Seriozitatea. Povestea unui bărbat!

”Era odată un bărbat foarte serios. Atât de serios, încât nimeni niciodată nu îl văzuse râzând. Soția lui își amintea vag că îl văzuse zâmbind o dată, o singură dată, cu foarte mult timp în urmă, însă nu era sigură. “Poate că m-am înșelat și am considerat dorința mea drept realitate.”

Eu cred că era posibil ca acel om să fi zâmbit măcar o dată în viața lui. De exemplu, într-o zi, din amuzament, într-un moment de uitare ar fi putut lăsa să se vadă pe fața lui un surâs uimit de copil. Chiar dacă nimeni nu va fi vreodată cauza uimirii sale, măcar a zâmbit și el o dată în viață. Deoarece există întotdeauna un surâs de speranță care navighează printre furtunile cotidianului.

Acel barbat era atât de serios, încât lua totul în serios. Astfel încât era tot timpul indignat. S-ar fi putut spune că se trezea în fiecare dimineață pe picior de război, gata să se înflăcăreze pentru cutare sau cutare lucru. Și asta începea încă de la micul dejun, ascultând știrile de la radio care prezentau câte un scandal sau un abuz, apoi continua pe drumul spre serviciul lui, când constata că orașul lui era ciopârțit, apoi în autobuz, unde observa că tinerii nu se ridicau pentru a lăsa locurile persoanelor mai în vârstă. Acasă, uitându-se la factura de la gaz, de curent, la carnetul școlar al copiilor sau văzând cum pregatea soția lui pastele sau salata, niciodată cum ar fi vrut el!

Chipul lui era brăzdat de riduri, corpul tensionat, slăbit de atâtea incertitudini, plin de atâtea speranțe mereu dezamăgite. Ochii lui păreau că văd mereu dincolo de momentul prezent, gesturile lui se precipitau tot timpul, pentru că voia să facă o mulțime de lucruri în același timp. Iar inima lui bătea mereu într-un ritm care nu era al lui.

Probabil ați ghicit, acel bărbat avea o mare dificultate, ascunsă. Știa să vorbească pentru ceilalți, dar niciodata pentru el însuși! Când se revolta, era indignat împotriva nedreptății, a umilirii, a neputinței, a violenței, era întotdeauna pentru ceilalți, nu pentru el. Nu știa să vorbească despre propriile lui sentimente, emoții, vulnerabilități sau vise secrete. În adâncul lui, acest om foarte serios era foarte tăcut.

Într-o zi, una din fiicele lui a înțeles că în spatele acelei seriozități, în spatele acelei lupte nesfârșite duse de tatăl ei, există un fost copil rănit, amorțit care nu a putut niciodată să vorbească despre suferința lui și, mai ales, despre speranța lui: când era copil i-ar fi plăcut atât de mult ca tatăl lui să îi vorbească despre el! I-ar fi plăcut att de mult ca tatăl lui să se definească, să se afirme, să se poziționeze în fața soției sale, în loc să se sufoce, să rețină totul în el, să se încline în fața ei, să pară mereu că este de acord cu ea.

Probabil o să credeți că este o poveste fără sfârșit, că se va repeta, la copiii lui, la nepoții lui, timp de mai multe generații. Este posibil, se întâmplă uneori astfel de lucruri. Dar eu cred că povestea aceasta îi poate ajuta pe unul sau pe altul dintre membrii acestei familii să înțeleagă că este posibil să vorbești despre tine și, mai ales, să fii ascultat.

Este posibil să nu te mai simți sufocat, asumandu-ți riscul să îți exprimi sentimentele reale, emoțiile, visele și chiar și conflictele interioare. De exemplu, în cazul unui copil, să îndrăznească să spună: “Vă iubesc, mama și tata, nu este nevoie să păstrați în voi teama că mă veți pierde sau că vă veți pierde unul pe celălalt.”

O mulțime de lucruri pe care un copil, chiar și un bebeluș foarte mic, poate să dorească să le spună, chiar dacă încă nu poate folosi cuvinte pentru a exprima aceste lucruri. Viața este plină de surprize și de repetiții. Să îndrăznim să întâmpinăm surprizele pentru a evita repetițiile.”

Sursa: Extras din cartea “Povești pentru a iubi, Povești pentru a ne iubi”, Jacques Salome

Imagem de flowers, sky, and pink

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s