Citind-o pe Agnès Martin Lugand. Cartea ”Încă aud muzica noastră în gând”

Agnès Martin -Lugand, n. în 1979, Saint-Malo, Franța.  După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului. În 2012, este anul în care și-a publicat pe cont propriu romanul „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”,- cartea a avut un succes impresionant în Franța, a fost tradusă în 20 de limbi, iar producătorul american Harvey Weinstein a achiziționat drepturile de ecranizare.

Următoarele sale romane au fost imediat incluse în listele a celor mai bune cărți, cu un tiraj impresionant în rândul cititorilor.

Am omis câteva romane ale sale, dar mă voi întoarce la ele și am citit cu plăcere cartea ”Încă aud muzica noastră în gând”…………..

1253639.jpg

Ca de obicei sunt purtată de impulsul titlului unei cărți, ceea ce s-a întâmplat și cu cartea respectivă. Am subînțeles din start că va fi un roman pe măsură, că mă va da gata, și uite că așa a și fost.

Regăsim în acest roman toate ingredientele de succes din celelalte romane ale lui Agnès Martin-Lugand. Ve-ți simți dragostea, vei conștientiza valoarea familiei, a prieteniei, ve-ți vedea prețul ambiției, a alegerilor pe care le facem în viață – și personaje simpatice, pe care le îndrăgești.

O scurtă descriere a cărții: Autoarea aduce în prim-plan o poveste de iubire extrem de diafană, acea dragoste capabilă să mute chiar și munții din loc, o dragoste mai presus de orice, unde cei doi se înțeleg din priviri, își ghicesc gândurile și luptă pentru ceea ce au.

Îi avem ca eroi principali pe Yanis și Véra, doi îndrăgostiți care au tot ce le trebuie ca să fie fericiți: se iubesc ca în prima zi și au trei copii superbi. Ce ai mai vrea de la viață?

Mereu cu săruturi fugare, mereu în brațele unui altuia, ai zice că formează un cuplu fermecător repetându-și necontenit………..încă aud muzica noastră în gând...expresia lor…..felul lor absolut și special de a-și transmite sentimentele, de a ști că și celălalt știe…………..

Însă totul nu poate fi chiar atât de simplu ca în basm, ne-am plictisi. De aici și marea enigmă…..și totul a pornit de la scârțâielile dintre relația celor doi cumnați, și colaboratori Yanis cu Luc, partenerul lui de la firma de arhitectură și fratele Vérei. Ruptura dintre ei se produce în momentul în care Luc refuză o schimbare majoră pe care Yanis o așteaptă de mult, îl crede încă un imatur și de aici se începe adevăratele conflicte. Acest fapt îl împinge pe Yanis la oferirea demisiei și la pornirea pe drumul propriu, sprijinit de soția sa și de neașteptatul ajutor material venit din partea unui personaj intrigant, Tristan, clientul său care îi oferise șansa de a crea un nou concept store. Yanis pornește până la urmă propria afacere.

Dar viața care părea un vis începe să capete o latură întunecată.

Când Yanis a început să lucreze singur, Véra a fost conștientă că lucrurile se vor schimba în familia lor și că va trebui să își asume mai multe responabilități, dar nu era pregătită pentru schimbarea radicală a soțului ei. Nu pentru ce a urmat….Viața lor de familie se deteriora încet, încet și nu înțelegea de ce….. Copiii nu mai aveau aceeași voioșie lipsită de griji, iar Véra începea să-și facă griji că Yannis nu mai aude muzica lor în gând, se depărta, îi ignora, îi abandona…..Și totul în ecuație era-Tristan.

Treptat toți ceilalți oameni din viața lui Yanis și Véra dispar unul după altul, așa cum o fac Luc și, mai apoi, Charlotte, Tristan le rămâne alături, sprijinindu-i pe fiecare în parte. Tristan pare susținătorul perfect, prietenul ideal, asta până se dovedește a fi masca sa diabolică, și se adeverește că vrea tot ce are Yanis. Este manipulatorul care-i vrea viața, femeia și copii.

Cum au ajuns într-o situație în care nu credeau că vor ajunge vreodată? Ce s-a întâmplat cu încrederea și dragostea lor nemărginită? Ce sau cine le-a determinat căderea? Cum se va termina aventura lor? Vor găsi soluții pentru ruptura dintre ei? Vă las singuri să aflați finalul mult râvnit…………

Și aș vrea să menționez că cartea este o meditație profundă asupra visurilor și ambițiilor fiecăruia dintre noi. O carte care îți subliniază eforturile și jertfele pentru visele tale, și îți punctează ceea ce e mai important în viață!

Așa cum sunt obișnuită cu câteva dintre romanele sale, autoarea mi-a oferit o lectură cu urcușuri și coborâșuri, o carte cu o umplutură surprinzătoare și cu un final pe măsură. O carte care merită citită și recitită cu o plăcere deosebită!

Critici literare:

  • Regăsim în acest roman toate ingredientele de succes din celelalte romane ale lui Agnès Martin-Lugand. Teme importante – dragostea, familia, prietenia, ambiția, alegerile pe care le facem în viață – și personaje autentice, de care te atașezi pe loc.  Le Parisien
  • Agnes Martin-Lugand explorează tema alegerilor pe care le facem în viață și pe cea a manipulării cu talentul și finețea pe care i le cunoaștem atât de bine. Tele Loisirs
  • Iubire și ambiție, eșec și reușită; Agnès Martin Lugnd stăpânește arta de a transforma cotidianul în roman. L.Agathois
  • În cartea mea am vrut să descriu o viață clădită pe baze solide, care începe să se clatine, cu riscul de a se schimba total. Personajele mele suportă consecințele și rămân cu cicatricele a tot ceea ce au îndurat, dar devin mai puternice. Agnès MartinLugand

Un gând despre „Citind-o pe Agnès Martin Lugand. Cartea ”Încă aud muzica noastră în gând””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s