Citind-o pe Anna Váry. Cartea „Ultima vrăjitoare din Transilvania. Vol. III”

Deci, uite că am ajuns la finalul trilogiei, și am să-i duc lipsa, voi căuta din cărțile autoarei Cristina Nemerovschi cu pseodonimul Anna Váry. Cu siguranță.

După pe am citit toate cele două cărți, prima fiind intitulată Contesa Aneke, apoi cea de-a doua despre Mathias, acum am descifrat dilema Alexandrei. Sau poate mai tare m- am încâlcit în ale fantasmelor.

Pentru început aș vrea să aduc câteva legături din cărțile anterioare, cine e Alexandra?; e o tânără adolescentă, trimisă în satul V. deoarece se adâncea într-o relație incestă cu fratele acesteia. În satul V. este prinsă într-un cerc de supranatural, de vrăjitorii, blesteme, legende și prejudecăți. Tânăra nu știe ce să creadă, să intre în jocul gotic al unor persoane străine dar care-i par familiare și incitante sau să plece la București și să uite. Însă încotro unde nu s-ar îndrepta totul și toți ajung într-un final la ușa ei, iar ea din nou între ruinile castelului și totul ca într-un abis vicios.

După ultima escapadă în satul V., din care a venit distrusă emoțional, Alexandra observă treptat că acele lucruri pe care le credea rămase în trecut o urmăresc. I se pare sieși străină, ajunge să nu-i mai placă anumite lucruri, și cel mai straniu e că unde se rănește se vindecă. Intuiție sau presimțire, Alexandra simte că face parte acum la un blestem provocat de Ica, vrăjitoarea din V..

Pe lângă multe și multe întrebări și dileme Alexandra simte că trebuie să se întoarcă în V., pentru El, cel pe care-l iubește, și mai pui că are pe umerii ei decizia de a fi sau nu nemuritoare sau să-și primească mortalitatea înapoi. Interesant, nu? Fiecare dintre aceste decizii vine cu consecințele ei însă un lucru este clar: cineva trebuie să moară pentru a-i salva viața fetei lup, Nori. Oare a cui nemurire va fi sacrificată pentru ea?

Deci, viața Alexandrei este schimbată din temelii. Tot ce crezuse a fi doar legendă pare acum mai real ca niciodată. Singura care poate lămuri misterul este Aneke, bătrânul vrăjitor obtuz și Mathias, cel care vine doar pentru trei zile și trei nopți pentru a fi în brațele celei pe care o iubește.

Totul pentru tânăra noastră adolescentă e o contradicție, între ceea ce simte și încotro se îndreaptă, între alegeri și răspunsuri, între direcții și destinații, între emoții și raționamente, totul e lipsit de logică dar și sufocant, e despre alegeri și eșecuri pe care le simte mirosul. Alegerea pe care o va face o v-a simți mult timp, va fi un ghimpe ce-i va aminti de egoismul ei, și de faptul că e asemnea Anekei. Mda.

Mă voi opri aici, deoarece nu e mult și vă destăinui esențialul și nu ar fi corect, însă vă asigur că marea frumusețe a cărții constă în frământările interioare a Alexandrei, gânduri palpabile, în întrebările ce și le pune: merită să dai totul pentru o singură ființă pe care o iubești? Oare nu e rău? Prea mulți oare- de ar fi… de aș putea…..de ce s-ar fi întâmplat dacă……Întrebări și iar întrebări.

Finalul este unul intuit, dar plăcut, cum alt fel, totul în numele iubirii.

Recomand trilogia celor pasionați de vrăjitoare, de povești de dragoste imposibile și ireale. Vă garantez că veți regăsi multă pasiune și limbaj parcă dintre timpuri, ve-ți fi teleportați imaginar printre locuri tăinuite și castele bizare. Cartea îmi va fi întipărită încă mult timp înainte, poate din motiv că rar citesc așa gen de literatură, sau pur și simplul că e despre Transilvania, o zonă foarte bine cunoscută, mai pui că poate am și vizitat satul V. fără să-mi dau seama. Cine știe……

Vă urez lectură cât mai incitantă……

Copyrighted work (c) Stock:  model by   background by ,, vines by doves by

Sursa foto: pinterest.com

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s