Citindu-l pe Robert Kiyosaki. Cartea ”Tată bogat, tată sărac”

  Robert Toru Kiyosaki (născut- 8 aprilie 1947) este un investitor, om de afaceri și autor american de literatură motivațională. Kiyosaki este foarte cunoscut datorită seriei de cărți de educație financiară, și prin cartea sa- ”Tată bogat, tată sărac”;  unde Robert Kiyosaki descrie existența a doi tați în viața și educația sa.A scris 18 cărți care s-au vândut într-un total de 26 milioane de exemplare.

În cărțile sale, Robert Kiyosaki îi spune tată sărac tatălui său biologic — Ralph H. Kiyosaki, care era cadru didactic, o persoană foarte inteligentă și cunoscută în regiunea unde activa ca inspector de stat pe educație. Deși Robert Kiyosaki îi spunea tatăl sărac, acesta a încercat să-i dea o educație cât mai bună, i-a oferit posibilitatea să studieze la o școală, care putea fi baza unei reușite în viață. Anume aici la școală a cunoscut un coleg de-al său, care i-a devenit prieten, iar tatăl acestui băiat a fost pentru Robert Kiyosaki al doilea părinte, tatăl bogat. Tatăl bogat era un antreprenor, care învățase la școală mai puțin decât tatăl sărac, dar avea o educație financiară la un nivel mai înalt.

De asemenea, Robert Kiyosaki a devenit cunoscut și datorită jocului „CashFlow”, care a fost editat atât în varianta clasică, cât și software. Acest joc este destinat atât adulților, cât și copiilor.

Nu a fost ușor de la început. Inițial a lucrat asupra cărții „Tată Bogat, Tată Sărac”. Și chiar dacă multe dintre cărțile sale nu le-a scris singur, ci în cooperare cu Sharon Lechter, drumul parcurs până a apărut cartea în mâinile cititorilor nu a fost deloc simplu. La început, a propus editorilor să le cumpere cartea, aceștia în nenumărate rânduri au refuzat. Ulterior, a publicat cartea pe cont propriu, fiind ajutat de soția sa, Kim Kiyosaki.

De la primele pagini, m-a acaparat total. Autorul explică pe înțeles care e treaba cu banii și circuitul lor, folosindu-se de povestea celor doi tați ai săi, folosirea simplistă a terminologiilor m-a captat și m-a ținut acolo printre teorii și grafice dintre venituri și cheltuieli.

tata-bogat-tata-sarac-940x529.jpg

 Tată bogat, tată sărac…

Combate ideea potrivit căreia, dacă ai o casă, ești înstărit.
    Le arată părinților de ce nu se pot baza pe sistemul de învățământ, dacă vor să-și vadă copiii învățând câte ceva despre bani.
    Definește odată pentru totdeauna activele și pasivele.
    Vă învață ce și cum să le spuneți copiilor despre bani, astfel încât să aibă succes financiar în viitor.

 Tată bogat, tată sărac  de Robert Kiyosaki este o carte excelentă pentru oricine dorește să afle care este secretul succesului, indiferent de vârstă, educație și specialitate. De asemenea, este foarte recomandată pentru tinerii care-și pornesc viața financiară pe cont propriu, care doresc să facă investiții, și cei care nu sunt hotărâți la capitolul imobiliar, și multe alte ”șiretlicuri” anterprenoriale.

„Așa vă învață pe voi la școală , mi-a zis el zâmbind.
Dar nu asta vă învață și viața. Și, după părerea mea, viața este cel mai bun dascăl. În majoritatea cazurilor, viața nu-ți vorbește, ci te împinge de la spate. De fiecare dată e ca și cum viața ți-ar spune: ” Trezește-te, vreau să înveți ceva…”

Oamenii săraci caută să muncească pentru bani, oamenii bogați muncesc pentru a învăța. Părinții săraci își îndeamnă copiii să muncească din greu, să învețe bine, să aibă o meserie și să obțină o slujbă stabilă. Parinții bogați își îndeamnă copiii să urmeze cursuri de specialitate, cursuri de educație financiară, să afle câte puțin din cât mai multe domenii și să își întemeieze propia companie. Prin acest mesaj Robert Kiyosaki dorește să le arate cititorilor adevărul despre bani, cum să aibă un IQ financiar.

-„Tăticule, poţi să-mi spui cum să mă îmbogăţesc?”
– „De ce vrei să te îmbogăţeşti, fiule?”
-„Pentru că azi m-a dus cu maşina mama lui Jimmy, care are un Cadillac nou, şi ei toţi urmau să meargă în week-end la casa lor de pe malul mării. Jimmy i-a invitat pe trei dintre prietenii lui, dar Mike şi cu mine nu ne-am numărat printre ei. Ni s-a spus că nu suntem invitaţi pentru că suntem «copii săraci»”

Cartea „Tată bogat, tată sărac” este structurată în jurul a șase lecții esențiale pe care tatăl său bogat le-a transmis copilului Robert Kiyosaki, lecții aflate în profund contrast cu ceea ce se învață în școală.

Lecția 1: Cei bogaţi nu muncesc pentru bani…..Pentru ce lucrează oamenii bogați? Contrar a ceea ce presupune multă lume, oamenii bogați nu muncesc pentru bani.

  Lecția 2:  De ce trebuie predat alfabetul financiar. De ce este important să-ți începi devreme educația financiară? La fel cum în prima clasă de școală înveți alfabetul ca să poți scrie și citi, tot așa ai nevoie să te „alfabetizezi” cu noțiunile de bază ale antreprenoriatului.

  Lecția 3: Vezi-ţi singur de afacerea ta. Construiește o coloană vertebrală solidă a activelor tale, active care îți vor genera bunăstare pentru mulți ani de zile, fii propriul tău stăpân.

  Lecția 4: Istoria impozitelor şi puterea companiilor.  Despre modul în care ești avantajat prin folosirea unei companii drept vehicul de construire a prosperității tale.

  Lecția 5: Cei bogaţi inventează banii……Cum „reinventează” oare, oamenii bogați banii? Aici e curiozitate la maxim.

  Lecția 6: Munciţi ca să învăţaţi – nu munciţi pentru bani. Care trebuie să fie principala ta preocupare de acum încolo ca să îți construiești o libertate financiară? Și recomandarea nu este să lucrezi ca să faci bani, ci să prosperi datorită funcționalității banilor tăi puși la treabă.

Autorul ne spune cât de important este să muncești pentru a învăța, nu pentru bani și cât de important este autocontrolul, deoarece de cele mai multe ori când cineva câștigă dintr-o dată o sumă mare de bani (la loterie sau moșteniri), îi va pierde din cauza lăcomiei.

Banii sunt doar o iluzie, menită a ademeni lumea. Morcovul măgărușului e mai valaros decât banii.

Tot în această carte duce la faptul că problemele se rezolvă cu inteligență și înțelegere, prin perspicacitatea universitară și financiară.

”Cunoașterea de sine este cea mai importantă iar frica de a fi altfel îi determină pe cei mai mulți să nu mai caute noi căi de rezolvare a problemelor lor.„

Nu cel deștept ajunge cel mai adesea departe, ci cel mai îndrăzneț.

Recomand această carte pentru că îţi deschide interesul și curiozitatea pentru literatură motivaţională, îţi oferă informaţiile de bază ale educaţiei financiare şi îţi dă flerul necesar pentru a ieşi din „cursa şobolanului”.

Critici literare:

  • „Principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultățile financiare este acela că au trecut prin școala fără să învețe nimic despre bani. Rezultatul este că învață să lucreze pentru bani… dar nu învață niciodată să pună banii să acționeze pentru ei.“ – Robert T. Kiyosaki
  • „Îmi iubesc copiii și vreau să fac tot posibilul pentru ca ei să aibă parte de cea mai bună educație! Învățământul tradițional, deși este foarte important, nu mai este de ajuns. Trebuie să înțelegem cu toții ce sunt banii și cum lucrează ei.“ – Sharon L. Lechter

Un gând despre „Citindu-l pe Robert Kiyosaki. Cartea ”Tată bogat, tată sărac””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s