Citind-o pe Wendelin Van Draanen. Cartea „Când ți se pune pata”

Wendelin Van Draanen este o scriitoare americană, născută în Chicago. Înainte de a se consacra scrisului, a predat matematică și informatică. A debutat în 1997 cu romanul How I Survived Being a Girl, publicând de atunci peste 30 de cărți pentru adolescenți. Pentru cartea „Când ți se pune pata” (2001) a câștigat mai multe premii, printre care Nevada Young Readers’ Award, California Young Readers Medal, The Judy Lopez Memorial Award for Children’s Literature Honor. Cartea a fost ecranizată în 2010, în regia lui Rob Reiner, sub titlul Juli și Bryce.

Impresionată de titlul cărții am parcurs cartea într-o suflare. Nu pot să neg că și coperta nu m-a lăsat indiferentă, și chiar doream să aflu încotro mă îndrept și în ce ape mă scald. Desigur, știind inițial că cartea mă va purta într-un tărâm adolescentin oricum i-am dat o șansă la mai mult, deoarece întotdeauna tinerii sunt cei care se modelează, sunt cei care încearcă, sunt cei care „văd lumini în cineva” așa cum și eroul principal o vedea în cea care nu-l va lăsa indiferent până la urmă. Dar să încep cu începutul.

Imagini pentru când ți se pune pata carte

Povestea noastră conturează două impostaze, El și Ea, doi copii pe nume Bryce Loski și Juli Baker; istorisire pe parcursul a 6 ani în care cei doi se află, se regăsesc, își pun pata.

Totul se începe atunci când în cartierul lui Juli se mută o nouă familie, iar când a dat de ochii frumoși a lui Bryce s-a îndrăgostit pe loc. Treptat și-a căutat motive de a-l întâlni pe frumosul vecin, mai pui că sunt și în aceeași clasă. Însă Bryce nu se simte în largul lui în prezența ei, se simte stingher, uneori prost, uneori înnăbușit de prezența ei. Mai mult, Bryce Loski consideră că fetița are un comportament bizar de vreme ce se urcă în copaci pentru a admira priveliștea și crește găini în curtea din spate a casei.

Cartea îi descrie pe cei doi vreme de șase ani, timp în care aceștia cresc, pricep lucruri, se caută – sau se evită – la școală, pe drumul spre casă, ori din spatele ferestrelor, într-o relație plină de suișuri și coborâșuri. Când ți se pune pata pe cineva, nu scapi așa ușor.

Ajuns în clasa a VIII-a și aflându-se în pragul complicatei vârste adolescentine, Bryce începe să simtă lucruri stranii față de cea pe care o credea „nu ca toate fetele”, percepe o senzație de plăcere și frumos față de Juli, iar asta îl dezechilibrează, iar cu trecerea timpului vrea să o sărute chiar în incinta școlii de față cu toată lumea. Însă tânăra noastră s-a maturizat, nu mai vede în el băiatul cel de 7 ani de care s-a îndrăgostit orbește, nu-l mai vrea, nu-l mai divinizează. Așa ajunge să se gândească de zece ori înainte de a lua decizii, iar privirea lui albastră nu-i mai exprimă nimic. Ca într-un du-te vino relația adolescentină tinde să contureze războiului necopt dintre sexe, Bryce și Juli învață regula contrăriilor, a eșecurilor, a ratărilor și a maturității.

O carte foarte drăguță, o lectură plăcută pentru serile triste și morocănoase ale unor adulți trecuți prin viață. Această carte mi-a amintit cum e să fii de 13 ani…..

Critici literare:

  • „Ni s-a pus pata pe cartea asta fantastică, Juli cea curajoasă și finalul acela minunat și înțelept.” The Chicago Tribune
  • „Cu o eroină de care copiii vor fi dați pe spate, o dinamică irezistibilă între cei doi naratori și un final răsunător, acest roman este mai mult decât suma tuturor părților sale.” Publihers Weekly

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s