Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ” Eu, și totuși alta”

Pauline Sara Jo „Jojo“ Moyes (n. 4 august 1969, Londra) este o jurnalistă și scriitoare britanică. După terminarea școlii a avut mai multe meserii, înainte de a studia sociologia atât la Bedford College cât și la Royal Holloway, respectiv Universitatea din Londra.

În anul 2002, a debutat ca scriitoare cu romanul Sheltering Rain. Cu al doilea roman al ei, Foreign Fruit, câștigă pentru prima dată Romantic Novel of the Year Award, Romantic Novelists’ Association. În 2011 a primit premiul pentru a doua oară, ceea ce doar câțiva scriitori au reușit, și anume pentru romanul The Last Letter From Your Lover.

Cel mai mare succes de până acum l-a avut cu romanul apărut în anul 2012 Me Before You. Romanul a fost tradus în peste 31 de limbi. Compania americană MGM a obținut în ianuarie 2013 drepturile de ecranizare pentru Me Before You.

Moyes este căsătorită și are trei copii. Locuiește din 2000 în Saffron Walden, Essex.

Pe lângă Seria Înainte să te cunosc, a apărut și cartea a III-a- „Eu, și totuși alta”, în care apare aceeași Lou și totuși o alta.

1258245.jpg Deci, Lou Clark se întoarce în noul roman de succes al lui Jojo Moyes, Eu, și totuși alta, continuarea bestsellerurilor Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut.

Dar să încep cu începutul. Acum Lou Clark are parte de o nouă provocare atunci când Nathan, prietenul și terapeutul lui Will îi face rost de un job nou în New York, iar ea simte că trebuie să meargă acolo.

Este angajată pe post de asistentă de către soții Gopnick, un cuplu care făcea parte din lumea bună a societății. Iar viața ei este dată peste cap, cu program încărcat, plimbări cu limuzina și banchete selecte.

Dar totul are un preț, iar al ei e că a lăsat la în urmă familia și iubitul, un paramedic sexy pe nume Sam.

O dată ajunsă în America îl întâlnește pe Josh William care e o sosie aproape perfectă a lui Will și de care Lou se simte atrasă, iar lucrurile se complică foarte mult. Îi este pusă la încercare relația de la distanță cu Sam, familia ei își au schimbările lor, iar viața tinerei eroine e pusă între două balanțe.

„M-am gândit cât de mult te modelează oamenii din jurul tău și cu câtă grijă trebuie să-i alegi tocmai din acest motiv, iar apoi, m-am gândit că, în ciuda acestui lucru, până la urmă poate că trebuie să-i pierzi pentru a-ți da seama cine ești cu adevărat.”

Pe lângă dramele sale personale are parte de câteva situații usturătoare care-i schimbă percepția despre oameni, despre relații și pur și simplu îi accentuează faptul că e o tânără încântătoare și care sare în ajutor oricând.

Poate că Lou nu va ști ce să facă în continuare, dar indiferent ce alegere va face, asta îi va schimba cu totul viața.

„În fond, cine era Louisa Clark?
Eram fiică, soră, iar o vreme, fusesem un surogat de mamă. Eram o femeie care avea grijă de alții, dar care părea că nu prea știe cum să aibă grijă de propria persoană. În timp ce roata strălucitoare se rotea în fața mea, am încercat să-mi dau seama ce vreau cu adevărat, nu ceea ce își doresc alții pentru mine. M-am gândit la ce-mi spusese, de fapt, Will-să nu trăiesc conform ideii altcuiva despre o viață plină, ci să-mi trăiesc propriul vis. Problema era că încă nu mă lămurisem care era acel vis.”

Ce va face Louisa? Va rămâne cu Josh, cu toate că simte că nu poate fi ea cu adevărat? Sau va mai da o șansă relației sale cu Sam? Vă las pe voi să decoperiți.

„Există multe versiuni ale noastre din care putem alege.
Puteam alege. Puteam fi Louisa Clark din New York sau Louisa Clark din Stortfold. Sau puteam fi o cu totul altă Louisa, pe care n-o cunoscusem încă.
Esențial este să te asiguri că omul pe care îl accepți alături de tine nu decide cine ești și nu te țintuiește ca pe un fluture într-un insectar. Esențial este să știi că întotdeauna poți găsi o cale de a te reinventa.”

Cartea mi-a plăcut tare mult, în special faptul că am regăsit-o pe Louisa, cea zgomotoasă, zăpăcită, colorată, fără inhibiții, mai cu seamă pentru că i-am remarcat evoluția. Cartea m-a transpus într-un cerc al dragoste pentru familie, pentru viață, a urmat cu mesaje printre rânduri pe care noi ca cititori ar trebui să le sustragem. Cartea a fost ca un îndemn să fim așa cum suntem, vii, amuzanți, plini de bunătate și iubire. Un exemplu cum un om simplu dar plin de ambiție cum e eroina noastră poate ajunge undeva, chiar dacă a fost ghidată de Will, de sugestiile lui care i-au rămas întipărite în minte și în suflet, și care i-au fost piloni de susținere în marea aventură a sa, restul depinde numai de ea.

O carte ce merită citită, o carte ce aduce un final minunat seriei, o carte ce m-a cucerit!

Critici literare:

  • O poveste emoționantă, plină de optimism.  – Sunday Mirror
  • O carte genială din partea uneia dintre autoarele noastre preferate.  – Look 
  • O poveste veselă, cu final perfect.  – Daily Express
  • Louisa Clark este un personaj de vis, iar acest roman va avea un succes uriaș, așa cum și merita. – Daily Mail 
  • O concluzie amuzantă, profundă și optimistă a trilogiei.  – Sunday Express 

Un gând despre „Citind-o pe Jojo Moyes. Cartea ” Eu, și totuși alta””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s