Citind-o pe Ayaan Hirsi Ali. Cartea ”Fecioara Încătușată”

Ayaan Hirsi Ali (născută Ayaan Hirsi Magan la 13 noiembrie 1969 în Mogadishu, Somalia) este o activistă și gânditoare feministă, scriitoare, în trecut politiciană olandeză, de origine somaleză, din anul 2006 stabilită în SUA, cunoscută mai ales pentru poziția critică față de religia islamică și situația femeii supusă discriminării, dar și pentru scenariul scris pentru filmul Submission (regizat de Theo van Gogh).

Toate acestea i-au atras ostilitatea din partea fundamentaliștilor musulmani, astfel că din momentul asasinării regizorului van Gogh (2004), a fost nevoită să trăiască în exil sub protecția autorităților olandeze.

Știam câte ceva despre această autoare, însă după ce am citit în detaliu viața și activitatea ei, și mai cu seamă dovada sa de curaj nu m-am putut abține să nu citesc ceva din scrierile ei, și de aici am pornit-o cu cartea ”Fecioara încătușată”, o lucrare ce descrie în detaliu ororile și practicile islamice făcute în numele religiei și nu numai.

31f4f99610c397d6005851fe6c680026-7390198-1000_1000.jpg

De o sinceritate brutală și controversată, Fecioara încătușată este o declarație de război pentru emanciparea femeilor de sub presiunea culturală și religioasă, și de sub cultul virginității și ororile aduse la practicile barbare asupra femeii și corpul acesteia. Este o chemare la gândire limpede și iluminare a musulmanilor. Dar, în același timp, este povestea unei femei curajoase, care s-a opus tuturor celor care au încercat s-o forțeze să accepte o viață sumisivă de femeie musulmană tipică, și a modului în care a ajuns să reprezinte însăși vocea reformei.

Deci, o scurtă descriere a cărții.

Cartea începe cu un pic din bibliografia lui Ayaan, cum însăși ea a fost supusă unei căsătorii aranjate, cum în 1992, forţată de familie să se căsătorească cu un văr din Canada ea reuşeşte să ceară azil politic în Olanda unde va deveni un ilustru promotor al reformării Islamului şi emancipării femeii musulmane. Ea a fost privită dur din partea celor de-ai ei, considerată chiar o trădătoare a ”tribului”, cum numește ea poporul din care face parte. În ochii musulmanilor, Ayaan Hirsi Ali a comis o ofensă impardonabilă: a luat în serios principiile democratice. Cea care s-a revoltat împotriva barbariei a fost ea însăşi acuzată că ar fi barbară.

„Am părăsit lumea credinţei, a mutilărilor genitale şi a căsătoriei pentru o lume a raţiunii şi emancipării sexuale. După ce am făcut această călătorie, ştiu că una dintre aceste lumi pur şi simplu este mai bună decât cealaltă. Nu pentru tehnologia ei, ci prin valorile ei fundamentale” – scrie autoarea în autobiografia ei.

Autoarea a structurat atât de bine cartea, că am putut intra în esența dogmelor, și a practicilor nemaiîntâlnite și dure a lumii pe care sincer nu aș vrea să o înțeleg, pentru mine e prea mult. Aici am surprins obiceiuri șocante, supranaturalul care este privit ca ceva normal, și a faptelor rele înfăptuite în numele religiei.

Autoarea subliniază cel mai des subjugarea femeii, mutilării ei din toate punctele de vedere, eu am rămas cu gust amar cu privire la ce am aflat, nu pot să-mi imaginez că în timpul actual se mai păstează așa monstruozități.

Specifică de asemenea despre sintagma ”colivie a fecioarelor”, o formă a urmărilor negative atât pentru femei, copii dar și chiar pentru bărbați.

Colivia fecioarelor este de fapt o cușcă dublă. Femeile și fetele sunt încuiate în colivia interioară, dar aceasta este înconjurată de o colivie mai mare în care a fost întemnițată întreaga cultură islamică, încarcerarea femeilor, cu scopul de a le păstra virginitatea, nu duce numai la frustrare și violență pentru persoanele direct implicate, ci și la un regres socioeconomic pentru întreaga comunitate. Aceste femei prinse în colivie au o influență dăunătoare asupra copiilor, mai ales a băieților. Cum cele mai multe femei, din lumea islamică sunt excluse de la educație și sunt ținute intenționat în ignoranță, când acestea devin mame, nu pot transmite copiilor lor decât cunoștințele lor limitate, perpetuând în acest fel un ciclu vicios al ignoranței, de la o generație la alta. 

Cartea mi-a părut o realizare enormă din partea autoarei deoarece este nevoie de curaj și nebunie pentru a merge împotriva acestui tip de religie care are la bază jertfe vii în numele unor ideologii învechite, în urma unor  doctrine scrise cu ceva vreme în urmă care au un impact negativ, dar care fanatic musulmanii le cred, se închină și le ideolizează, le cred mai presus decât celelalte religii.

Nu cred că aș mai putea adăuga ceva, e mult prea consistent și dureros pentru  suflet, mi s-a făcut piele de găină la unele abzațe, de aici vă las să descoperiți singuri o lume departe de a noastră, o lume pe care ai crede-o incredibil de nesănătoasă, de grea, de crudă, de groaznică, și de neomenească……..

 

2 gânduri despre „Citind-o pe Ayaan Hirsi Ali. Cartea ”Fecioara Încătușată””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s