Cu dragoste pentru Mărțișor!

Din dragoste pentru această tradiție am hotărât să scriu acest articol, să-mi împart bucuria de a primi mărțișoare și de a dărui. E ziua în care radiez în tonurile primăverii!

Mda, poate ați zice, ce mare lucru e această simbolistică luată de la bunica, însă pentru mine e „amintire”, iar ele sunt după cum ați mai regăsit pe la mine, ceva „sfânt”, eu sunt un fel de colecționară a ceea ce înseamnă tradițional, manual și păstrare a îndeletnicirilor de unii uitate. Și nu am nici un dubiu că cineva îmi împarte bucuria…

Poate credeți că ar trebuie trecute cu vederea unele tradiții, mai pui că sunt și ca aspect comercial întreținute, însă uite că astăzi am primit de la copilul meu un mărțișor confecționat manual, un mic obiect prins într-un şnur alb cu roşu, un prevestitor al primăverii, cât și un semn că piticul meu îmi pășește pe urme, apreciază ceea ce eu iubesc, iar acesta e o victorie pentru mine, chiar dacă nu o spun cu voce tare.

Da, astăzi e 1 Martie, ziua în care primăvara își intră în drepturi, ziua în care se împart ghiocei și mărțișoare, ziua renaşterii naturii și a mea. Mă simt mai vie o dată cu lungimea zile, mă simt mai frumoasă o dată cu înflorirea mugurilor și mai energică o dată cu zborul neobosit al păsărilor.

Și apreciez mărțișoarele, în prezent găsite în diverse forme, dimensiuni, texturi și culori, le apreciez și nu voi uita sensul lor, legendele învățate de la părinți și întreținute de bunici. Pentru poetul George Coșbuc, într-un studiu dedicat mărțișorului afirma: ”scopul purtării lui este să-ți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curățenie de suflet… ”

Privind dincolo de semnificații și tradiții, mărțișorul reprezintă un Salut al fiecăruia dintre noi adresat primăverii, un Bun venit, un semn de plecăciune în fața frumuseții și înnobilării naturii. Să ne bucurăm așadar cu toții de o primăvară minunată!

Vă cuprind cu drag!

Cu dragoste pentru Mărțișor!

Sursa foto: pinterest.com

5 gânduri despre „Cu dragoste pentru Mărțișor!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s