Citind-o pe Natașa Alina Culea. Cartea „Natașa, bărbații și psihanalistul”

Natașa Alina Culea, autoare română, romancieră, născută într-un oraș de la malul Dunării, în Tulcea, într-o familie mixtă de ucrainieni (haholi) și polonezi.

Inițial m-am delectat cu romanul Marat – Iubirea are spini”, ca mai apoi să adaug în palmares încă o carte din lista autoarei- „Natașa, bărbații și psihanalistul”.

Autoarea despre carte pentru pagina booknation.ro: „Cartea “Natașa, bărbații și psihanalistul” reprezintă un început, iar ca orice început, poate că este ezitant pe alocuri, dar nu timid, asta nu! Natașa este avatarul meu din primul roman. De ce am nevoie de avatar? – pentru că am nevoie să trăiesc experiența pentru a o transpune în scris, autentică. Nu voi scrie o carte despre un caz care face vâlvă la televizor deși acest gen de subiect are deja popularitatea asigurată. Din punctul meu de vedere, ăsta e jurnalism. Nu blamez nimic, fiecare face ceea ce poate mai bine, doar că nu mi se potrivește genul ăsta de scris.”

Imagini pentru natasa barbatii si psihanalistul

Aș numi cartea într-un cuvânt- Experiență. Aș încerca să redau cuvinte o mulțime însă cred că tot acolo ar bate clopotul, acolo unde viața și situația te învață, te călește, te provoacă să devii mai puternic, mai dur, mai experimentat, iar toate acestea le-am găsit printre rândurile cărții „Natașa, bărbații și psihanalistul”.

Am să descriu în câteva rânduri câte ceva din carte; deci, o avem ca protagonistă pe Natașa, o tânără atrăgatoare, mai șchioapă în ale relațiilor cu bărbații în schimb extrem de directă și inteligentă. Nu avem de-a face cu un personaj feminin docil și resemnat, ci cu o femeie curajoasa care privește despărțirile ca pe niște lecții, noi căi pentru noi libertăți. Iar totul abia începe atunci când se desparte de iubitul ei după o durată de 6 ani de relație, mda, eșec total ați zice, după mine cred că uneori e o ușurare decât să aparții unei umbre mai bine te aduni și mergi mai departe!

„Era dificil pentru mine să înţeleg complexitatea interacţiunilor umane, deoarece relaţia mea de şase ani a fost mult mai simplă, l-am iubit şi l-am purtat în suflet doar pe el, până când am realizat că, undeva, cumva, s-a terminat.” 

Natașa atrage după ea un șirag de relații disfuncționale, de la bărbați însurați la cei care sunt mult prea inferiori debitului ei de măsură, fuge de neaparțineri și minciună. M-a uimit puterea de care dă dovadă eroina de a plonja dintr-o relație în alta, eu aș fi mai selectivă, însă ea probabil e mult prea eroică în ale iubirii.

Ceea ce urmează în viața Natașei este un drum bătătorit de multe persoane mai mult sau mai puțin potrivite, însă eroina refuză să se mulțumească cu puțin sau cu nimic, de dragul aparențelor, de frica eșecului sau din cauza singurătății. Confuză în ale realității ajunge la îndrumarea unei prietene la psihanalist, cumpătată alegere, deoarece acolo se descarcă într-o manieră mai productivă, chiar dacă la început nu prea recunoaște acest fapt.

Chiar dacă ajunge pe mâinile unul psiholog, Natașa nu încetează să atragă după ea relații nepotrivite, ba chiar le și încurajează pe alocuri, ciudat, ținând cont că cartea este inundată de analize proprii a protagonistei, de păreri ai zice sănătoase cu privire la dorința sa de a relaționa și uite -na, ghinion peste ghinion, dar cine a zis că drumul cunoașterii este ușor? Și din ironia sorții drumul Natașei s-a lungit tucmai pe nisipurile Saharei, unde tânăra s-a redescoperit!!!

Cum, de ce, cu ajutorul cui…vă las să descoperiți singuri, altfel a-și diminua suspansul unei cărți ce abordează relațiile, sexul, psihanaliza, prototipul femeii independente cât și tangența dintre bărbați și femei într-o lume contemporană.

Cu siguranță este o lectură surprinzătoare ce merită atenția fiecăruia!

Critici literare:

  • WOW! Știți acel moment în care îți faci curaj și citești câțiva autori români contemporani și ești așa, între două ape, nici mulțumit nici dezamăgit, undeva la mijloc? Atunci dați-mi voie să vă spun unde ați greșit. E important cu care autor român începi. Cartea asta este atât de frumos scrisă și are atât de bine îmbinate elementele unei cărți bune încât mi-a venit greu să cred că citesc ceva made in Romania. – Cersetordezambete (blog)
  • Natașa e un fel de Carrie Bradshaw a Bucureștiului, cu prietenele aferente și bărbații care, invariabil, dezamăgesc sau sunt părăsiți. – Bookblog.ro
  • Este un mix între libertate, dorință, prietenie, pasiune, dragoste și încă ceva care îți scapă printre degete. Personajul Natașa (și cred că este valabilă afirmația și pentru scriitoarea Natașa) este un om care nu se simte înfrânt de eșecuri. Mă-nclin! – Ioanaradu.com

2 gânduri despre „Citind-o pe Natașa Alina Culea. Cartea „Natașa, bărbații și psihanalistul””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s