Citind-o pe Agnes Martin-Lugand. Cartea ” Fericirea îmi scapă printre degete”

  Agnes Martin -Lugand, născută în 1979, Saint-Malo, Franța.  După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului. Astfel, Agnes Martin-Lugand a cunoscut un mare succes cu prima ei carte: Oamenii fericiți citesc și beau cafea, roman tradus în mai multe limbi (în special italiana, spaniola, germana și turca) și ecranizat apoi în Statele Unite.

Următoarele volume ale scriitoarei franceze le-au vorbit cititorilor, într-un stil simplu, cu naturalețe, despre fericire și sinuosul drum prin care se ajunge uneori la ea, despre bucuria lucrurilor simple și despre curajul de a o lua de la început. Romanele lui Agnes Martin-Lugand sunt apreciate de cititori și pentru starea de bine pe care o transmit, în ciuda dramatismului unora dintre subiecte. Aceasta se întâmplă pentru că Agnes Martin-Lugand este convinsă de dreptul fiecărei persoane de a-și construi fericirea așa cum o înțelege.

Următoarele sale romane au fost imediat incluse în listele a celor mai bune cărți, cu un tiraj impresionant în rândul cititorilor, uimind cititorul de rând. Ceea ce a și făcut romanul ”Fericirea îmi scapă printre degete”.

fericirea-imi-scapa-printre-degete-produs_imagine.jpg

Aici veți găsi portretul convingător al unei femei în căutarea propriei identităţi, Fericirea îmi scapă printre degete ne atrage într-o aventură amețitoare, plină cu detoate, o carte ce m-a înlănțuit până la ultima filă, mi-a fost greu să mă eliberez.

Cartea ”Fericirea îmi scapă printre degete” o are în prim plan pe Iris, o femeie căsătorită cu o viaţă liniştită şi monotonă, care realizează că nu este fericită, că nu face ce şi-a dorit mereu să facă, că nu s-a realizat ca soție deoarece își vede soțul distant și mereu ocupat, o femeie care nu și-a urmat visul și nu şi-a fructificat pasiunea pentru croitorie. Colac peste pupăză, alfă, după zece ani, că primii care i-au pus beţe în roate au fost chiar părinţii ei, prea dornici ca fiica lor să urmeze o şcoală de comerţ și să nu-i facă de rușine prin cartier cu o profesie de doi bani. Lumea lui Iris i-a o întorsătură neașteptată.

Aveam treizeci şi unu de ani şi un soţ mai preocupat de cariera lui decât de soţie- şi care tocmai îşi amintise că trebuie să avem o familie numeroasă; un serviciu al cărui singur merit era că mă împiedica să ma ţicnesc; stăteam singură şi pierdută în casa mea mare şi goală. Nu eram decât soţia lui Pierre. Nimic altceva.

Sufocată într-un orăşel de provincie, cu un soţ distant, și cu o viață care pare că să i se fi oprit în loc. Chiar dacă toți i-au fost împotrivă, părinții, cei care pasiunea pentru cusut i-au crezut-o un capriciu, un moft de moment, soțul cel neatent și indiferent asupra ei, tânăra femeie și-a propus un scop, să încerce, să vadă ci-o să iasă.

Nu renunţă la pasiunea ei şi se înscrie la o şcoală de haute couture din Paris, unde o întâlneşte pe Marthe, muză şi mentor, tulburătoare şi autoritară…Dar Parisul îi va dezvălui o nouă viziune asupra vieţii, va cunoşte doi oameni care îşi vor pune amprenta asupra viitorului ei : Marthe şi Gabriel.

Inima mea avea să fie pentru totdeauna frântă în două. Iris a lui Pierre. Iris a lui Gabriel. Doi bărbaţi două iubiri. I-aş fi râs în nas oricui mi-ar fi spus că nu poţi să iubeşti doi oameni în acelaşi timp. Ba da, era cât se poate de posibil. Doar că nu iubeşti în acelaşi fel. Cu Pierre era o dragoste supusă rutinei, liniştitoare. Cu Gabriel, o dragoste explozivă, pe muchie de cuţit, pe un tărâm necunoscut.

De-a lungul întregului roman, Iris nu a scăpat de responsabilitatea unor decizii importante pentru viața ei, și de cele mai multe ori au fost pentru a aplana niște conflicte de familie. Este pusă ăn situația de a alege, între faimă și visul ei  și salvarea proprie căsnicii, și a ajuns de multe ori să se întrebe dacă ceva nu e în ordine.

„Zece minute mai târziu, ne regăsiserăm locul, de-acum obișnuit, de sâmbătă seara: mâncam în fața televizorului. În timp ce mâncam, l-am privit pe Pierre. Unde era soțul meu? Îl recunoșteam din ce în ce mai puțin. Deveneam niște străini unul pentru celălalt, copleșiți de indiferența totală pe care o afișa. Dacă măcar n-ar mai fi muncit atât! Dacă reușeam măcar să ne înțelegem…”

Pe parcursul lecturii aflăm că soțul tinerei Iris o înșală chiar sub ochii acesteia, oamenii dragi o critică, prietenii de familie râd de pasiunea sa tardivă, însă dorința ei e tot mai înflăcărată iar imaginația o provoacă la cele mai solicitante idei și provocări în domeniul modei. Dar totul nu e chiar atât de trevial pe cât pare, Iris face o pasiune pentru Gabriel, iubește, simte, dar se abține până nu află de adulterul soțului. Și nu mai vorbesc de ce secrete ascunde și noua sa pasiune.

Aveam să plâng toată noaptea, pentru iubirea mea pierdută, iubirea mea imposibilă.

Cum se vor desfășura toate secvențele, până unde va ajunge Iris, ce provocări o însoțesc, cred că ar trebui să le aflați singuri. Deoarece e o carte de viață, o poveste ticluită din existența fixă, e o acțiune aici și acum la care greu îi cedezi.

Încotro o va purta destinul pe Iris vă las să descoperiţi în aceasta carte care mi-a trezit interesul şi am lăsat-o cu greu din mână. Îmi rămâne doar să vă urez lectură plăcută în compania unei cărți bune!!!

Critici literare:

  •  ”Fericirea îmi scapă printre degete” este un amestesc de simplitate și profunzime. Dincolo de povestea acestei tinere femei, autoarea care e și psiholog, își îndeamnă cititorii să-și pună întrebări legate de propriile vieți. Cum fiecare dintre noi poate, într-o zi, să mediteze asupra destinului său și asupra alegerilor pe care le face, Iris ne demonstrează că există mereu posibilitatea unui nou început.” – Paris Match

7 gânduri despre „Citind-o pe Agnes Martin-Lugand. Cartea ” Fericirea îmi scapă printre degete””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s