Citind-o pe Heather Morris. Cartea „Tatuatorul de la Auschwitz”

Heather Morris s-a născut la Te Awamutu, în Noua Zeelandă. Și-a început studiile universitare la Canterbury University, în 1986, iar după ce s-a mutat în Australia, la Melbourne, le-a finalizat la Monash University, în 1991. Din 1995 până în 2017 a lucrat în cadrul Departamentului de asistență socială al Monash Medical Centre din Melbourne. A urmat apoi mai multe workshopuri și seminare de scenaristică, atât în Australia, cât și în Statele Unite. Apărut în ianuarie 2018, Tatuatorul de la Auschwitz (The Tattooist of Auschwitz) cunoaște un succes fulminant, fiind nominalizat în Marea Britanie la prestigiosul Specsavers National Book Award. Sincronicity Films a cumpărat drepturile de ecranizare, iar lansarea serialului TV este proiectată pentru ianuarie 2020, spre a marca cea de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz.

Să spui de o carte cu tentă de război și oroare bazată pe fapte reale că ți-a plăcut ar suna straniu și poate deplasat, însă având în vedere numărul cărților pe care le-am citit și urmează să citesc pe această temă, aș putea spune că m-a impresionat până la lacrimi. Cartea mi-a oferit o stranie senzație de repulsie asupra vremurilor de atunci, asupra cruzimii și a celor care au uitat să fie oameni.

Tatuatorul de la Auschwitz

Deci, voi oferi o scurtă descriere a romanului- Tatuatorul de la Auschwitz, ce se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele tatuate în loc de nume pe brațele prizonierilor, femei și bărbați deopotrivă. Și astea sunt doar începuturile unor bestialități întâlnite de personajul principal în lagărul care i-a fost temniță timp îndelungat.

Deci, ajuns la o vârstă bătrână, Lale decide că povestea sa merită mărturisită și transmisă mai departe, istoria detenției și luptei sale pentru viață și iubire. Și totul parcurge astfel…..

Tânărul Lale este urcat împreună cu mulți alții într-un tren de vite. Când ajunge la Auschwitz, privește cu calm și precauție primele sale clipe în lagăr și face un jurământ, și anume, să supraviețuiască acestui lagăr. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege că aceasta poate fi șansa lui să supraviețuiască, deși trebuie să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul, doar să-și facă treaba cum trebuie fără să pună întrebări. Dar într-o zi reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita. Povestea lor este cea mai frumoasă poveste de dragoste pe care am citit-o vreodată! Înflorește în cele mai neprielnice condiții, fix atunci când ei aveau cel mai puțin de oferit, este sfâșietoare și cutremurătoare!

Când termină, îi ține brațul o clipă mai mult decât e necesar, privind-o în ochi. Zâmbește slab, chinuit. Ea îi răspunde cu un zâmbet și mai slab. Ochii ei dansează însă în fața lui. Privindu-i, inima lui pare că se oprește și totodată începe să bată pentru prima oară, bubuind, aproape amenințând să îi sară din piept.

Postul său de tatuator îi oferă câteva beneficii de care tânărul profită la maxim, cum ar fi masa îndestulată, un pat separat cât și mituirea unora pentru porții de cârnați și ciocolată. Lale nu se bucură de unul singur de aceste beneficii, ci le împarte cu ceilalți, riscându-și viața și ajunge să facă contrabandă cu mâncare doar pentru a le asigura mai multă mâncare celor apropiați. Într-un final se află acest lucru și riscă să fie ucis dacă nu dădea peste Jakub, o persoană pe care Lale a ajutat-o în trecut și care a devenit torționar între timp. Dar acesta nu a uitat de bunătatea lui Lale când i-a oferit mâncare la aducerea sa la Auschwitz și îl scapă de moarte.

Însă lucrul cel mai important ce îl ține în viață pe Lale este dragostea sa față de Gita care, la rândul ei, este o evreică slovacă adusă în lagăr. Jurământul lor, că vor ieși vii din lagăr și că se vor iubi mereu și oriunde, îi face să reziste umilințelor, torturilor din lagăr, uciderilor fără rost făcute la întâmplare și la cheremul soldaților germani, violurilor și tuturor experiențelor dezumanizante ce s-au petrecut în lagăr.

Povestea celor doi este un amestec dulce-amărui, de durere și încurajare, de speranță și credință. În pofida la condiția în care se află, în detrimentul pericolului la care se supun, a hainelor murdare, a corpului slăbit de foame și muncă silnică, ei dau frâu liber iubirii. Și asta îi face să fie puternici și să facă față la toate încercările la care sunt supuși.

Fiind un povestitor care și-a relatat partea cea mai întunecată a tinereții, Lale are ce ne învăța, și anume optimismul la încercările grele ale vieții. Să fim altruiști. Dacă putem ajuta, să o facem fără regrete. Să fim legați prin viață cu iubire. Și dovada că se poate, este chiar povestea adevărată a sa.

Critici literare:

  • „Istoria lui Lale și a Gitei demonstrează nu există loc pe lume în care dragostea să nu poată învinge.” (Il Mattino)
  • „Un roman vindecător despre iubire și altruism.” (Times Literary Supplement)
  • „Acest roman va fi în mod special apreciat pentru forța cu care sunt evocate ororile zilnice ale vieții într-un lagăr de concentrare, dar mai ales pentru mesajul adânc despre iubirea care poate să înfrângă până și cele mai inumane și infernale condiții.” (Publishers Weekly)
  • „Tatuatorul de la Auschwitz spune istoria adevărată a lui Lale și a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obișnuiți care au trăit în vremuri ieșite din comun, cărora li s-au luat libertatea, demnitatea, familiile, și chiar și numele le-au fost înlocuite cu numere. Este povestea supraviețuirii lor în lagărul de concentrare de la Auschwitz.” (The Irish Times)
  • „Această carte va fi citită și peste 100 de ani.” (Jeffrey Archer)

Sursa foto: pinteres.com

6 gânduri despre „Citind-o pe Heather Morris. Cartea „Tatuatorul de la Auschwitz””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s