Citind-o pe Corina Ozon. Cartea ”Zilele Amanților”

  Corina Ozon autoarea unor cărți de senzație, deține 10 ani de jurnalism de investigaţie în presa scrisă şi televiziune. În afară de scris și literatură, Corina Ozon e pasionată de pictură, de fizica cuantică, de neuroștiințe și psihologie. Are o fiică, Iulia, și o pisică tărcată, Benjamin. Crede că intelligence is sexy şi obişnuiește să afirme: „Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti“.

Am citit la începutul anului cartea ”Până mă voi vindeca de tine”, o colecție de istorioare despre iubiri și combinații dintre tristețe și adevăruri mai mult sau mai puțin plăcute. De curând însă m-a tentat colecția autoarei ”Amanții” (Zilele amanților, Nopțile amanților, Amanții, Divorțurile amanților), ce cuprinde patru cărți. Aici scrisul Corinei Ozon ne prezintă o nouă redefinire a voluptății erotice, una amalgamată cu rudimentarismul omului simplu și neșlefuitele lui trăiri, prinsă în malaxorul dorințelor nemărturisite în care, probabil, mulți cititori s-au regăsit, poate chiar stârnindu-le un anumit segment al imaginației.

Prima din cele patru cărți este ”Zilele amanților”, o carte ce m-a surprins atât prin directul bine pus la punct cât și limbajul care mi-a fost ca o palmă pe față, de ce?…pentru că nu sunt obișnuită cu astfel de limbaj și mai puțin, nu l-am întâlnit în cărți, de aici reiese că autoarea a avut un curaj să jongleze cu o astfel de conduită lingvistică.

848565.jpg

O scurtă descriere a cărții:

Îi avem ca eroi principali pe Mircea- tipul bărbatului însurat, veșnic în căutare de femei, avid după sex, pe Teo- soția cu doi copii, cea care e nevasta înșelată. Și desigur amanta, Cati, o tânără cunoscută într-o cafenea. Este atras de felul de a fi al lui Cati, de faptul că îl face să se simtă bărbat și are parte de cel mai bun sex cu ea, dar în același timp, simte că nu își poate lăsa soția pentru ea. Deși ține la Cati nu ezită să se culce și cu alte femei pe care le întâlnește în cale.

Firul narativ este povestit din perspectiva celor trei personaje, cu o sinceritate ieșită din comun și un limbaj nu tocmai elevat. Dar tocmai acest lucru atrage: sinceritatea cu care autoarea transmite gândurile cele mai ascunse ale unei amante, ale unui soț desfrânat și a unei soții înșelate.

Cartea descrie cu detalii picante diverse scene dintre eroii cărți, de la reținerea lui Mircea legată de soție și familie, la dezlănțuirea lui când este vorba de femei, de fanteziile lui, de fricile și frustrările lui.

Și ca la orice triunghi amoros apar conflictele. Inițial, Cati nu emite pretenții, dar cu timpul, ca orice femeie, vrea mai mult timp, mai multă atenție. Mircea, în schimb, e prins la mijloc. Cei doi se întâlnesc și la evenimente comune, și în multe situații în care el este cu soția. Situațiile iau întorsături interesante care te lasă unele cu zâmbetul pe buze, altele te pun pe gânduri.

Cartea se învârte în jurul sexului, al adulterului,  al relațiilor dintre bărbați și femei, și acesta e și farmecul cărții faptul că transmite pe viu, fără delicatețuri, și ocolișuri ceea ce se ascunde în spatele unor așa zise relații fericite.

Cartea m-a intrigat și m-a adus pe culmile hazului. În ansamblu cartea mi-a plăcut, e ușoară, vizează realitatea cu care ne ciocnim și pe care n-o putem ignora mai pui că aici autoarea n-a ocolit adevărul pe care noi de cele mai multe ori dorim să-l mascăm sau să-l ignorăm. Că doar așa e viața, nu e mereu un haz, iar Corina Ozon chiar a știut cum să transforme o istorisire aparent trevială într-o adevărată capodoperă!

Îmi rămâne doar să vă urez lectură plăcută!

Critici literare:

  • Când am primit invitația de a citi manuscrisul cărții Corinei, am acceptat temător. Sunt la o vârstă când îți spui arogant că ai citit cam tot și te întrebi seniorial ce ar putea să te mai surprindă. Ei bine, cartea Corinei. Care te surprinde prin toate locurile pe care le credeai securizate, impenetrabile. Te surprinde în primul rând pentru faptul că refuză fără efort scriitura feminină, melancolică și vag lamentabilă. Frazele sunt scurte și nu intră bătând la ușă, ci trântind-o de perete. Apoi, te surprinde tema predilectă a cărții: amantlacurile, iubirile frugale, relațiile interzise, tot tacâmul. Practic, Corina omoară în poveștile ei orice ipocrizie feministă (chestie care mie mi-a mers la suflet), o îngroapă adânc și îi pune capac. N-o să omit sub nicio formă limbajul, care surprinde de asemenea. Corina folosește limba română fără să se ferească de extremele ei. Are curaj, «are ouă», cum s-ar spune. Nu că ar fi singura, nu că ar fi o raritate, dar a manipula cuvinte interzise într-un text literar, fără a-i strica savoarea, nu e la îndemâna oricui. Rămâne însă la final impresia generală, cea care contează cel mai mult. Care e bună, dacă nu foarte bună. Cartea se citește ușor, e cinică, e vie, are tot ce îi trebuie pentru a deveni un succes. Stefan Caraman
  • Corina Ozon vine dinspre jurnalism spre literatură, cunoscând oamenii, cu talent. Scrie captivant, folosind în fraze câte cuvinte chiar trebuie, fără floricele stilistice şi volute descriptive în plus, care ar creşte statistic durata de somn a populaţiei. „Zilele amanţilor” e o carte pentru dezinhibaţi. N-o recomand proştilor si bigoţilor. Alexandru Petria
  • Aceasta este o carte deşteaptă. Iar vrăjitoria nu-i deloc exclusă. Te ţine lipit de ea, nu te lasă absolut deloc nici să faci altceva şi nici măcar să te gândeşti la altceva. Nu poţi uza de niciun instrument fizic ori sufletesc pentru a i te sustrage. Iar dacă asta nu-i curată fermecătură, atunci ce este? A, ştiu. Literatură deşteaptă. Ana Barton
  • O lectură care curge uşor, cu un limbaj direct şi frust, perfect adaptat subiectului. Corina vorbeşte cu umor şi amar, fără ocolişuri, despre situaţii de viaţă verosimile, desprinse din cotidian. Amanţii putem fi oricare dintre noi. Petronela Rotar

8 gânduri despre „Citind-o pe Corina Ozon. Cartea ”Zilele Amanților””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s