Curiozități despre Halloween!

Cuvântul „Halloween” îşi găseşte originea în Biserica Catolică, fiind o prescurtare a „All Hallows Eve” sau „All Hallows Day” („Ziua tuturor sfinţilor”), celebrată de catolici pe 1 noiembrie.

 Halloweenul a apărut însă cu mult mai mult timp în urmă, în zonele locuite de celţi (teritoriul Irlandei de astăzi, al Marii Britanii şi nordului Franţei). Potrivit unor legende, în acea noapte, sufletele celor morţi reveneau pe pământ, pentru a pune stăpânire pe sufletele celor vii. Ca să scape de sufletele fantomă, ceilalţii îşi părăseau casele şi îmbrăcau costume înspăimântătoare, pentru a-i speria pe oameni şi a nu fi recunoscuţi. Pentru a împiedica spiritele să pătrundă în case, oamenii lăsau în fața uşilor vase cu mâncare.

În prezent, Halloweenul este una dintre cele mai comerciale sărbători și are loc în fiecare an pe 31 octombrie. Iată câteva curiozități despre această sărbătoare, pe care probabil nu le știai.

 1. Primele Jack’O Lanterns erau făcute din napi, nu din dovleci.
 2. Cel mai mare dovleac din lume a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier și cântărea 953,5 kilograme.
 3. Există persoane care au o fobie de această sărbătoare. Frica acestora se numește Samhainofobie.
 4. Bufnițele sunt un motiv des întâlnit în decorațiunile de Halloween pentru că în Europa Medievală se credea că acestea sunt vrăjitoare. De acolo vine superstiția că atunci când auzi o bufniță cum cântă, cineva moare.
 5. Denumirea de Halloween vine de la Hallow’s Eve, care face referire la seara de dinaintea zilei morților (adică ajunul acesteia).
 6. Culorile asociate cu această sărbătoare sunt Negru și Portocaliu. Portocaliul simbolizează puterea și răbdarea și, alături de maro și auriu, simbolizează recoltele toamnei. Negrul este simbolul morții și servește drept amintire a scopului inițial al sărbătorii – un festival care marchează limitele dintre viață și moarte.
 7. Este crezut că locul în care Halloweenul s-a născut este de fapt Irlanda.
 8. Unele tradiții de Halloween au ca inspirație tradiții făcute de romani, în timpul unui festival pentru zeița recoltei, Pomona. Printre aceste tradiții se număra și jocul de a te scufunda după mere.
 9. Legendele spun că persoanele care văd un păianjen în noaptea de Halloween sunt bântuite de spiritul unei persoane dragi. Păianjenul este, de altfel, unul dintre cele mai populare simboluri ale acestei sărbători. 
 10. Harry Houdini, unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile, a murit într-o noapte de Halloween, datorită apendicitei, care a fost provocată de 3 împunsături în stomac.
 11. Potrivit tradiției, dacă ai hainele puse pe dos sau dacă mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte te vei întâlni cu o vrăjitoare.
 12. Există legende care confirmă o asemenea sărbătoare începând cu anul 4000 î.H. Asta face ca sărbătoarea să existe de peste 6000 de ani, chiar dacă de-a lungul timpului a avut denumiri diferite.
 13. Cuvântul englezesc pentru vrăjitoare, „Witch”, provine din arhaismul wicce, care însemna femeie înțeleaptă. Wiccanii aveau o întreagă religie, în care se foloseau de diferite ritualuri de magie. Aceștia făceau astfel de ritualuri în noaptea de Halloween.
 14. Atunci când se pregăteau pentru sărbătoarea Sabatului, vrajitoarele își frecau pe piele un unguent considerat sacru. Acesta le dădea senzația de zbor, iar dacă erau legate, senzația de zbor devenea și mai puternică. Unele vrăjitoare călătoreau pe cal, dar cele mai sărace mergeau pe jos, cărând cu ele o mătură sau un băț pentru a se ajuta când săreau peste șanțuri sau diverse obstacole.
 15. Sărbătoarea a influențat trecerea la ora de iarnă în Statele Unite, într-o încercare a autorităților de a preveni accidentele rutiere din această noapte.
 16. O lună plină în seara de Halloween este un fenomen extrem de rar. Ultima dată s-a întâmplat asta în 2001, iar data viitoare când sărbătoarea va coincide cu o lună plină va fi în 2020.
 17. Unele adăposturi de animale din SUA nu permit adoptarea pisicilor negre în ziua de Halloween, datorită fricii că acestea ar putea fi sacrificate ritualic.
 18. Anual, americanii cheltuiesc cu această ocazie circa 2,5 miliarde de dolari şi, având în vedere influenţa culturii americane asupra întregii lumi, tendinţa este ca sărbătoarea să fie “importată” de cele mai multe popoare de pe pamânt.
 19. Un sfer din toate bomboanele sunt vândute în noaptea de Halloween. Numai americanii cumpară circa 9 milioane de kilograme de bomboane cu ocazia fiecărui Halloween.
 20. Există studii care spun că de Halloween, datorită costumului și a dorinței de a primi mai multe dulciuri, copiii devin mai răi.
 21.  Conform Enciclopediei Britanice, perioada cuprinsă între 31 ocombrie şi 2 noiembrie era percepută de celţi ca un timp plin de pericole, de teamă şi evenimente supranaturale. Se credea că atunci lumea zeilor devenea vizibilă şi, pentru a trece cu bine de aceasta perioadă, celţii trebuiau să aducă numeroase ofrande şi sacrificii de tot felul.
 22.  Halloween-ul, cu costumele sale înfricoşătoare, cu accesoriile destinate să trezească groaza şi cu aerul său lugubru, deşi pare un joc inocent de copil, îşi are rădăcinile într-un trecut sinistru şi demonic, de care oamenii care-l promovează nu sunt conştienţi.

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s