Holly Goldberg Sloan, autoarea romanului Counting by 7s, bestseller New York Times

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s