Citindu-l pe Ralf Rothmann. Cartea „Murind când vine primăvara”

Ralf Rothmann (născut la 10 mai 1953 în Schleswig, Schleswig-Holstein într-o familie muncitorească) este un scriitor  german bine cunoscut pentru subiectele sale abordate în cărțile sale, precum realitatea existențială, cea burgheză precum și Berlinul. În tinerețe a lucrat ca zidar, bucătar, șofer sau asistent medical. A debutat în 1986 cu o proză scurtă, al optulea roman al său (unicul tradus în română), cu titlul „Murind când vine primăvara„, un roman ce a însemnat foarte mult pentru autor.

Cartea lui Rothmann nu melodramatizează, cum se întâmplă des în relatările despre război, nu se grăbește cu judecățile istorice, nu aruncă vina. Recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni romancieri germani contemporani, el întrețese o poveste aparent neutră, dar lucrată în detaliu, cu răbdare, ca un liricși bogat raport verbal al lucrurilor din istorie cel mai greu de verbalizat.

46756143_1983153791798996_6141057283360030720_o.jpg

O scurtă descriere a cărții: Cartea relatează ultimele luni ale celui de-al doilea război mondial, pornind de la recrutarea forțată a agenților SS a tinerilor voinici din întreaga țară, de cele mai multe ori erau tineri necopți, minori ce încă nu s-au văzut cu arma în mână, copii ce au fost aruncați în ghiara pierzaniei. Însă ca la orice război, erau oameni pașnici, ce nu aveau un interes politic, oameni de rând, care nu erau atât de atașați de  „idealul suprem” cum s-ar putea crede. Nu era războiul lor, dar erau obligați să lupte, să lase în urmă visuri și speranțe, să sufere lipsurile materiale, dar mai ales pierderea celor dragi și incertitudinea clipei următoare

Ăsta-i războiul unor cinci care nu cred în absolut nimic decât în dreptul celui mai tare. Când de fapt sunt mărunți și nevolnici…

Astfel tinerii Walter și Friedrich, doi mulgători la o fermă de vaci din nordul Germaniei, sunt printre cei trimiși în ultimul an al războiului pe frontul din Est, să fie martori ai ultimelor atrocități disperate ale unei armate în retragere, dar și carnagiilor la care soldații ei sunt supuși fără milă. Chiar și atunci când ordinele de sus îi trimit pe băieți la luptă. Au noroc, totuși, și nu ajung în prima linie, însă asta nu înseamnă că le este ușor și nici că spectrul morții îi ocolește. Dar oare pe cât timp?

„Nu te duce niciodată ca voluntar, așa spunea bunicul mereu – în război și la cinema cele mai bune locuri sunt în spate. În față, imaginea oscilează prea tare.”

Foarte greu de urmărit și de prins din urmă toată informația din cartea, ce e una nu din cele mai ușoare, însă o carte „cunoscătoare” de care sunt mândră că am citit-o; e greu să prinzi toate acele etape prin care trece fiecare personaj din roman, maturizarea precoce și distrugătoare, acea trezire atinsă cu sânge și bucăți de trup și suflet. Acele traume care îi vor marca pe fiecare în parte. Și acele întrabări….oare vor avea noroc? …..vor reuși să rămână în viață, dar vor fi vii cu adevărat sau le v-a muri o parte din suflet???

Povestirea evenimentelor are o turnură accelerată, se spun lucruri grele, se citește greul și osânda. E crunta conștientizare a neputinței, a suferinței și morții. O carte a sufletelor frânte…….

Critici literare:

  • „În literatura germană contemporană, nu există nimic care să poată fi comparat cu această carte.” Frankfurter Allgemeine Zeitung.
  • „O imagine a iadului demnă de Bosch… Oroarea războiului și modul profund în care afectează oamenii… rareori le vezi discutate mai bine sau cu mai multă forță ca aici.” Sunday Time
  • Murind când vine primăvara, de Ralf Rothmann, este cel mai bun roman despre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial din ultimii ani și o poveste anti-război de importanță universală… Cu realismul său liric, scriitura este impecabilă. Nici un cuvânt nu e nelalocul lui.” El País

2 gânduri despre „Citindu-l pe Ralf Rothmann. Cartea „Murind când vine primăvara””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s