Citindu-le pe Waris Dirie și Cathleen Miller. Cartea „Floarea deșertului”

Floarea deșertului este povestea adevărată și extraordinară a vieții lui Waris Dirie. Toate evenimentele prezentate sunt autentice, bazate pe amintirile ei. Waris s-a născut într-o familie de nomazi din Somalia. Duce o viață strict legată de obiceiurile și necesitățile la zi. Pe lângă ceilalți frați și surori învață să se descurce singură, să facă sarcinile fără să pună întrebări și să fie docilă. Cel mai rău început pentru viața sa de adolescentă e atunci când tatăl ei o anunță de măritiș, o dă pentru cinci cămile, iar rebela Waris se trezește la viață și nu se poate împăca cu soarta.

Imagini pentru floarea desertuluiPentru a nu fii forţată să se căsătorească forțat cu un bătrânel, Waris fuge de acasă la 13 ani. Floarea deșertului-traducere a numelui Waris fuge de viața ei asuprită din deșertul african, departe de ororile pe care i le-a adus circumcizia, departe de asuprirea femeii, departe de analfabetism și sărăcie. A traversat singura periculosul deșert somalez, îndreptându-se către Mogadiscio – prima etapă a unei călătorii remarcabile, care avea s-o ducă la Londra, unde a lucrat ca servitoare în reședința propriei sale mătuși.

Datorită frumuseţii ei izbitoare, e remarcată de un fotograf şi se lansează în cariera de manechin. În urma unei întorsături spectaculoase a vieţii, devine un model de renume mondial și, finalmente, la New York, unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului.

Waris expune toate încercările prin care a trecut în mod obiectiv, fără să judece, să critice, fără să se victimizeze, sau să condamne o parte sau alta, fiind conştientă că tatăl şi mama sa sunt, de asemenea, victime ale unei educații distorsionate. Deşi, reuşeste să se integreze în lumea civilizată, nu-şi uita rădăcinile şi mereu face o tangență vizavi de facilitățile din Londra și cele de care a fost privată, experimentează lucruri dar mereu e selectivă în ale cheltuielilor. Ce a luat cel mai mult de la familia sa a fost învățămintea de a aprecia lucrurile simple, felul de a înțelege că fericirea nu se bazează pe bunurile materiale şi asta a ajutat-o să devină o femeie puternică.

Aceasta nu este o ficțiune, e o autobiografie, este povestea unei fete născute şi crescute în deşertul din Somalia, o tânără trecută printr-o circumcizie care mai să o aducă la moarte, este istoria unei tinere care a scăpat prin urechile acului asupra unor tentative de viol, este povestea unei fete scăpate din ghiarele unui leu, este povestea unui model care a ajuns Ambasador Special al ONU şi luptă împotriva mutilării genitale, este bibliografia unei visătoare care luptă cu gândirea învechită asupra asupririi femeilor. Este povestea unei supraviețuitoare, a unei luptătoare, a unei fete analfabete care a reușit, singură prin lume, care a refuzat să mai fie o victimă şi a reuşit să atingă succesul, să-şi schimbe destinul şi să facă imposibilul- posibil.

Critici literare:

  • „Povestea lui Waris este una a curajului remarcabil. Din deșerturile Somaliei, în lumea modei, ea lupta împotriva oprimării și iese campioană. Waris este inspirația cea mai frumoasă pentru toți.” – Elton John

2 gânduri despre „Citindu-le pe Waris Dirie și Cathleen Miller. Cartea „Floarea deșertului””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s