Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc“!

Astăzi se sărbătoreşte pe tot globul cuvântul “Mulţumesc”.

Adesea uităm să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai frumoasă, să fim pur și simplu binevoitori, plini de gratitudine, pur și simplu să fim mai buni. Mulțumind cuiva pentru ceva, nu faci altceva decât să transmiți emoții pozitive, emoții sincere. Psihologii mai spun că oamenii care mulțumesc des sunt și printre cele mai fericite persoane, iar organismul uman la auzul acestui cuvânt emană hormonul fericirii.

Instituită în anul 1994, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” era marcată, timp de o săptămână, între 11 și 18 ianuarie. În multe ghiduri pentru turişti se menţionează că acest cuvânt, chiar dacă este rostit cu accent în funcţie de limba vorbită, contribuie la o odihnă mai agreabilă şi mai liniştită.

Efectul magic al acestui cuvânt este ca o doftorie pentru suflet, el ne tratează de „nemulţumirea cronică” şi ne redă confortul emoţional. În plus, ţine să consolideze relaţiile interumane. Se spune că mulţumesc înseamnă „să-ţi dai seama că celălalt există cu adevărat”.

Ralph Marston ne îndeamnă- „Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât”

Notă: Deci, în aceste clipe vă îndemn la un simplu MULŢUMESC chiar şi pentru micile contribuţii. Este la îndemâna oricui şi se serveşte oricând, de preferinţă cu un zâmbet.

Istoricul cuvântului:

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.

Rusescul „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”.

Sursa foto: pinterest.ro

12 gânduri despre „Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc“!”

Lasă un comentariu