Citind-o pe Cath Crowley. Cartea ”Cuvinte în albastru intens”

   Cath Crowley sa născut în 1971 în mediul rural Victoria. Crowley este un autor de ficțiune pentru adulți, cu sediul în Melbourne, Australia. Ea a fost selectată și a primit numeroase premii literare, printre care premiul literar al primului ministru pentru tineret pentru ficțiune pentru adulți, pentru romanul său Grafitti Moon și, în 2017, la Universitatea din Griffith, Premiile Literariste Queensland pentru romanul ”Cuvinte în albastru intens”.

Cărțile ei includ Trilogia Gracie Faltrain, Chasing Charlie Duskin și Graffiti Moon. Ea este în prezent scriitor independent și profesor de zi.

Cel mai recent roman al lui Crowley, ”Cuvinte în albastru intens” este o poveste despre dragoste, pierdere și puterea cuvintelor. Scrisul cărții a avut o lovitură de start în timp ce ea a fost îndurerată pentru tatăl ei, „mi-am dat seama că durerea este foarte specială pentru fiecare persoană”, a spus ea.

cuvinte-in-albastru-intens_1_fullsize.jpg

Într-o zi cu ploaie și nori mi-am propus să citesc ceva ”albastru”, cuvinte presărate de candoarea apei….și uite că mi-a picat în mână minunatul roman ”Cuvinte în albastru intens” , o scriitură surprinzătoare, captivantă și amplă.

Și cum la o carte ai adăuga multe și multe descrieri și aprecieri, aici aș vrea să nu mă depășesc în ale impresiilor, deoarece ar fi mai corect să vă las pe voi să vă adânciți în minunata carte a lui Cath Crowley.

Aici cuvintele au fost ca niște balsamuri pe suflet, răvașe misterioase, scrisori descoperite sau nu, cărți cu expresii subliniate, iubiri de poveste, toate fac parte din istoria acestei cărți.

Este povestea Cărților Urlătoare, a unui anticariat de cărți, unde cititorii lasă scrisori străinilor, Îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. E povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie, eroii acestei istorisiri, povestea unor iubitori de cărți.

„Cărțile sunt importante. Cuvintele sunt importante , îi zic. De fapt, cuvintele contează. Nu sunt fără rost, așa cum ai sugerat. Dacă ar fi fără rost, atunci nu ar putea să dea naștere la revoluții și nu ar schimba istoria. Dacă ar fi simple cuvinte, nu am mai scrie cântece și nu le-am mai asculta.Nu am mai implora să ni se citească atunci când suntem mici. Dacă ar fi numai niște simple cuvinte, nu am mai fi fost înconjurați de povești de dinainte să începem să scriem. Dacă ar fi niște simple cuvinte, oamenii nu s-ar mai îndrăgosti datorită lor, nu s-ar mai simți prost din cauza lor, nu ar mai suferi din cauza lor și nu s-ar mai vindeca datorită lor.”

Dar să încep cu începutul, cu ani în urmă, Rachel era sau este îndrăgostită de Henry. În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit, și a plecat.

„Nu eram supărată pe el că nu era îndrăgostit de mine. Asta nu e ceva ce depinde neapărat de o persoană. […] A considerat-o pe ea mai importantă. Henry nu mi-a răspuns niciodată la scrisoare.”

Scrisoarea ascundea cele mai deschise emoții pe care le poartă tânăra și pe care ar fi vrut că le știe Henry înainte ca ea să nu se mai întoarcă. Și cum o inimă zdrobită din dragoste nu era deajuns, o tragedie de familie îi curmă fericirea, liniștea și dorința de a mai trăi. Acest lucru declanșează un război în mintea și în inima ei, iar singurul lucru pe care poate să îl facă este să se întoarcă în orașul său natal, chiar dacă acest fapt nu-i place, însă nu mai poate sta lângă apă.

Rachel se întorcea acasă după trei ani. Ani în care a încercat să-și mutileze sentimentele față de Henry, a încercat să se îndepărteze tot mai mult de prieteni și apropiați, ani în care tăcerea i-a fost călăuză fidelă.

Acum Rachel s-a întors în oraș – și la anticariat -, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, de la moartea tragică a fratelui său Cal, iar ea nu mai poate să simtă nimic.

,,Oare au oamenii vreun cuvânt de spus când vine vorba de direcția în care vor merge viețile lor? Nu putem să alegem unde și când ne naștem, de cine sau cum suntem iubiți întâia oară sau de cine o să ne îndrăgostim – cel puțin eu nu cred asta. Și nici nu putem alege cine ni se ia sau felul în care ne sunt luate persoanele dragi.” 

Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini -, găsesc speranță unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.

„Amintirile sunt în cuvinte. Și de aici îmi vine în minte gândul ciudat că amintirile mele sunt închise în toate exemplarele acestei poezii, așa că toată lumea care o citește, indiferent sub ce formă, are amintirile mele, fără să știe.”

„Dacă viitorul meu există deja pe undeva,nu vreau să știu. Vreau să trăiesc cu iluzia că dețin controlul absolut asupra propriei mele vieți.”

Cuvintele pot să vindece, după cum spunea tatăl lui Henry. Cuvintele pot schimba destine într-o fracțiune de secundă. Trebuie doar citite de persoana potrivită, și la momentul potrivit, și ce credeți…..cei doi sau regăsit, iarăși printre cuvinte, printre cărți, printre amintiri.

”Cuvinte în albastru intens” este o lectură ușoară dar extrem de plăcută. Un roman de dragoste cu totul aparte. Povestea unui anticariat ce păstează secrete, șoapte, sentimente, amintiri, clipe și vise. Toate acestea însemnate pe marginile paginilor sau înmagazinate printre rafturi.

O carte scrisă din iubire și dăruire pentru cititori, un roman ce ar fi păcat să nu-l citiți, mie îmi rămâne doar să vă urez lectură plăcută și să sper că v-am captat atenția asupra acestei lucrări.

Critici literare:

  • Originală, înțeleaptă și esențială… Această poveste de dragoste este o odă adusă cuvintelor și vieții. Kirkus Review
  • Crowley a construit o lume plină de personaje surprinzătoare și memorabile, pe care le-a aruncat în niște circumstanțe universale care se transformă treptat în ceva extraordinar. Booklist
  • Această poveste tulburătoare trasează călătoria de la speranță la bucuria de a trăi din nou. School Library Journal
  • Cuvinte în albastru intens este o minunată analiză a durerii, a dragostei și a puterii pe care o au cuvintele. Spusă din dublă perspectivă și presărată cu fragmente din scrisori și notițe lăsate în cărțile din anticariat, Cath Crowley a creat o poveste fascinantă despre autodescoperire și maturizare, plină de personaje complicate și departe de perfecțiune… Este o scrisoare de dragoste adresată cărților, anticariatelor, oceanului, dragostei înseși și puterii de a-ți găsi drumul în viață. Bookseller, Publisher
  • Una dintre cele mai romantice și incredibil de frumoase cărți pe care le-am citit în ultima vreme… Nu doar am întors paginile, ci am trăit în ele. Jennifer Niven, autoarea bestsellerului Toate acele locuri minunate.

Un gând despre „Citind-o pe Cath Crowley. Cartea ”Cuvinte în albastru intens””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s