Citind-o pe Heather Demetrios. Cartea „Bad Romance”

  Când nu cutreieră lumea largă sau nu petrece timp în lumi imaginare, Heather Demetrios locuiește alături de soțul ei în orașul New York. Născută în Los Angeles, ea își numește acum Coasta de Est a Statelor Unite ca fiind acasă. Heather are o diplomă de Scriere Creativă pentru Copii și Tineri Adulți de la Colegiul de Arte din Vermont și este deținătoarea premiului PEN New England Susan P. Bloom Discovery, pentru romanul de debut, „Something Real”. Celelalte cărți ale sale sunt „Exquisite Captive”(prima din seria fantasy Dark Caravan Cycle) și ” I’ll Meet You There”.

Pentru început am ales cartea Bad Romance din lista autoarei, o carte ce m-a captat prin titlu și copertare, prin asta am îndrăgit-o, ca mai apoi să primesc palme pentru conținut; cu sinceritate declar că a fost o experiență grea, apăsătoare cât și deprimantă. De ce?

Imagini pentru bad romance

Ce te aștepți atunci când te gândești la „romance”, și oare ce intuiești când încerci să descifrezi „bad”, dar încearcă să faci o ecuație dintre aceste două cuvinte, nu va ieși bine, cu siguranță. Uite că povestea noastră aflată în carte este despre o iubire dăunătoare, despre relații toxice, dintre familie, dintre doi, dintre tot ce formează o percepție de dragoste și fluturi în stomac.

O scurtă descriere a cărții. O avem ca eroină pe Grace, o puștoaică model, inteligentă, stăruitoare, poate mult prea mult pentru cei 17 ani ai săi. Cu o familie ciudată, cu o mamă indiferentă și obsedată de curățenie, tânăra își căștigă singură banii, ba chiar dă la chirie lunar deoarece are un tată vitreg mult prea crud și maniac al controlului, iar viața ei trece pe alături.

Este servitoare, bonă pentru frățiorul său și trăiește continuu cu frică. Este pedepsită pentru un fir de praf, pentru o pată de bulion, pentru că a îndrăznit să ridice privirea din pământ. Crunt, crud, nedrept și chiar lipsit de sens, dar cu siguranță sunt multe la fel de familii în care cineva e victimă și cineva este abuzator, sub orice formă a violenței.

Singurul loc în care simte că trăiește este școala. Acolo le are pe Nat și pe Lys, prietenele ei cele mai bune. Acolo evadează din coșmarul pe care îl trăiește zi de zi. Și acolo îl va întâlni pe el, pe Gavin, visul oricărei adolescente și chiar și idolul ei masculin. Este frumos și sociabil, cântă la chitară și are pe toată lumea la picioare. Este îndrăgostită până peste cap de el și când îi acordă în sfârșit atenție, este în al nouălea cer.

Cel mai frumos vis i se îndeplinește… păcat că devine cel mai mare coșmar 

Sunt îndrăgostiți și au întreaga lume la picioare. Gavin este acolo pentru ea, să o salveze de viața ei de coșmar. Fiecare clipă petrecută împreună o îmbată și este convinsă că el e atât de bun încât nu o merită. Chiar și atunci când devine posesiv, obsedat de control, tot ea se consideră vinovată. Preia fără să vrea modelul mamei sale. Iar iubirea pentru Gavin devine o fortăreață pentru inima sa, o închisoare pentru visele sale și o colivie pentru sentimentele, zâmbetele și trăirile de zi cu zi.

  „Construiești un zid în jurul nostru, lăsând pe dinafară pe toți cei pe care-i cunosc și la care țin. În curând, zidul ăla va fi prea înalt ca să mă pot cățăra pe el și să ies înapoi afară.”

Nu ai putea să asociezi iubirea cu o imagine întunecoasă. Există și iubiri rele? Există. Iar Grace se confruntă de la plutiri în al nouălea cer la frică, obsesie, la șantaj, la cuvinte grele, la goliciune și pustiire.

„Când ești o proastă îndrăgostită, e aproape imposibil să vezi steagurile roșii care semnalizează. E ușor să te prefaci că ele nu sunt acolo, să te prefaci că totul este perfect.”

Finalul este unul cerșit de mine, deoarece nu mai puteam să rezist unei înfrângeri literare, era prea mult, și sunt încă prea multe cazuri de așa gen, după cum a confirmat și autoarea fiind o istorie personală, ne reamintește lumea crudă în care trăim.

 „Bad Romance” este un roman care se citește cu sufletul, îți face piele de găină, îți provoacă gust amar, și o strângere de inimă, te gândești ce mamă e acea care își alungă copilul din casă, ce fel de mamă e acea care își pune copilul să îndure umilințe, te gândești că dintr-o relație de așa gen se cresc generații de tineri a căror relații sunt distorsionate, sunt mutilate de unele așteptări incorecte, sunt umbre ale unor abuzuri severe. O fată care a preluat o relație la fel de dificilă precum cea a mamei sale, o carte plină de o sensibilitate aparte, ce ar trebui să fie citită de cât mai multe persoane, să fie luată ca atare.

Critici literare:
  • O imagine vie a felului în care o fată inteligentă și aparent sigură pe sine poate să cadă în capcana unei relații abuzive…Personajele foarte bine conturate de către Demetrios sunt captivante, iar descoperirea de către Grace a puterii sale interioare nesăbuite va determina pe cititori să capete propriul curaj.” Booklist
  • De o intensitate emoțională apăsătoare și cu o neîndurătoare sinceritate, aceasta este povestea alunecării în întuneric și a revenirii în forța luminii. Bad Romance

Imagini pentru bad romance

Un gând despre „Citind-o pe Heather Demetrios. Cartea „Bad Romance””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s