Primăvara este perioada în care parcă renaștem. Odată cu primele raze de soare care ne mângâie fața, parcă începem să simțim setea de libertate, dorința de explorare, de plimbări în aer liber, de muzică și pur și simplu ieșiri pentru suflet. Un lucru benefic, cred, mai ales atunci când alegem să ne bucurăm de timpul frumos, alături de picii noștri. De momente de familie în sânul naturii.
Am ales câteva lucruri interesante despre primăvară:
- Echinocțiul de primăvară avea o importanță majoră încă din Antichitate. Egiptenii au ținut și sărbătoarea echinocțiului de primăvară. Această zi reprezintă renașterea și dominația luminii, reprezentată de zei. Și grecii au sărbătorit această zi, în cinstea Persefonei, care s-a întors în lume din imperiul lui Hades.
- Prima zi de primăvară în Emisfera Sudică se suprapune cu prima zi de toamnă din Emisfera Nordică?
- În Emisfera Sudică, primăvara durează din August până în Noiembrie.
- Primăvara începe la date diferite. Conform calendarului astronomic primăvara începe pe 20 martie, însă marea majoritate a oamenilor consideră data de 1 martie ca momentul în care începe cu adevărat primăvara.
- Conform statisticilor, a nins de mai multe ori în luna Martie decât în Decembrie.
- Cea mai caldă primăvară din istorie a fost în 2011.
- Simţul mirosului este mai acut primăvara datorită umidităţii din aer.
- Primele flori de primăvară sunt ghioceii, narcisele, lalelele, irişi, liliacul.
- În timpul primăverii, păsările sunt mai vocale, întrucât acestea cântă pentru a-și atrage perechea și pentru a avertiza în privința rivalilor?
- Albinele roiesc de obicei primăvara? În această perioadă ele sunt mai docile și mai prietenoase, decât în orice altă perioadă a anului.
- Multe păsări îşi depun ouăle primăvara.
- Copiii cresc mai repede primăvara decât în alte zile din an.
- Febra de primăvară este cât se poate de reală. Experţii spun că corpul uman îşi schimbă modul de a funcţiona, datorită unei diete alimentare diferite de cea de pe perioada iernii, producţiei de hormoni şi temperaturii.
- Astenia de primăvară nu este un mit? Aceasta constă într-o stare de slăbiciune fizică și oboseală permanentă, dureri de cap sau dificultăți de concentrare. Cauza? Ieșirea din hibernare și efortul de adaptare a organismului la noile condiții de viață.
- Primăvara, apetitul sexual este mai crescut, iar oamenii au tendința de a fi într-o stare continuă de reverie? Medicii nu au explicație exactă, însă aceștia consideră că lumina crescută, mișcarea mai multă și pielea la vedere datorită hainelor de sezon, influențează nivelul hormonilor.
- Deşi primăvara vine cu flori şi vreme caldă, este o perioada în care suntem mult mai predispuşi alergiilor.
Notă: Întotdeauna, primăvara și echivalentul său conceptual, filozofic și ideatic au însemnat dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății.
“La fiecare strănut al primăverii apare a nouă floare.” Victor Hugo
Sursa foto: pinterest.com