Citind-o pe Ayaan Hirsi Ali. Cartea ”Necredincioasa”

  Ayaan Hirsi Ali (născută Ayaan Hirsi Magan la 13 noiembrie 1969 în Mogadishu, Somalia) este o activistă și gânditoare feministă, scriitoare, în trecut politiciană olandeză. Citind deja a doua carte a autoarei am înțeles cu desăvârșire că ea a declarat război deschis împotriva abuzurilor, a cruzimii, a analfabetismului, și a tot ce a fost supusă singură fiind copilă.

În cartea „Fecioara încătușată” a declanșat o bătălie pentru femeii, a fost o chemare la gândirea liberă a musulmanilor, a fost ea femeia- ea vocea!

În cartea recent citită ”Necredincioasa”, am avut parte din nou de șocul cultural, pur și simplu nu mă pot împăca cu gândul că asemenea orori sunt adevărate. E o carte profund personală, însă în același timp are dimensiuni universale, reușește să surprindă o lume altfel inaccesibilă nouă, din interior. Nu e ușor de citit. E greu de rumegat ca conținut, uneori reveneam, îmi băteam gândurile cu…oare cum e posibil așa ceva?…..oare de ce?…..oare chiar ei nu înțeleg?…..de ce nu văd în femeie o alinare, deoarece prin noi se produce continuitatea…..de ce atâtea dogme?

374321.gif

Cartea e mai mult o bibliografie dură și de gheață, ca o apă rece, te trezește din orice visare. Aici o are ca protagonistă pe Ayaan Hirsi Ali, unul dintre cele mai controversate personaje din Europa, o țintă pentru teroriști și o eroină a timpurilor noastre. Crescută întro familie nomadă musulmană din Kenya, autoarea a supraviețuit războiului civil, mutilării genitale și bătăilor crunte. A fost educată de către imami în Kenya și Arabia Saudită că dacă nu își acoperea capul, tragedii cumplite se abăteau asupra ei, a fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de o căsătorie impusă, a cerut azil politic și și-a început studiile politice și mai apoi lupta pentru dreptul femeilor musulmane și reformarea Islamului. Deși trăiește sub permanenta amenințare, renegată de propriul tată și de întreaga familie, refuză tăcerea.

„Ceea ce mă preocupă și mă motivează cel mai mult este faptul că femeile din Islam sunt oprimate. Această oprimare a femeilor face ca femeile și bărbații musulmani să rămână în urmă față de Occident. Creează o cultură care generează și mai multă înapoiere, cu fiecare generație. Ar fi mai bine pentru toată lumea, pentru musulmani mai presus de toate, dacă această situație ar putea fi schimbată. Cînd oamenii spun că valorile Islamului sunt compasiunea, toleranța și libertatea, eu privesc realitatea, mă uit la culturile și guvernele reale și văd că, pur și simplu, nu e așa. Oamenii din Occident cred genul ăsta de lucruri pentru că ei au fost învățați să nu examineze culturile și religiile minorităților prea critic, de teamă să nu fie considerați rasiști, și sunt fascinați că eu nu mă tem să fac asta.”

Plină de curaj autoarea a descris cu amănunte puternice viața dramatică a sa în corelație cu celelalte femei, atât discriminarea, cât și subjugarea femeii, ”impotența” acesteia ca personalitate.

”I-am spus tatei că nu mai voiam să fim fete. Nu era corect să nu ni se permită să ieşim împreună cu el şi să facem toate lucrurile pe care Mahad putea să le facă. Abeh protesta întotdeauna şi cita din Coran: „Paradisul se află sub picioarele mamelor noastre!” Dar când ne coboram privirea, picioarele ei desculţe erau crăpate de la spălatul zilnic al podelelor, iar ale lui Abeh erau încălţate în pantofi scumpi, italieni, din piele. Izbucneam în râs de fiecare dată, pentru că, în orice sens al cuvântului, paradisul nu era la picioarele ei, ci la ale lui. El era important, el salva Somalia, el avea haine frumoase, el putea să iasă ori de câte ori voia. Pe când nouă şi ei nu ni se permitea să facem ce vrem.”

Cel mai neverosimul fapt descris aici în cartea a fost circumcizia fetițelor, această practică puțin spus barbară m-a zguduit din temelii, cum puteai să-ți mutilezi copilul de 4-5 ani pentru a preveni nuștiu ce dorință sexuală. Această imagine domină întregul roman, căci mai ales fetițele sunt chinuite și multe mor din cauza infecțiilor provocate. Este o realitate extrem de dură și de greu de imaginat: fetițelor li se cos parțial sau total organele genitale, fapt asociat cu puritatea femeii, de parcă acest fapt o face mai mult demnă de o căsătorie respectabilă…

„Când vorbeam, în mare parte ne lăudam. Toate fetele vorbeau despre cât de strâns cusute erau: asta le făcea și mai pure, le dubla virginitatea. Jawahir era în special foarte mîndră de circumcizia ei. Obișnuia să spună: Îți vezi palma? Așa sunt eu. Plată. Cusută. Într-o după-amiază, bârfind-o pe o altă fată, Jawahir a spus: dacă treci pe la toaletă când este ea înăuntru, poți să-ți dai seama că nu e virgină. La ea nu se aud picăturile, ci se aude zgomot, ca la bărbați. Vorbeam și despre menstruație, esența a ceea ce ne făcea murdare și nedemne de rugăciune. Din cauza asta nu ni se permitea nici măcar să ne rugăm sau să atingem Coranul. Toate fetele se simțeau vinovate că sângerează în fiecare lună. Asta era dovada că eram mai puțin valoroase decât bărbații.”

Dintre toate ieșirile televizate și articolele scrise pe care le-a făcut Ayaan Ali cea mai mare provocare și cea mai periculoasă a fost filmulețul de 10 minute Submission (Supunere) (pe care l-am privit după terminarea cărții), care la făcut în parteneriat cu regizorul  Theo van Gogh, scurt metrajul unei vieți de femeie în lumea Islamului, cu grozăviile existențiale și repulsiile asupra vieții de zi cu zi. După difuzarea acestuia sau început distrugeri în masă însoțită și de asasinarea regizorului.  Totul s-a petrecut în stradă, în plină zi cu o mulțime de martori. Astfel Ayaan Ali și-a început mutările încontinuu și privitul peste umăr. Însă a continuat să se exprime, să lupte pentru femei, pentru iluminism, și o viață mai bună.

Mă opresc aici, deoarece nu ar fi corect față de autoare, i-aș relata povestea cu care ea s-a făcut auzită și eu consider că ar fi corect să o aflați singuri până la mici detalii. Și pot afirma cu tărie că e o carte care o să-ți acapareze imaginația, purtându-te într-o lume despre care probabil n-ai fi știut niciodată. O lume în care eu și chiar nici tu nu ai vrea să fii cu siguranță…..Pornind de la povestea ei individuală, autoarea creează o operă de dimensiuni universale, triburi, clanuri, familii, mutilare genitală, căsătorii aranjate dezumanizare și forțate sunt doar câteva din problemele pe care Ayaan Hirsi Ali ni le aduce la lumină.

O carte ce merită toată atenția noastră. Spor la citit!

Un gând despre „Citind-o pe Ayaan Hirsi Ali. Cartea ”Necredincioasa””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s