Jo Nesbø (n. 29 martie 1960 în Oslo, Norvegia) este un autor norvegian de thrillere detective după ce a lucrat ca economist, solist și compozitor în formația de pop Di Derre. Cărțile lui Nesbø s-au tradus în peste 40 de limbi și s-au vândut în peste 23 milioane copii (2014). Jo Nesbø stăpânește perfect și meșteșugul construcției romanelor polițiste, al construcției acțiunii, al planurilor paralele și punctelor de vedere multiple ale diferitelor personaje, care își completează unul celuilalt detaliile oferind cititorului suficientă informație pentru a înțelege progresul intrigii și a păstra atenția pentru ceea ce urmează.  Prin această manieră m-a cucerit cu prima carte citită din lista autorului, romanul polițist „Omul de zăpadă”, plin de suspans și o curiozitate solicitantă.

Am ales cartea „Omul de zăpadă” din motivul titlului, recunosc, m-am așteptat la orice numai nu la o carte cu crime în spate și mai ales ca punct de pornire un banal om de zăpadă; însă autorul a avut el probabil acest fapt bine calculat……

Povestea incitantă din Omul de zăpadă debutează cu momentul în care se constată dispariţia a două femei, ambele soţii şi mame. Crimele se petrec doar când cade prima zăpadă, iar ucigașul își alege drept victime soții infidele, transformându-le, literalmente, în oameni de zăpadă. Sinistru.  omul-de-zapadaAncheta răscolește faptul că acest episod poate fi legat de alte evenimente similare, petrecute în urmă cu ceva vreme.

Cel care se ocupă de caz e inspectorul Harry Hole, eroul principal care descoperă lucruri minuscule ce alții le trec cu vederea și care este centrul unui joc maniacal bine pus la punct. Chiar dacă este un personaj atipic, anti-erou, alcoolic și cu prea multe ”crăpături”, totuși este prețuit pentru munca sa.

Aşa că poliţistul începe să cerceteze cazurile rămase nerezolvate sau mai vechi şi ajunge să observe că multe femei dispăruseră înainte de prima zăpadă. Pas cu pas, se descoperă că toţi copiii victimelor au alţi taţi naturali decât cei pe care îi ştiu a le fi taţi, de unde suspiciunea că motivul și cauza din spatele răpirilor este legat de chestiuni de paternitate.

Construcția inteligentă a romanului ne dă multe răsturnări de situație și personaje interesante, cărora autorul le sculptează portrete psihologice cu precizia unui portretist. Secvențe bine puse la punct, personaje traumatizate, cu trecut suspicis, cu prezent neexplicit, o plăcere să citești, să despici firul în patru pentru a-ți da seama încotro se îndreaptă finalul.

Ritmul perfect și nivelul mare de complexitate ceea ce dă o notă difinitorie acestei cărți m-a mulțumit la extreme, cât și deznodământul acestei triste povești despre paternitate, vanitate și pierdere nu fac decât să confirme unicitatea și poziția lui Jo Nesbø drept unul dintre cei mai renumiți autori internaționali de romane polițiste.

Finalul este un alt aspect care mi-a plăcut, cu răsturnări de situație neașteptată, dar parcă conștientizate pe alocuri, surprizele de ultim minut m-au făcut să doresc să mai citesc din cărțile autorului. Și ca un indiciu vă declar că criminalul a fost mai aproape decât s-a crezut, mai familiar decât s-ar fi vrut și mai meschin decât oricine…..

Vă recomand acestă carte, fie că ați mai citit sau nu din opere lui Jo Nesbø …recomand pentru cei interesați să se simtă „ca pe ace” atunci când citesc, să-și simtă pielea de găină atunci când derulează intrigi grele, deznodământuri curioase și pline de anchete și suspans devorant……

 

 

Reclame