Femeie sau mamă. Sau ambele!

Ajungem la un punct în viață când luăm decizia de a fi mame, de a da continuitate și de a ne privi dintr-un alt unghi. Ajungem să vrem să ne privim corpul cum își schimbă forma și în interiorul nostru bat două inimi, un început pentru un nou început.

Parcurgem un drum nu prea ușor până să purtăm copilul pe brațe, să-l simțim cum respiră și să absoarbem orice moment nou din familie. O dată cu aceste transformări negăsite nici într-un dicționar explicativ cu referire la femeia- mamă individual, femeia uneori se duce la extreme. Nu mai percepe unde e Femeia şi unde e Mama.

La mine și poate la multe dintre noi după nașterea copilului, s-a produs o conectare la statutul de mamă cu toată și exagerata seriozitate, uităm de „el-bărbatul”, de „ea-societatea”, de „ea-sexualitatea”, de „ea- feminitatea”, și la orice replică aruncăm – „Copilul este sensul vieţii mele„(da, și a multora femei din lume). Și nu-mi săriți în cap, îmi iubesc piticii mai mult decât îmi pot închipui și s-ar descrie în cuvinte, însă deși nobilă e atitudinea de „dedicație excesivă asupra copilului” în momentul când femeia renunţă singură la ea, tot sistemul familial are doar de pierdut. Și o zic cu toată tăria.

O dată ce femeia hotărăște să fie doar „mamă”, practic scoate bărbatul din ecuație, declaraţia că aparţin copilului şi atât, sau mai aud că „altceva nu mai contează”, duce în timp la limitarea propriilor nevoi, la ignorarea partenerului, la descompunerea lentă a statului de femeie, cea care cucerește, care întoarce priviri, și toate acestea au consecințe nefaste asupra prototipului de familie armonioasă, chiar dacă asta încă nu am înțeles.

Și credeți-mă am auzit de atâtea ori din gura mamei mele și a multora expresii de tipul: „m-am jertfit pentru copii mei, mi-am ignorat visele și dorințele ca lor să le fie bine, m-am oferit toată pentru armonia lor, nu mi-am acordat nici o zi mie ca ei să fie fericiți”, dar oare e așa, și în timp am simțit pe pielea mea că mama mea și poate multe ca ea așteaptă recompensa zilelelor „de mamă”, își așteaptă parcă despăgubirea orelor nedormite sau își manifestă agresiv chiar frustrările ei acumulate în timp, și exploatează emoțional chiar și pe copii mari. Mame ce au devenit irascibile şi cicălitoare din motivul asimilării „bolnave” aș zice a unor idei că copii sunt obligați cu ceva.

Și nuștiu, mereu îmi pun întrebarea Femeie sau mamă. Sau ambele? Și e greu să te alipești de una sau alta, o știu prea bine, ai mei doi copii mă solicită necontenit, plus casa, soțul, e divers, dar zi de zi încerc să stabilesc un echilibru, să-mi armonizez eul personal ca apoi să fiu ceea ce așteaptă familia mea de la mine, plus un pic și pentru mine. Și ce poate fi mai groaznic pentru o familiei decât o femeie obosită, neîmplinită, care a uitat singură de ea, ca mai apoi „să scoată ochii cu asta”… Oamenii de regulă pot oferi doar ceea ce au în interior şi dacă acolo nu s-a pus dragoste şi grijă de sine, nu e armonie și pace ce mai poți da familiei?

Am ajuns să cred că liniștea mea e armonia copiilor, energia mea e bucuria soțului, iar fericirea ci-o eman e baza pe care se ține ceea ce-am format în timp alături de partenerul meu. Și chiar dacă astăzi o să acorzi un pic mai puțin timp copilului asta nu înseamnă că-l trădezi, sau că-l iubești în minus. Și să fim sincere cu noi, o dată devenite mame nu se anulează faptul că suntem Femei, nu dispărem ca personalitate şi nu o să aibă grijă nimeni de noi dacă nici măcar noi nu o facem. Și e firesc să avem nevoie de odihnă, de relaxare, de deconectare, de frumuseţe, de autodezvoltare, de un pic de timp liber dacă se poate… etc. Și nu avem nevoie de argumente pentru asta, sau scuze mascate în spatele unui copil care primește tot și poate mai mult de atât, și sufocarea emoțională nu e bună, nu v-ați întrebat de asta?…. Scriu doar pentru că am trecut prin asta şi unicul mod de a nu cădea în stări depresive este să avem grijă de propriile nevoi. De o carte bună, de o plimbare, și orice ce vă face să vă deconectați de la rutina de zi cu zi.

Pe propria piele am văzut că nu trebuie să aleg în a fi femeie sau mamă, pot fi ambele, și practic fără mare efort și „jertfe” cum zic unele. Am învățat să cer ajutor de la partener, să trasez limite, să-mi gestionez timpul și activitățile, să profit și de 5 minute libere pentru mine, să-mi conectez copii în unele activități pe vârste, să prețuiesc fiecare membru în parte și în special pe mine, fără egoism și capricii, doar pentru echilibrul meu emoțional, deoarece el îmi garantează eficacitatea în a fi și femeie și mamă.

În sistemul familial femeia este cea care dă tonul, dacă mama este nesatisfăcută, în scurt timp o să îi afecteze pe toţi. Mama dirijează acea sincronizare de emoții din casă, cineva zicea „o femeie nefericită- o familie detrămată”, de aceea trebuie să înţelegem că de sacrificii nici nu este vorba atunci când iubești și ești împăcată cu alegerea de a fi mamă. Și nu uita copii tăi vor învăța din ceea ce transmiți, modelul tău de educație și relaționare, vor absorbi dragostea de sine, dacă mama lor este fericită.

Și nu există un model pentru toate familiile, însă este o direcție în care poate merge fiecare femeie-mamă pentru a fi bine- și aceea e de a fi fericită și împăcată în primul rând cu sine, pentru a da mai departe, a împărți cu fiecare chip din chipul ei.

This is for my little, big dreamer, with a heart as huge as the universe already <3 My prince, Nathaniel Thomas!

Sursa foto: pinterest.com

Un gând despre „Femeie sau mamă. Sau ambele!”

  1. Foarte bun articol. Ar trebui citit de fiecare femeie care dorește să devină mamă dar și de viitorii tătici. Un profesor doctor renumit din maternitate repeta mereu tinerelor mămici când le vedea cat de greu își revin după naștere sau cezariană:
    „Mamă să ai…mamă să nu fi!”
    Ce o fi vrut să zică cu aceste cuvinte? !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s