Intuiția!

V-aţi întrebat vreodată cum funcţionează intuiţia? Ți s-a întâmplat vreodată să te afli într-o situație în care ești pus să alegi între cel puțin două variante /posibilități și nu știi care variantă este cea mai bună? Avem presentimente legate de viață, prieteni, intuim pericole și chiar și le evităm fără să conștientizăm. Dacă ne ascultăm intuiția, vom ajunge să luăm cele mai bune decizii? Sună naiv, chiar amuzant dacă stăm să ne gândim mai bine. Sentimentele intuitive par a avea o origine misterioasă, deoarece sunt greu de explicat, le simți dar nu le poți defini cu exactitate. Conform lui Gerd Gigerentser (director la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană), intuiția nu este atât de mult abilitatea de a „cunoaște” răspunsul corect, e mai mult o înțelegerea instinctivă a informațiilor care contează și care pot fi ignorate.

Gigerenzer, autor al cărții Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, spune că el este atât intuitiv, cât și rațional. “În munca mea științifică, eu am intuiții. Nu pot întodeauna să explic de ce cred că o anumită cale este cea corectă, însă am nevoie să cred în ea și să merg mai departe. Am, de asemenea, abilitatea de a verifica aceste intuiții și de a descoperi despre ce sunt ele, în realitate. Aceasta este partea științifică. Acum, în viața mea particulară, mă bazez pe instinct. De exemplu, atunci când am întâlnit-o pe soția mea pentru prima dată, nu am făcut operații aritmetice. Și nici ea nu le-a făcut.

Vă spun acest lucru pentru că recent un cititor mi-a adresat o întrebare neașteptată:

Dar intuiția? Nu este numită niciodată o formă de inteligență, dar credeți că o persoană cu o bună intuiție are o mare inteligență?

În mod instinctiv, vreau să fiu de acord, mai ales când vine vorba de oameni curioși din punct de vedere intelectual, care caută serios cunoștințele și sunt gata să pună la îndoială ipotezele proprii. Este mai ușor să explici: dacă stai pe un scaun și te bazezi pe intuiția ta, nu-ți arăți în mod deosebit intelectul. Dar dacă sunteți profund interesat de un subiect și studiați multe aspecte, atunci aplicați intelectul atunci când intuiția vă spune ce ar trebui (sau nu ar trebui) să acordați atenție. Oamenii inteligenți ascultă aceste sentimente. Iar cei mai deștepți dintre noi – aceia care fac mari salturi intelectuale – sunt în mare parte datorită puterii de intuiție.

Exemple din istorie în care intuiția a jucat un rol crucial. 

  • Într-o seară din anul 1893, în DetroitMichigan, un funcţionar care lucra pentru o companie de cărbune a văzut trecînd pe stradă cu mare zgomot o maşinărie ciudată compusă din piese de schimb şi roţi de bicicletă. Dintr-odată, a avut o presimţire — o sclipire genială. Într-un fel ştia că aceasta era o invenţie cu perspective de viitor. Şi-a scos imediat toate economiile sale de-o viaţă, o mie de dolari, şi le-a investit în compania inventatorului, ignorînd batjocurile experţilor care susţineau că acel obiect bizar nu avea să fie niciodată foarte popular. Circa 30 de ani mai tîrziu, el şi-a vîndut acţiunile de la compania automobilistică Henry Ford pentru suma de 35 de milioane de dolari. Fără îndoială, intuiţia sa i-a adus un profit frumos!
  • O altă persoană care a acţionat pe baza intuiţiei a fost renumitul savant Albert Einstein. El a avut o idee — pe care mai tîrziu a definit-o drept cel mai fericit gînd din viaţa sa — care l-a condus la formularea faimoasei teorii a relativităţii generalizate. După opinia lui Einstein, intuiţia a jucat un rol fundamental în descoperirea legilor naturii. Totuşi, nu toate presimţirile lui Einstein s-au bucurat de un astfel de succes. El a mărturisit că odată a irosit doi ani de muncă asiduă în urmărirea unei intuiţii înşelătoare.

Pe baza studiilor sale cu privire la acest subiect, psihologul Weston Agor de la sediul El Paso al Universităţii din Texas a ajuns la concluzia că femeile au, în medie, mai multă intuiţie decât bărbaţii, acest lucru se datorează mai mult factorilor culturali decât celor fiziologici. Şi alţi experţi au ajuns la concluzia că, graţie rolului său tradiţional, femeia învaţă să devină un bun psiholog. Antropologa Margaret Mead a afirmat: „Datorită îndelungii lor experienţe în ce priveşte relaţiile umane — pentru că în aceasta rezidă în realitate intuiţia feminină — femeile au o contribuţie specială la orice iniţiativă de echipă“.

În timp ce se recunoaşte că intuiţia feminină este un subiect controversat, tot mai mulţi experţi sunt de acord cu faptul că intuiţia este un instrument extrem de util atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. În cartea sa The Process of Education, psihologul Jerome Bruner afirmă: „Elogiile pe care savanţii le acordă cu generozitate colegilor lor care şi-au câştigat apelativul de ‘intuitivi’ constituie o dovadă importantă că intuiţia este un bun preţios pentru ştiinţă, un bun pe care trebuie să ne străduim să-l cultivăm în studenţii noştri“.

Cu toate preconcepţiile sau teoriile din întreaga lume, să ai o intuiţie dezvoltată este o abilitate execelentă, care te ajută să-ţi manageriezi mai bine şi mai sănătos priorităţile. O intuiţie dezvoltată reduce stresul dacă informaţiile sunt vaste şi complexe, dezvoltă imaginaţia şi creativitatea, face legătura cu inconştientul, te ajută să iei decizii mai bune şi îmbunătăţeşte sănătatea psihică, mental şi emoţională. Astfel, intuiția ajunge cea mai înaltă formă de inteligență

Bibliografie:

  1. Intuiția. Inteligența inconștientului de Gerd Gigerenzer
  2. wol.jw.org

5 gânduri despre „Intuiția!”

  1. Foarte interesant articolul, intuitia e un subiect care ma intereseaza. Pe timpuri, o ignoram complet, punand-o pe seama unor pareri, insa cu timpul mi s-a dovedit ca aveam dreptate. Si de atunci, ii dau mai multa atentie. Eu nu cred ca intuitia are vreo legatura cu inteligenta, desi, oamenii care vor sa stie cat mai mult s-ar apleca cu precadere asupra ei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s