Citind-o pe Corina Ozon. Cartea ”Amanții 3.0”

  Corina Ozon a absolvit programul MBA INDE-CNAM Paris, promoţia 2010. A fost timp de zece ani jurnalist de investigaţie în presa scrisă. A debutat în 2014 cu romanul Zilele amanţilor (ed. Herg Benet), care s-a transformat într-un bestseller la scurt timp după apariție și, la cererea cititorilor, a devenit primul dintr-o serie primită cu același entuziasm și mult discutată pe rețelele sociale, din care mai fac parte romanele Nopțile amanților (2015), Amanții 3.0 (2015) și Divorțurile amanților (2017). În afara acestei serii, a publicat și volumul de povestiri Până când mă voi vindeca de tine (2016) și romanul Tentații (2016). Cărțile Corinei Ozon sunt citite mult și în diaspora. A avut întâlniri cu cititorii români la Londra, la Madrid și la Torino.

Într-un comunicat am găsit o dezvăluire a autoarei: ” Nu promovez adulterul, ci doar iubirea intensă, în real, nu în online. Cea cu atingeri, săruturi și privit cu scântei ochi în ochi. Cea în care te ia valul și te face să comiți gesturi uluitoare, de care nu te credeai capabil. Cea care te face să strigi că ești OM. Altfel, „amanta” n-ar mai fi însemnat „iubită”. Cărțile mele n-or fi literatură, dar sunt reale. Garantez pentru asta.„

amantii-30_1_fullsize.jpg

Deci, după numărul de cărți a seriei, Amanții e cea de-a treia, o scriitură la fel de provocatoare, dar mai lipicioasă ca context și mai pătrunzătoare sufletește. M-a încântat! Această serie mi se prinde de mână, sunt niște cărți pe care le citești pe nerăsuflate, te țin prinsă, uit ce am de făcut.

Volumul Amanții 3.0 este povestea eroilor deja cunoscuți, Mircea, Teo, Cati, personaje cu o personalitate în schimbare, ca ale noastre, ale tuturora. Un alt iureș de încurcături, de data aceasta capturate în mesaje de facebook, în scurte epistole pe messenger și, mai ales, în telefoane uitate neglijent la îndemâna soției inchizitoare ori ale partenerului deja bănuitor.

O scurtă descriere a cărții:

Cati se mută în America, dar este tristă, nefericită în căsătoria cu Epicur. Sufletul îi rămâne în țară alături de Mircea și cele trei prietene nebunatice. Căsătoria ei se dovedește o mare greșeală, se simte singură, neînțeleasă și nesatisfăcută conjugal.

Mircea se hotărăște să rămână alături de familia sa și își dă tot interesul pentru a menține armonia, face cumpărături, aduce copiii de la școală, chiar merge la consiliere la un psiholog. Dar nimic. Gândul îi zboară la Cati orice n-ar face.

Teo își vede de viața ei și nu face nimic să îl încurajeze pe Mircea cel proaspăt despărțit de amantă și întors către familie. Continuă relația cu Domnul Pompe Funebre și păstrează legătura cu Emil, tipul de Cluj, chiar șeful amantei. Se schimbă foarte mult și nu se împotrivește atunci când Mircea o anunță, din nou, că va pleca de acasă. S-a transformat în ceva ce și singură ea nu crede!

Se produc câteva schimbări, de la plecare, la sarcină, la nuntă, la boala celei mai bune prietene, la sensibilități emoționale, revelații sentimentale.

Trei persoane ce nu își găsesc liniștea, oare încotro se vor îndrepta…..

„Dorul. Pentru asta cred că trebuie să trăiască omul. Dacă n-are un dor, să și-l facă!”

Amanții 3.0, la fel ca și primele două romane, este o carte destul de ușor de citit, amuzantă și complexă. Este într-o mare măsură o carte molipsitoare, o carte pe care nu o poți lăsa din mână. Acțiunea decurge într-un ritm alert, imprevizibil și acaparant, limbajul este la fel de pipărat precum în primele două volume, dar m-am obișnuit.

Îmi place la nebunie modul autoarei de a reda istoria acestui triunghi amoros, incluzând și alte personaje mai mult sau mai puțin implicate în acțiune, e o lectură de seară plăcută, ce mă lasă cu zâmbetul pe buze și cu dorințe de a mai citi și citi.

Îmi rămâne doar să vă urez Lectură plăcută în cazul în care v-am trezit interesul!

Critici literare:

  • „Scriitura Corinei Ozon reușește un lucru cu adevărat dificil. Să abordeze într-o manieră lejeră un subiect aparent frivol și să dea în același timp impresia de seriozitate și profunzime. De fapt, textele Corinei nu sunt frivole, dar relevă, în maniera unui Milan Kundera, de exemplu, superficialitatea ca structură a lumii și, în special, a lumii oamenilor moderni, care iubesc pe fugă, colorat, zgomotos și la limita inconsistenţei. Literatura aceasta se citește cu plăcere și cu anxietate pentru că ne regăsim total în ea, pentru că plângem și râdem în ea, pentru că ne privim ca într-o oglindă. Iar râsul, iarăși în cheia lui Kundera, survine eliberator din contemplarea zadarnicelor și veșnicelor chinuri ale dragostei, puse iar și iar în aceleași «ridicole iubiri».“ Doru Căstăian
  • „Femeia asta, autoarea adică, nu e întreagă la minte și nici aia care o citesc, adică nici eu! Își face singură promovare, pleacă în turnee prin țară, doarme prin trenuri și pe la fanii ei p-acasă, fără teamă că dă peste vreo rudă cu vasluienii. Aștia, adică fanii, o ajută cu organizarea evenimentelor, se implică în promovare, caută locații pentru lansări. E așa, un fel de concubinaj sau amantlac literar de nu s-a mai pomenit. Oameni cu preocupări, profesii și niveluri de percepție diferite au devenit un fel de clan, de mafioți ai amantlacului Made in Romania. Sau mai degrabă o sectă, mie îmi place să le spun Martorii Corinei. Și lor, nouă, ne place, because love is in the air, dragostea e în straturile de ozon. Așa cum e ea, dragostea, pe la noi, cu obscenitățile, grobianismele și rahaturile tipic mioritice. Când o să-i cunoașteți pe Cati și pe Mircea, eroii romanelor, veți înțelege ce spun.“  Cristian Niculescu, Bucuresti
  • „Corina Ozon face ce vrea, cu mine, cu tine, cu noi. Eu așa zic. Exact ce vrea. Ne-a scris, așa, din voleu, între două postări pe Facebook, două cărți despre Viața în Ultra High Definition. Ne place sau nu să recunoaștem, noi ăștia care o citim suntem cam loviți cu leuca în cap și stau și mă-ntreb cum de-am rezistat fără Zilele Amanților și Nopțile amanților până la vârsta asta?“  Magdalena Manea, Toronto
  • „Paradox este alcătuirea Corinei. Blondă doar la păr, cu înfățișare candidă de statuetă de Tanagra, greu de crezut că poate fi atât de spurcată la limbă și oțetită la fiere. Reporter par excelance, Corina are psihologia la vârful degetelor cu care tastează și un umor dulce amar de numa numa. Și mai are ea ceva fainisim. Nu suportă ipocrizia. Mircea și Cati există în fiecare. Suntem noi, cei care măcar odată în viață am fost sinceri cu noi înșine și cu ispita și am călcat strâmb. Iar dacă unii s-au ținut virtuoși, tot au păcătuit în amantlacul cu gândul.“  Catalin Badulescu, Brasov

2 gânduri despre „Citind-o pe Corina Ozon. Cartea ”Amanții 3.0””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s