Citind-o pe Ioana Dumitrăchescu. Cartea „S-a sfârșit înainte să înceapă”

Ioana Dumitrăchescu (născută pe 25 iulie 1987) este o scriitoare din Oradea, care are în palmaresul său peste opt cărți scrise pe diverse teme, de la iubiri înnegurate la ficțiune, o împletitură de idei și gânduri care m-au dus pe mine ca cititoare într-o lume aparte. Pentru început am citit cartea „Lacrimi de înger. Dincolo de viață”, o poveste cutremurătoare, ca mai apoi să fiu interesată de stilul aparte a autoarei, continuând astfel cu noua sa cartea „S-a sfârșit înainte să înceapă „.

Am fost printre primele care au citit această carte, chiar dacă aș fi atins cu drag formatul său fizic m-am mulțumit citind-o pe tabletă, oricum, sunt o norocoasă și asta mulțumită autoarei care a fost foarte generoasă și mi-a oferit cartea. Chiar dacă prima cartea menționată mai sus m-a impresionat aceasta cu siguranță m-a lăsat la răspântia dintre a ceea ce simt și ceea ce pot scrie aici, de ce…deoarece mi-e greu să transpun în cuvinte toată durerea din urma lecturii. Nu e ușor……

S-a sfârșit înainte să înceapă by Ioana Dumitrachescu

Povestea răscolitoare din această carte îl are ca protagonist pe doctorului Antonio Fognini, un chirurg cardiovascular de succes din Milano, cel care-și deapănă tragediile din viața acestuia. El, un om, un pământean, o figură și o umbră dintr-o mulțime, un suflet suferind care ar putea fi a multor persoane. O poveste plină de suferință, dezamăgire, adulter, nesiguranță și iubire, nu pe înțelesul multora.

Viața lui Antonio este prezentată de el însuși și ne avertizează că va fi o poveste tumultoasă și să nu-l judecăm!…….

Dar să încep cu începutul, medicina pentru tânărul medic e totul, o vede ca pe unică țintă în viață, chiar dacă căsătorit și „parcă” așezat social. Antonio continuă pe parcusul anilor o spirală a vieții din care cu greu iese, fiind satisfăcut de rutina emoțională cu soția sa Marisa, unica sa iubire adolescentină, dar oare e iubire atunci când preferi să petreci mai mult timp înconjurat de spital, fără așteptări concrete, fără pasiunea nopților în brațele amoroase a iubirii, fără direcții, fără moștenitori, fără artificii?….

Până într-o zi, în care viața sa, idealurile lui, reținerile sunt întoarse și pășite cu înverșunare când descoperă doi ochi ce-l vrăjesc, chiar dacă îi reneagă. Astfel o află pe Paola, o tânără suferindă, cu o inimă plăpândă care-i cere ajutorul. Paola este bolnavă de inimă și merge treptat la control la Antonio. De atunci, el încearcă s-o evite, dar soarta i-o tot aduce în cale. Oricât de mult a luptat Antonio pentru a nu-și trăda soția, inevitabilul s-a produs. Simțindu-se prins într-un triunghi amoros îl roade conștiința, îl macină repoșul nespus al soției acestuia, îi ies în față jurămintele conjugale, însă nu se decide încotro s-o ia. Până când este descoperit, astfel lumea lui se cutremură zgomotos. Idila Paolei și a lui Antonio a fost trăită pasional, ceea ce de fapt îi lipsea acestuia, plină de pericole, dar trăită intens. Atracția a fost peste puterile acestora. Însă despărțirea lor a fost grea pentru amândoi. Durere. Depresii. Dezamăgiri. Duplicitate.

După opt ani istoria e mai înverșunată, el singur, un chirurg parcă știut dar șters de absența unei mângâieri emoționale, un om ce are o istorie și care încearcă să o spună în cuvinte, fără a tăia cruda realitate cu bisturiul.

Paola revine în viața lui, simte cum ceva din el a renăscut, dar se păbușește fără reținere, ea, cea care i-a furat inima e mai bolnavă decât a lăsat-o cu mulți ani în urmă. Însă Paola are o alinare care i-a completat lipsa lui Antonio, iar acea mogâldeață îi dă viața peste cap chirurgului. Starea avansată de suferință, boala palpabilă, înnegurarea amintirilor fac lectura să-mi provoace piele de găină. Insuficiența cardiacă avansată a Paolei îi vine de hac și singura ei salvare este o inimă nouă. Lângă ea, noapte și zi, Antonio realizează că iubirea nu l-a părăsit niciodată, ba din contra, e mai vie ca niciodată….

Ce o să facă Antonio în această situație? Își jurase că avea să o salveze, chiar și în fața fetiței….. cum se va sfârși povestea nu am să vă spun, nu ar fi corect față de munca asiduuă a autoarei, cert e că cartea mi-a pătruns sub piele.

„S-a sfârșit înainte să înceapă” este o carte cu o poveste impresionantă, emoțională și cu regrete, în care vezi partea nemiloasă a dragostei. O istorisire cu iubiri neterminate, cu dezamăgiri ce răscolesc cele mai întunecate colțuri ale minții, cu trădări și jumătăți de măsură. O poveste despre doi oameni care au fost puși la încercarea iubirii încă de la început fără a reuși. O poveste cutremurătoare care va avea mereu un colțișor special în sufletul meu!

Critici literare: 

  • „S-a sfârşit înainte să înceapă” o poveste savuroasă între două inimi, una bolnavă şi una sănătoasă pe care însă a învins-o creierul. O inimă sănătoasă care îşi găseşte curajul să lupte pentru iubire când deja e prea târziu. Este o carte care te face să nu o poți lăsa din mână până nu o termini, în care suferi și iubeşti alături de personaje până la final. Ana Maria Culmeș 
  • O poveste în care vezi partea nemiloasă a dragostei. Atât dragostea pentru profesie cât și dragostea față de persoane pot duce la dezamăgiri și trădări. O rază de lumină apare atunci când totul părea imposibil pentru Antonio, dar soarta are un alt plan pentru renumitul doctor italian. O poveste emoționantă care va avea mereu un loc special în sufletul meu! Laura -Alexandra Candrea ”Despre cărți și alte arte”

ARTIST: Ewa Hauton ~

Sursa foto: pinterest.com

2 gânduri despre „Citind-o pe Ioana Dumitrăchescu. Cartea „S-a sfârșit înainte să înceapă””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s