Citindu-l pe Dr. Nyiszli Miklos. Cartea „Am fost medic la Auschwitz”

Am fost medic la Auschwitz este titlul traducerii în română a cărții autobiografice Dr. Mengele boncoló orvosa voltam az Auschwitz-i krematóriumban, apărute în Oradea în 1946, în care autorul, medicul Miklós Nyiszli (n. 17 iunie 1901, Şimleul Silvaniei – d. 5 mai 1956, Oradea), relatează atrocitățile la care a fost martor la Lagărul de exterminare Auschwitz.

Imagine similară

Prin autenticitatea lor, însemnările lui Nyiszli reprezintă un adevărat act demascator al ororilor săvârșite de naziști în lagărele de concentrare de pe teritoriul celui de-al Treilea Reich, constituind parte integrantă a materialului acuzării la Procesul de la Nürnberg.

Memoriile orădeanului Miklós Nyiszli, expuse în cartea „Am fost medic la Auschwitz”, arată experienţa sa tragică din lagărul unde au fost exterminați 1, 1 milioane de prizonieri, 90% dintre aceștia fiind evrei.

Nyiszli Miklos își începe cartea cu aceste rânduri, sugrumate de emoție: „Subsemnatul Nyiszli Miklos, medic, fost deținut în lagărul de concentrare de la Auschwitz, tatuat cu numărul A 8450, am scris -fără patimă, fără nici o exagerare, evitând orice efecte de stil și respectând întocmai adevărul – această carte este despre cele mai întunecate pagini din istoria omenirii, întrucât mi-a fost dat să fiu martor ocular și să trăiesc sub amenințarea crematoriilor și a rugurilor de la Auschwitz, ale căror flăcări au mistuit milioane de bărbați, femei și copii.”

Fiind dus cu familia la Auschwitz, medicul Miklos este luat de doctorul Mengele drept un personaj crucial în autopsie, pentru examinarea sutelor de cadavre încă calde la comanda rasistului Mengele, medic șef al lagărului și marele Kriminaldoktor cu înaltă pregătire. El reprezentând tipul cel mai periculos și temut dintre criminali. Astfel medicul N. Miklos ajunge să fie aruncat în slujba Morții, devenind locuitor al împărăției ei.

În luna iunie sau iulie li s-au distribuit oamenilor din barăcile suprapopulate o sută de mii de cărti poştale, obligându-i să scrie vreunui cunoscut de-al lor. De asemenea li s-a poruncit ca la adresa expeditorului să nu figureze Auschwitz sau Birkenau, ci Waldsee. Această localitate se află la frontiera Elveţiei. Cărţile poştale au plecat, şi răspunsurile au sosit. Eu am fost martor ocular când scrisorile de răspuns – cam cincizeci de mii la număr – au fost arse pe un rug pregătit în curtea crematoriului. De altfel ele nu mai puteau fi remise destinatarilor pentru că, până să sosească răspunsul, toţi fuseseră arşi. Pentru ce au organizat această acţiune? Pentru a linişti şi a induce în eroare opinia publică mondială!

Luni bune medicul este supus la tragedii grele, fiind martor la orori pe care creierul omenesc nu le poate concepe și pe care nici un om de pe lume, cu excepția celor care au fost alături de el nu le poate crede. Timpul trece anevoios, fiind măcinat de frica că pentru el mâine poate să nu fie. Până în ziua de 17 ianuarie 1945 când SS-iştii au fugit din lagăr pentru că armata roşie era aproape, iar Dr. Nyiszli Miklosa reușit să scape împreună cu colegii lui din lagăr. Sau alăturat unui grup de prizonieri ce urmau să fie transportați până la lagărul Mauthausen, apoi de la Melk an der Donau la Ebensee. La 5 mai tancurile americane au eliberat lagărul de la Ebensee şi doctorul Miklos a mers acasă la Oradea în sfârşit liber!

Fiind eliberat de 6 luni, doctorul nu-și putea găsi locul și scopul, având traume adânci în suflet și în conștiința sa. Prin octombrie a sunat cineva la soneria uşii casei sale: erau soţia şi fiica lui, pe care nu le mai credea în viaţă, iar asta a schimbat multe.

Supranumit „Îngerul morţii”, Mengele este considerat unul dintre cei mai mari criminali de război. A fost „vânat” ani la rând, însă niciodată prins.

Cele mai bestiale şi cele mai numeroase crime au fost cele plănuite şi săvârşite de nazişti împotriva evreilor… Istoria nu cunoaşte crime îndreptate simultan împotriva unei asemenea mase de oameni, crime săvârşite cu atâta cruzime premeditată… Germania se transformase într-o uriaşa temniţă. Vaietele victimelor ei au fost auzite în lumea întreagă şi au facut să se cutremure întreaga omenire civilizată.”

Notă: Cartea mi-a făcut sufletul să plângă și gândurile să mulțumească pentru ceea ce am acum și aici. Mare orori au știut unii. Mi-e groază și să mă gândesc câte traume sau lăsat în urma deparazitării germane.

Excellent photo of Auschwitz gate taken by Tom Morton

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Citindu-l pe Dr. Nyiszli Miklos. Cartea „Am fost medic la Auschwitz””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s